Bir gecede 70 milyar dolar!

Bir gecede 70 milyar dolar!
FETÖ'cüler tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi ekonomide büyük dönüşüm ve başarılara imza atılan bir döneme denk geldi.

FETÖ, ekonomide ‘take off’ sürecine girilirken yine düğmeye bastı. 3 yıl önce sandıkta, bu kez ise halk tarafından sokakta püskürtülen darbe girişimleri Türkiye’yi yolundan döndüremeyecek. 

Ekonomide 'take off' (havalanma) dönemine girildiği 2013 Mayıs'ında Gezi Parkı olayları ile başlayıp 17-25 Aralık darbe girişimleri ile devam eden süreçte Türkiye'yi yolundan döndüremeyen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY), bir kez daha çirkin yüzünü ve niyetini gözler önüne serdi. Cumhurbaşkanı'nın tabiriyle, 'haşhaşiler'in önceki akşam Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bulunan alçak mensupları ile kalkıştığı ve halk tarafından durdurulan fiili darbenin zamanlaması da, ekonomide büyük dönüşüm ve başarılara imza atılan bir döneme denk geldi.

BAŞARIYI HAZMEDEMEDİLER

Rusya ve İsrail'le ilişkilerin normalleşme sürecine girdiği son dönemde, ekonomide de art arda müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.8 ile dünyanın en fazla büyüyen ilk 5 ülkesinden olan ve ikinci çeyrekte de bu performansını sürdürmesi beklenen Türkiye, pozitif ayrışmaya devam ediyor. Son açıklanan verilere göre nisan itibarıyla işsizlik oranı yüzde 9.3 ile bir yılın en düşük seviyesine inerken, 1 yılda 1 milyon kişiye istihdam sağlandı. Küresel belirsizliklerin yaşandığı bir ortamda 6 ayın sonunda bütçe fazla vermeye devam ederken, yıllık cari açık 27.2 milyar dolarla 6 yılın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa Birliği'nde mayıs ayında yüzde 1.2 azalan sanayi üretimi, Türkiye'de ise yüzde 5.6 arttı. Osmangazi Köprüsü hizmete açılırken, Yavuz Sultan Selim Köprüsü de önümüzdeki ay hizmete girecek.

BİR GECEDE 70 MİLYAR DOLAR

Halkın sokakta püskürttüğü darbe kalkışması, cuma gece yarısında dolarda son 8 yılın en hızlı yükselişine neden oldu. Dolar, gece yarısı yüzde 5 yükselerek 3.0157 TL'ye kadar çıktı. Dolardaki bu yükseliş milli geliri bir gecede 45.4 milyar dolar eritti. Dış borç stoku 17 milyar dolar arttı. FETÖ, Mayıs 2013'te olduğu gibi yine faiz ve döviz lobisini ihya etti. Döviz hesaplarının değeri bir gecede 25 milyar TL arttı.

BORSA'YA DA SALDIRDILAR

Hain kalkışmayla ilgili Borsa İstanbul'dan da açıklama geldi. Borsa İstanbul'un da önceki gece darbeci teröristler tarafından işgal edilmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada, "Bu alçakça saldırı kahraman polisimiz ve güvenlik personelimizin canlarını hiçe sayarak karşı koyması neticesinde başarıyla sonuçlanmıştır" denildi.

Türkiye take off dönemlerinde hedef oldu

2013 MAYIS

İstanbul'a 90 milyar liralık yeni havalimanı ihalesi.

Japonlarla 22 milyar dolarlık nükleer enerji anlaşması.

2.5 milyar dolarlık üçüncü köprü ihalesi.

Gösterge faiz yüzde 4.6 ile tarihi dipte.

Borsa İstanbul 93 bin puanla zirvede. 4 IMF'ye borç sıfırlandı Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviye çıktı.

2016 TEMMUZ

İlk çeyrekte yüzde 4.8 büyüyen Türkiye, pozitif ayrıştı.

Rusya ve İsrail ile ilişkiler normalleşme aşamasına geldi.

Osmangazi Köprüsü açılırken, Yavuz Sultan Selim Köprüsü önümüzdeki ay hizmete girecek. 

Küresel belirsizliklere rağmen bütçe ilk 6 ayda fazla verdi.

İşsizlik yüzde 9.3 ile 1 yılın dibine indi, 1 milyon kişiye istihdam sağlandı.

Cari açık 27.2 milyar dolarla 6 yılın en düşük seviyesinde.

AB'de daralan sanayi üretimi Türkiye'de yüzde 5.6 arttı.

Bankalar Birliği lanetledi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), FETÖ'nün darbe girişimini lanetledi.TBB'den yapılan açıklamada, "Milletimizin iradesine dayanmayan,demokrasimize karşı yapılmış kanun dışı eylemi lanetliyoruz!Demokrasimize sahip çıkıyoruz" denildi. Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Mehmet Cantekin de 15 Temmuz'un önemli bir dönüm naktası olacağını belirterek, "Ülkemiz, bu kritik ve tarihi dönemecide başarıyla atlatarak, yoluna demokrasiyle, istikrar ve güvenle devam etme kararlılığını tüm dünyaya göstermiştir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.