Srebrenitsa kanamaya devam ediyor

Srebrenitsa kanamaya devam ediyor
Srebrenitsa'daki soykırımın üzerinden 21 geçmesine rağmen yaşanan acılar unutulmazken, BM gözetimi ve himayesinde gerçekleştirilen katliamın gerçek failleri hala cezalandırılmadı.

Srebrenitsa'daki soykırımının 21. yıldönümünde kurbanlar anılırken, bu yıl da toplu mezarlarda bulunan ve kimlik tespiti yapılan 127 cenaze toprağa verildi. Avrupa'nın göbeğinde Batı'nın sessizliğinde yaşanan katliamın gerçek failleri hala cezalandırılmadı.

Srebrenitsa'daki soykırımda hayatını kaybeden 6 bin 504 kurbanın defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı, 127 kurbanın cenazesinin toprağa verildiği töreninin ardından yeniden sessizliğe büründü. Katliamdan bu yana hâlâ izi bulunamayan 1372 kişi var.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Bosna Savaşı'nda Srebrenitsa ve çevresindeki 50 kilometrelik alan BM Güvenlik Konseyi tarafından "güvenli bölge" ilan edilmişti. Albay Tomas Karremans komutasındaki Hollanda birliği de, "güvenli bölgeyi hedef alabilecek saldırıları engellemek" göreviyle Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'de, üsse çevrilmiş bir fabrikaya konuşlandırıldı.

Gerçek failler cezalandırılmadı!

Ancak 11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti ordusu Srebrenitsa'ya girdi. 8 bin 372 erkek öldürüldü.
Bu bilgiler bile katliamın BM gözetimi ve himayesinde yapıldığını ispatlamaya yetiyor.
Katliamın üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen Sırp kasabı olarak bilinen Radovan Karadžić Srebrenitsa'da soykırım işlemek, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan 40 yıl hapis cezasına çarptırılırken,Sırp ordu başkomutanı Ratko Mladić 26 Mayıs 2011 günü Sırp istihbaratı tarafından yakalandı.

Ratko Mladić, Srebrenitsa katliamı öncesinde, "İşte 11 Temmuz 1995'te Sırp şehri Srebrenitsa'dayız. Büyük bir Sırp bayramı arifesinde iken bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Nihayet, yeniçerilere karşı ayaklanmasından sonra bu toprakta "Türkler"den intikam almamızın vakti geldi" sözlerininin sahibiydi.

Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa'da yaşananları katliamın üzerinden tam 12 yıl geçtikten sonra 2007'de soykırım olarak nitelendirdi.

habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.