İsrail'e ABD'den 4 milyar dolar yardım

İsrail'e ABD'den 4 milyar dolar yardım
İsrail ile ABD arasında imzalanacak olan askeri yardım anlaşması bugüne kadar hiç görülmemiş derecede büyük bir fona sahip olacak.

İsrail´e yapılacak askeri yardım dünyanın en gelişmiş savaş uçağı radara karşı görünmez olan F35 uçaklarını da kapsıyor.

Bu hafta imzalanması beklenen anlaşma için İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Nagel, pazartesi günü erken saatlerde Washington’a hareket etti. Yedioth Aharonot gazetesi  Nagel’in ziyaretini, Obama yönetimi ile İsrail hükümeti arasında son zamanlarda gerilen ilişkilerin yeniden düzelmesi yolunda bir adım olarak niteledi. 

Halihazırda her iki tarafın anlaştığı askeri yardım miktarı yıllık 3,7 milyar dolar. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu rakamın 4 milyar dolar olması için bastırıyor. Ancak Netanyahu’nun baskı unsuru olarak Kongreyi kullanması geri tepti. Rakam değişmedi. 

 Kudüs’e yakın çevreler Netanyahu’nun ısrarının devam edeceğini ve bu konuda kasımda yaklaşan ABD seçimlerinden sonra Washington’da olacak değişikliklere güvendiğini belirtiyor. 

25 Mayıs’ta gerçekleşen, 100 kişilik ABD Kongresinden 83 senatörün imzaladığı  ortak bir  deklarasyonda, Ortadoğu ve dünyada ortaya çıkan yeni tehditler referans gösterilerek İsrail’e her zamankinden çok daha kapsamlı bir yardım paketi sağlanması gerektiği  belirtilmişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.