3 'güneş'li gezegen keşfedildi

3 'güneş'li gezegen keşfedildi
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi, 3 yıldızı bulunan, kütle olarak da Jüpiter'den 4 kat büyük gezegen keşfettiğini açıkladı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinden (NASA) yapılan açıklamada, dünyanın en büyük teleskoplarından biriyle çalışan gök bilimcilerin, 3 yıldızı bulunan, kütle olarak Jüpiter'den 4 kat büyük gezegen keşfedildiği açıklandı.

340 IŞIK YIL ÖTEDE

HD 131399Ab adıyla etiketlenen gezegenin 16 milyon yaşında olduğunun tahmin edildiği belirtilen açıklamada, 4 Jüpiter kütlesinde ve 580 santigrat derece sıcaklığında olduğu kaydedilen gezegenin, Güneş Sistemi'nin yaklaşık 340 ışık yılı ötesinde bulunduğu kaydedildi.

Şili'nin kuzeyindeki Avrupa Güney Gözlemevi'nin devasa teleskobuyla çalışan Arizona Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi ve NASA baş araştırmacılarından Dr. Daniel Apai ile Arizona Üniversitesi doktora öğrencisi Kevin Wagner, yaptıkları keşfi bilim dergisinde yayınladı.

Daniel Apai, yaptığı açıklamada, doğrudan görüntülenen sayılı öte gezegenlerden HD 131399Ab'nin ilginç dinamik yapılandırmasıyla da bir "ilk" olduğunu bildirdi. Yeni gezegenin "şaşırtıcı ve aşırı, biraz da istikrarsız" olduğunu belirten gök bilimciler, "yeni gezegen, sistemdeki en büyük kütleli yıldızdan daha fazla uzak olsaydı, sistemin dışına atılırdı. Bilgisayar simülasyonlarımız bu tür yörüngenin istikrarlı olabileceğini gösteriyor. Fakat çok az bir değişiklik yapılınca çok kısa bir sürede istikrarsız olabiliyor." yorumunu yaptı. 


AA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.