Almanya'dan Awacs tehdidi

Almanya'dan Awacs tehdidi
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, IŞİD'le mücadeleye katılması kararlaştırılan AWACS uçaklarının İncirlik'e gönderilmeyebileceğini söyledi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen çarşamba akşamı Alman televizyonu ARD'ye yaptığı açıklamada, AWACS tipi keşif uçaklarının IŞİD'le mücadele amacıyla Türkiye'ye gönderilebilmesi için Federal Meclis'te milletvekillerinin onayına sunulacağına dikkat çekti.

"ZİYARET EDEBİLİRLERSE ONAY VERİLİR"

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan İncirlik krizine dikkat çeken von der Leyen, “Federal milletvekilleri buna ancak eğer Alman askerlerini görev yerinde ziyaret edebilirlerse onay verirler” diye konuştu.

İncirlik'te Alman ordusunun uluslararası koalisyonun IŞİD'le mücadelesine destek veren Tornado tipi keşif uçakları da bulunuyor. Üste 240 Alman askeri görev yapıyor. Yeni misyonla birlikte de Alman askerlerinin İncirlik'teki sayısının artırılması planlanıyor.

“ALMAN ASKERLERİ İNCİRLİK'TEN ÇEKİLEBİLİR”

Türkiye'nin Alman milletvekillerine İncirlik'e giriş izni vermemesi iki ülke ilişkilerini gerdi. Ankara'nın tepkisinin Alman Federal Meclisi'nde kabul edilen "soykırım" kararı olduğu tahmin ediliyor.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partili Meclis Başkanı Norbert Lammert de hafta başında İncirlik'te bulunan Alman askerlerinin geri çekilmesinin seçenekler arasında olduğunu açıklamıştı. Ardından Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Sigmar Gabriel de bu açıklamaya destek vermiş ve Alman milletvekillerine üsse giriş yasağının devam etmesi halinde askerlerin geri çekilebileceğini kaydetmişti.

MERKEL–ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ DE ÇÖZÜM GETİRMEDİ

Federal Meclis'te grubu bulunan partilerin savunma politikası uzmanları eylül ayında İncirlik'i ziyaret etmeyi planlıyor. NATO Zirvesi için Varşova'da bulunan Merkel ve Erdoğan altı hafta sonra yeniden görüşmüş, ancak Alman politikacıların İncirlik Üssü'nü ziyaret hakkı konusunda bir uzlaşı sağlanamamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.