Sınırlar Kuzgun'a emanet edilecek

Sınırlar Kuzgun'a emanet edilecek
Türk yapımı insansız hava aracı Kuzgun için önümüzdeki hafta Aselsan görüşmelere başlayacak!

 

2007 yılında Kuzgun İleri Teknoloji Şirketi tarafından tamamı yerli imkanlarla tasarlanan Kuzgun-1 ve Kuzgun-A1 adlı hava gemileri için Genelkurmay Başkanlığı ve ASELSAN harekete geçti.

Kuzgun isimli insansız hava aracını üreten Makine Yüksek Mühendisi Yücel Demir, Türkiye'nin başta sınır güvenliğini sağlamak için ihtiyacı olan zeplinlerin üretilmesi için hazırladığı prototipin detaylarını hem Genelkurmay Başkanlığı ile hem de Aselsan yetkilileri ile paylaştı. Hudut karakollarının güvenliğinin, ASELSAN'ın üreteceği insansız balonlu gözetleme sistemi ile sağlanması planlanırken Demir, projeye Kuzgun'un da dahil edilmesi için önümüzdeki hafta ASELSAN ile bir görüşme daha yapacaklarını kaydetti.
ESKİ ASELSAN VE TAİ MÜHENDİSİ
2005 yılından bu yana insansız havagemisi projeleri üzerinde çalışan Demir, ASELSAN ve TAİ'de uzun yıllar görev yaptıktan sonra 2005'te TAİ'deki görevinden ayrılarak Türk mühendislerle birlikte Kuzgun İleri Teknoloji Şirketi'ni kurdu.
Türkiye'nin bugün sınırda gözetleme yapmak için ihtiyaç duyduğu zeplinlere yönelik ilk çalışmalarını 2006 yılında başlatan Türk mühendisler Türkiye'nin ilk insansız havagemisi Kuzgun-1'i ve ilk yere bağlı havagemisi Kuzgun A1'i de bu tarihlerde tasarlayıp üretti.
 
Kuzgun serisi havagemilerinin tasarımları "modüler insansız hava aracı-TR 2011 03453 B" patenti ile koruma altına aldı. Kuzgun havagemilerini yine o dönemdeKOSGEB ve TÜBİTAK da destekledi. Tasarımlar yurtdışında da çeşitli ödüller aldı.
 
Yüksek Mühendis Demir daha sonra projelerini hayata geçirebilmek ve seri üretim gerçekleştirebilmek için 2011 yılında Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesi ile işbirliği yaptı.
2013'TE OSKUN İSMİYLE SAVUNMA SANAYİ MÜSTEŞARLIĞINA TESLİM EDİLDİ
Burada bir proje hazırlanarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na (SSM) sunuldu. SSM projeye 90 puan vererek kabul etti ve projeye TAİ'nin de katılarak birlikte çalışılmasını istedi. Süreç içerisinde tamamlanan yere bağlı havagemisi Kuzgun-A1 TAİ'nin ana yükleniciliğinde 'Yere Bağlı İnsansız Keşif Gözetleme Sistemi' olarak 2013 Mayıs'ında SSM'ye OSKUN adıyla teslim edildi. Yaklaşık 3 yıldır onay bekleyen projeye onay verilseydi 25 metre büyüklüğünde, 3 bin metrede uçabilen, havada 14 gün civarında kalan, gece gündüz kameraları bulunan bir zeplin hayata geçirilmiş olacaktı.

ODTÜ makine mühendisliği mezunu Yücel Demir (48), Aselsan ve TAI Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'deki kritik görevlerde 20 yıl kadar çalıştıktan sonra, bir grup arkadaşı ile birlikte Türkiye’de bir ilke imza atmak üzere yola çıkmıştı.
Havada keşif ve gözetleme yapabilen, iki hafta kesintisiz bir biçimde havada kalabilen zeplin (İnsansız Hava Gemisi) geliştiren, bu alanda iki de prototip ortaya çıkaran ekip, daha sonra projelerine yatırımcı bulamayınca ortada kalmıştı. Büyük bir umutla üretilen zeplinler depolara kaldırılmış durumdaydı.
 
