Çetin Doğan'den 15 Temmuz yorumu: Ergenekon kumpasının sonu

Çetin Doğan'den 15 Temmuz yorumu: Ergenekon kumpasının sonu
FETÖ kumpası "Ergenekon" ve "Balyoz"dan yargılanan 1. Ordu eski Komutanı Çetin Doğan, darbe girişimiyle ilgili “Atatürkçü askerler Balyoz ve Ergenekon'da tasfiye edilmeseydi, bunlar hiçbir zaman darbe yapacak mevkilere gelemezdi" dedi.

Hükümet'in önce destekleyip FETÖ kumpası olduğunu çok sonra anladığı "Ergenekon" ve "Balyoz"dan yargılanan üst düzey komutanlardan 1. Ordu eski Komutanı Çetin Doğan, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili “Atatürkçü askerler Balyoz ve Ergenekon'da tasfiye edilmeseydi, bunlar hiçbir zaman darbe yapacak mevkilere gelemezdi” dedi.

Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Çetin Doğan, şunları söyledi:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimize kurulan kumpaslarla Atatürkçü komutanlar ‘darbeci' diye gönderildi, yerlerimize gelenler darbeye kalkıştı. İroni gibi gözükebilir ama ‘darbeye karşı' gibi gösterilenler, uzun vadede Türkiye'yi başka bir mecraya götürmek için sinsi planlar yaptı. Şimdiye kadar, bizi mahkum etmiş hakimler tutuklanmış olsaydı, zamanında bunların üzerine gidilseydi olaylar bu kadar büyümez ve ülkemiz için böyle sonuçlar doğurmazdı. Yargılandığımız davalarda Genelkurmay tarafından mahkemelere gönderilen belgelerde ‘aslı gibidir' damgası vuruluyordu. Bizler mahkum edildik, yıllarca sahte belgeler yüzünden cezaevinde yatırıldık.

BALYOZ TASFİYESİ OLMASAYDI
Balyoz, Ergenekon gibi davalarda TSK'dan Atatürkçüler tasfiye edilmemiş olsaydı bu adamlar hiçbir zaman darbe yapacak mevkilere gelemezdi. Çünkü bunlar yasalar çerçevesinde belli şekillerde çok sıkı takip altındaydılar. Yeri geldiği zaman Yüksek Askeri Şura kararlarıyla tasfiye ediliyorlardı. Hükümetle Fethullah Gülen cemaatinin kol kola olduğu, birlikte hareket ettiği dönemde hükümet, bunların niyetinin iktidarı paylaşmak olduğunu anladı ve ortaklık bozuldu. Fethullahçı hakimler, savcılar olmasaydı TSK'nın laik, Atatürkçü kesimlerin tasfiyesi olmazdı. İşte o tasfiyelerle boşalan görevlere bu komutanlar geldi.

DARBEYİ BİZ ÖNLEDİK
Bu darbe girişiminde bulunanların çapları darbeye yetmez. Zamanında üzerine gidilmiş olunsaydı yargıda zamanında tasfiyeler gerçekleştirilseydi darbenin de önüne geçilmiş olurdu. Bu kadar çirkin olaylardan sonra, laik düzenin korunması için bu durumun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse ile ilgili, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar döneminde Genelkurmay İkinci Başkanı'na çok özel bir mektup gönderdim. Ben, yargılandığım 28 Şubat Davası'nda bağırarak söyledim, ‘Bu evraklar sahte' dedim, Muharrem Köse'nin imzası vardı ve ‘aslı gibidir' yazıyordu. Bu kişi de darbecilerin arasında.
Yargılandığımız 28 Şubat Davası'nda ‘Darbelere hayır' diye pankart açtılar. Pankartı açanlar darbeleri kimin adamlarının yaptığını hâlâ bilmiyorlar mı? 28 Şubat döneminde Fethullahçılarla mücadele kararları var. ‘Darbelere hayır' diyenlerin, darbe yapmasını önleyen adamlar yargılanıyor.

HEPİMİZ GAFLET İÇİNDEYMİŞİZ
Darbecilere karşı hükümetin yanındayım. Ülkemiz, Silahlı Kuvvetler ve ben şahsen gaflet içindeymişiz. Görüyorduk ama bu kadar yaygın olduğunu bilmiyorduk. 1970'lerden itibaren adım adım Silahlı Kuvvetler'e nüfuz etmişler. Bu olay olmasaydı, bu adamların kökünün kazınması mümkün olmayacaktı. Bundan çıkarılacak ders şu: Laik, demokratik, devlette dini öne çıkarmak, ‘bizden olan, bizden olmayan' diye ayrım yapmak çok hatalı bir şey. Laik demokratik cumhuriyette iman ve itikada karşı gelinmez. Ancak Türkiye'nin düzenini dini esaslarla yürütmek isteyen insanlara geçit verilmemesi için dikkat edilmesi lazım.

ATATÜRKÇÜ ORDU GEREKİR
Cumhuriyeti korumak için laik ve Atatürkçü bir orduya ihtiyaç vardır, bu nedenle onu onarmak gerekir. Yoksa olumsuz iki seçenek arasında kalırız, ya şeriatçı ya Fethullahçı diye… Muhalefeti ve iktidarıyla dini öne çıkartarak meselelerin çözümüne gidilmemeli, laik düzenden sapma olunca ülkenin nerelere götürülmek istendiği çok iyi görülmeli. Türk Milleti'nin önünde Fethullahçılar, şeriatçılar, tarikatlar seçeneği olmamalı."

AKLIMIZI BAŞIMIZA ALMALI CUMHURİYETİ KORUMALIYIZ
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarını önemli bulduğunu da kaydeden Çetin Doğan, yaşanan olaylara rağmen TSK'nın Türkiye'nin güvencesi olduğunu kaydetti. Çetin Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Darbe girişimini fırsat bilen kesimler TSK'ya saldırıyor. TSK'ya sahip çıkılmalı, onun yıpratılmasına engel olunmalıdır. FETÖ ile mücadele yalnız iktidarın değil, muhalefetin de görevidir. Aklımız başımıza almalıyız ve Cumhuriyetimizi korumalıyız. Bugün sokağa çıkan insanları anlıyorum, Cumhuriyet'e demokrasiye sahip çıkmak için tanka izin vermeyen tepki gösteren insanları anlıyorum, ama orada askerleri kırbaçlayan, kafasını kesen de bir başka zihniyet. Bu da Fethullah'ın bir başka anlayışı. Türkiye'yi çok karanlığa götürecek bir akımın elemanları.

Türk yargısına, TSK'sına, kurumlarına dinamit koymak isteyenlere karşı birlikte hareket etmeli. Bu işbirliği olmadan yapılırsa o zaman sapmalar da olur. TSK'nın yıpratılmasının önüne geçilmeli. Demokrasiyi korumak için dayanacağımız güçler belli. Başka güçlere prim vermemek gerekir. Darbeye karşı halkın reaksiyonu meşru zeminde olmuştur. Bunu çirkin hale getirmemek lazım. Dünya, bizi ibretle izliyor."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum