İsrail'den sonra Rumlara da NATO ışığı yaktık

İsrail'den sonra Rumlara da NATO ışığı yaktık
İsrail'in NATO'da temsiline yeşil ışık yakan Hükümet'ten bir kıyak da Kıbrıslı Rumlar'a. Türkiye’nin son NATO zirvesinde Kıbrıslı Rumlara NATO’nun güvenlik şemsiyesi altına girmenin yolunu açtığı ileri sürüldü.

Katil İsrail'in NATO'da temsiline yeşil ışık yakan Hükümet'ten bir kıyak da Kıbrıslı Rumlar'a. Türkiye’nin son NATO zirvesinde Kıbrıslı Rumlara NATO’nun güvenlik şemsiyesi altına girmenin yolunu açtığı ileri sürüldü. 

İddianın sahibi bizzat Kıbrıs eski Başbakanı Soyer.

Soyer, Türkiye’nin son NATO zirvesinde Kıbrıslı Rumlara NATO’nun güvenlik şemsiyesi altına girmesinin yolunu açtığını ve komuta kademesinde Rum askeri olmayacak sözü aldığını belirtti.

KKTC’nin eski başbakanlarından Ferdi Sabit Soyer, dikkat çekici bir iddiayı sosyal medya hesabından paylaştı. Soyer twitter mesajında “NATO zirvesinde AB NATO Güvenlik ve Işbirliği için Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti’ne (KC) dönük çekincesini kaldırmış. Türkiye yeşil ışık yakmış. KC’nin verdiği sözler varmış” diye yazdı. KARAR Soyer’e ulaştı ve bu iddiasının ayrıntılarını sordu. Soyer, son zirvede bu amaca ulaşıldığına dair duyumlar aldığını söyledi.

TÜRKİYE GÜVENCELER ALDI
Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımaması nedeniyle NATO’da bir kısım çekinceler koyduğunu söyleyen Soyer “Son NATO zirvesinde yapılan açıklamalara göre Kıbrıs Rum tarafının verdiği bır kısım güvencelere bağlı olarak Türkiye çekincesini kaldırdı. Böylece Güney Kıbrıs ile Avrupa Ortak Güvenlik konsepti bağlamında bir yakınlaşma sağlandı” dedi. Türkiye’nin bu kararında Suriye’deki gelişmeler, Israil ve Mısır’la yakınlaşma, Doğu Akdeniz gazı ve enerji yollarının gibi nedenler olduğunu ifade eden Soyer, tüm bu nedenlerle Güney Kıbrıs’ın AB’nin güvenlik politikası ve NATO sorumluluğuna alındığını belirtti.

İddiası ile ilgili olarak ayrıntılara henüz ulaşamadığını kaydeden Soyer şöyle devam etti: “Türkiye bugüne kadar Güney Kıbrıs Ordusu ile TSK’yı karşı karşıya getirmemek için NATO işbirliği konusunda çekince koyuyordu. Ama söylenen şu ki NATO ortak tatbikatlarında Güney Rum kesimi askeri bu bölgede bulunmayacak, komuta kademesinde de yer almayacaklar. Türkiye bu şartları kabul ettirmiş deniyor. Kıbrıs Rum tarafının da bunu kabul ettiği söyleniyor. Bu durum işbirliğinin başlangıcıdır. Bu noktadaki gelişmeleri ilerleyen zamanda göreceğiz” dedi. İddialar hakkında KKTC makamlarından bir açıklama beklediğini söyleyen Soyer, “Şu ana kadar bu iddialarla ilgili ne Kuzey Kıbrıs’tan ne de Türkiye tarafından da açıklama yapılmadı. Rum basınında ise manüpülatif haberler veriliyor” dedi.

YUNANİSTAN’A DA KAPIYI TÜRKİYE AÇMIŞTI
Türkiye’nin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerekçe gösteren Yunanistan bu tarihte ittifaktan ayrılmıştı. 1977 yılında tekrar ittifak şemsiyesi altına girmek için müracat eden Yunanistan bu defa da Türkiye ‘vetosu’na takıldı. Uzun süren pazarlıklar sonunda 1979’da ittifakın komutanlığına getirilen General Rogers’in hazırladığı planı iki ülke de kabul etti. Türkiye bu plan dahilinde vetosunu kaldırınca Yunanistan 18 Ekim 1980 tarihinde yeniden NATO’nun askeri kanadına dönmüş oldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.