Demir, yarıda kalmaya yüz tutan girişimcilik öyküsünü şöyle anlatıyordu:
"1986’da ODTÜ’den mezun oldum. Önce Aselsan’da işe başladım.
Daha sonra 1990’da TAİ’de çalışmaya başladım. TAI’deki mesaim 15 yıl kadar sürdü. Farklı ve özgün bir arayışım vardı.
Hep farklı bir şey yapma derdindeydim. 2005’de TAI’den ayrıldım. Bir grup arkadaş ile İnsansız Hava Gemisi olarak ifade ettiğimiz zeplin projesi geliştirmeye karar verdik.
Bunun için Kuzgun İleri Teknoloji isimli de bir şirket kurduk.  Bu proje için iki önemli ihtiyacı görerek yola çıktık. Bunlar, Türkiye’de sınır güvenliğini sağlayacak insansız hava aracı ihtiyacı, ikincisi ise deprem, sel gibi felaketlerde ihtiyaç duyulan bir insansız hava aracı ihtiyacı...
ODTÜ Teknokent’e 2007 başında işe başladık. Bu proje için KOSGEB ve TÜBİTAK’ın toplam 300 bin TL dolayındaki desteğini aldık. 5 kişi ile işe başladık. 15 kadar da gönüllü bize destek verdi.
 
Sonuçta, iki hafta boyunca kesintisiz bir biçimde havada kalabilen, keşif ve gözetleme yapabilen, görüntü alabilen 4 metre uzunluğu, 1.4 metre çapı ve 4 kilogram ağırlığı olan Kuzgun-1’i geliştirdik. İlk prototipi 2008 sonunda bitirdik. Kuzgun-A1 dediğimiz ikinci aracı da 2009 sonunda bitirdik. Bunların deneme uçuşlarını başarılı bir şekilde yaptık.”
 
YETERLİ GAZ İÇİN PARA BULAMADI, KUZGUN'U HAVAYA ASTI
KOSGEB ve TÜBİTAK desteği ile yola çıkan Yücel Demir’in aktardığına göre, mali desteklerden ilki 2008 sonuında diğeri ise 2011’de kesildi. Aldığı destek ile ayakta kalabilen Yücel Demir bu süreçten sonra yaşadıklarını ise şöyle anlatıyor:
"TAI’den ayrılırken aldığım emeklilik ikramiyesini kullandım önce. Bir süre sonra o da bitti. Daha sonda elimde olan ne varsa ortaya koydum.
Ancak geliştirdiğimiz projelere yatırım yapacak firma bulamadığımız için adım atamaz hale geldim. Bir süre sonra çalışanları çıkarmak durumunda kaldık. O süreçte trajikomik şeyler de yaşadık.
Kuzgun -A1’i uçurmak üzere sahaya çıkmıştık. Aracı uçurabilmemiz için yeterli helyum gazını satın alabilecek param olmadığı için Zeplin’imiz havada tuhaf bir şekil aldı. Çünkü yeterli helyum gazını alamadık ve araç eğri bir konumda kaldı."
Yücel Demir, büyük bir heyecan ile başladıkları projenin ilk etabının başarı ile tamamlandığını, ancak sonrasında yatırımcı bulamadıkları için yarı yolda kaldıklarını ifade ederek çok daha çarpıcı bir bilgi veriyor:
"Kuzgun-1’i katlayıp tava astık, Kuzgun-A1’i ise depoya koyduk. Tüm varımı yoğumu bu işe yatırdım ancak buraya kadar getirebildim. Don Kişot gibi çıktığım yolda yarı yolda kaldım şimdi. Şimdi elimde çanta yatırımcı arıyorum."

[Kuzgun için Aslesan ile önümüzdeki hafta görüşme yapılacak]
 
CUMHURBAŞKANLIĞINA MEKTUP YAZDI, SSM HAREKETE GEÇTİ
Son dönemde özellikle Suriye sınırında yaşanan olaylar ve başta PKK terör örgütüne yönelik bölgedeki operasyonlarda gözetleme ve keşif uçuşları için zeplinlere ihtiyacın bulunmasının anlaşılması üzerine, Demir yeniden harekete geçerek geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na birer dosya göndererek yaşanan gelişmeleri anlattı.
 
Demir'e Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden konunun SSM'ye yönlendirildiği ve Müsteşarlığın dosya ile ilgileneceği bilgisi verildi.
 
Bu tarihten sonra da Demir, bu yılın ocak ve haziran aylarında Genelkurmay Başkanlığı'na çağrılarak proje hakkında kendisinden brifing alındı. Demir son olarak da Türkiye'nin zeplin ihtiyacını karşılamak için üretime geçecek olan ASELSAN ile bayram öncesi bir görüşme gerçekleştirdi. Önümüzdeki hafta yine ASELSAN yetkilileriyle görüşecek olan Demir'in Kuzgun projesinin projede hayata geçirilmesi de gündemde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.