Araştırma görevlisine 'CIA' soruşturması

Araştırma görevlisine 'CIA' soruşturması
Aralarında ABD’li Profesör Henri Barkey’in de bulunduğu 17 isimin Büyükada’da gerçekleştirdiği gizemli toplantının detayları ortaya çıkıyor.

Toplantıya eşi Yrd. Doç. Dr. Bayram Sinkaya ile katılan Pınar Arıkan Sinkaya, AÜ Rektörlüğü tarafından açığa alındı. Pınar Arıkan Sinkaya, “Ben o otele tatil amacıyla gittim. Eşim orada konuşma yapacaktı. Ben de tesadüfen toplantıya dinleyici olarak katıldım" dedi.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile ilişkilendirilen toplantının 15 Temmuz darbe girişimi ile ilişkili olduğu öne sürülmüş, ABD’li Profesör Henri Barkey’in, grupla birlikte otelden çıkış yaptığı 17 Temmuz’da otel görevlilerine üzerinde “Pensilvanya” yazan bir çan bıraktığı vurgulanmıştı. Olayın ortaya çıkmasının hemen ardından İstanbul Emniyeti’ne bağlı İstihbarat ve Terör ekipleri Büyükada’ya giderek otelin tüm görevlilerini sorguya almıştı.

‘TESADÜFEN ORDAYDIM’

Darbe girişimi gecesi yapılan toplantıya tesadüf eseri katıldığını söyleyen araştırma görevlisi Pınar Arıkan Sinkaya, “Bu toplantının amacını Prof. Dr. Mensur Akgün hocam açıkladı. Ben o otele tatil amacıyla gittim. Eşim orada konuşma yapacaktı. Ben de tesadüfen toplantıya dinleyici olarak katıldım. Bunun dışında hiçbir amacımız yoktu. Hakkımda neden soruşturma açılıp açığa alındığım konusunu konuşmak istemiyorum” dedi.

TOPLANTI ARAŞTIRILIYOR

Sinkaya’nın açığa alındığını doğrulayan AÜ Rektörlük yönetimi, “İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Arıkan Sinkaya hakkında soruşturma açıldığı doğru. Kendisinin katıldığı toplantı ile ilgili süreç netleşene kadar ayrıca açığa alındı. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Soruşturma sonunda gerekli karar verilecek” diye konuştu. 

Darbe girişiminin yaşandığı gün Türkiye’ye giriş yapan ve toplantı sırasında sık sık ABD ile telefonda temas kuran Barkey, kalkışmanın başarısız sonuçlanmasıyla 19 Temmuz’da Türkiye'yi terk etti. Barkey, grupla birlikte otelden çıkış yaptığı 17 Temmuz’da ise otel görevlilerine üzerinde “Pensilvanya” yazan bir çan bıraktı. Çalışanlar, “Barkey ve beraberindekiler, o gece sabaha kadar özel bir odada darbe girişimiyle ilgili gelişmeleri televizyondan takip etti” dedi. Çoğu uluslararası konularda analist ya da öğretim üyesi olan kişiler ile Barkey'in, darbe günü 2’şerli 3’erli ekipler halinde otele giriş yaptıktan sonra otelin toplantı odasına geçtikleri ifade edildi.

İNCELEME SÜRÜYOR

Bu sırada Barkey, otel yetkilisine “Saat 16.00’da ve 18.00’de CNN International ve Amerika’nın Sesi’ne canlı bağlantı yapacağım. Bana gerekli altyapıyı sağlar mısınız?” dedi.İddialara göre darbe gecesi toplantı salonunda Barkey ve beraberindekiler sürekli olarak telefonlarla konuşuyordu. Barkey'in yanında dizüstü bilgisayar dışında bir akıllıtelefon ile internet bağlantısı olmayan eski bir cep telefonu olduğu belirtildi. Polis, Barkey’in resepsiyona bıraktığı çanın özel bir anlamının olup olmadığını araştırıyor. Otelin internetine ait ‘log’ kayıtları ve bilgisayarlar da incelemeye alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.