Whey Proteini Nedir?

Whey Proteini Nedir?
Protein tozları sporcular ve vücut geliştirmek isteyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Gıda takviyesi üreticileri ürünlerini ortaya koyarken benzer özelliklere sahip maddelerle birlikte kimi zaman aynı içerikleri kullanabilmektedir.

Protein tozları sporcular ve vücut geliştirmek isteyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Gıda takviyesi üreticileri ürünlerini ortaya koyarken benzer özelliklere sahip maddelerle birlikte kimi zaman aynı içerikleri kullanabilmektedir. Bu konuda akla gelen ilk örnek protein tozlarında kullanılan whey protein olmaktadır. Peynir altı suyu tozu olarak da bilinen whey protein kana hızlı karışması ve sindiriminin kolay bir şekilde gerçekleşmesi sonucunda sporcular ve düzenli olarak antrenman yapan kişiler için en faydalı ürünler olmaktadır. Bu ürünler sayesinde sporcuların hem kas gelişimleri hızlanarak artmakta hem de spor sırasındaki gerçekleştirilen faaliyetlerin şiddeti ve sıklığı artırılmaktadır. Özellikle antrenman sonrası kasların ağrısını ve yıkımını engelleyen protein tozları destekleyici olarak vücutta etki göstermektedir.

Günlük protein ihtiyaçlarını karşılamak isteyen kişiler bunu öncelikle doğal yollardan et, süt ve yumurta tüketimleri ile gerçekleştirmeye çalışıyor. Fakat ihtiyaç duyulan protein miktarına ulaşabilmek günlük alınan besinlerle mümkün olmuyor. Ayrıca günlük besin tüketimleri ile istenilen rakamlara ulaşılsa bile bu besinlerin vücuda etkisi oldukça yavaş bir şekilde gerçekleşmekte ve beklenildiği kadar yüksek etkilere sahip olmamaktadır. Bu yüzden protein tozları kullanarak en kaliteli şekilde protein alımlarının gerçekleştirilmesi sağlanır. Whey proteinin tercih edilmesinin bir sebebi de yüksek biyolojik değere sahip olmasıdır. Biyolojik değerin yüksek olması vücuda alınan proteinlerin hemen hemen hepsinin eksiksiz bir şekilde tüketileceği anlamına gelmektedir. Whey Protein elde edilme biçimlerine göre birbirinden farklı özellikler gösterebilir.

Whey Protein Nasıl Elde Edilir?

Düzenli spor yapan kişilerin faydalanması için gıda takviyesi üreten firmalar en kaliteli ürünleri ortaya koymak için farklı teknikler deneyerek ürünlerini ortaya çıkarırlar. Whey proteini elde edilirken hemen hemen her firma üç farklı özellik kullanarak ürünlerini ortaya çıkarmaktadır. Sindirilme ve kana karışma hızları ile birbirinden farklılaşan protein tozları kendilerine has taşıdıkları özelliklerle kullanıcılara ulaşmaktadır.

Whey protein elde edilirken tercih edilen ilk yöntem konsantre whey proteini olmaktadır. İçinde belirli miktarlarda laktoz bulundurması sebebi ile laktoz toleransı bulunan kişiler tarafından tüketilmesine dikkat edilmeli ve hatta bu ürünler tüketilmeyerek diğer protein tozlarının içeriğine mutlaka bakılmalıdır. Özellikle laktoz toleransı bulunan kişiler için en yararlı özellikleri taşıyan protein tozu izole whey proteini olmaktadır. Konsantre whey proteinine kıyasla daha hızlı bir şekilde kana karışabilen izolo whey proteini aslında konsantre whey proteinin bir alt türüdür. Çünkü izole protein elde edilirken mikro filtreleme ve iyon değişimi gibi teknikler kullanılarak konsantre protein içeriğinde bulunan farklı maddelerin miktarlarının en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede en saf şekilde protein alımı gerçekleştirilmektedir. Fakat saf olması ve diğer protein tozlarına göre yüksek oranlarda protein içeriğine sahip olması ile konsantre whey proteininden daha pahalı olmaktadır. İzole proteinlerde bulunan büyük protein parçalarının küçük parçalar ayrılması ile elde edilen hidrolize protein ise whey protein içerisinde en hızlı kana karışma özelliğine sahip en pahalı ürün konumundadır.

İzole Protein Nasıl Tüketilir?

Hızlı bir sindirme olanağına sahip olduğu için izole protein özellikle sporcular arasında en çok tercih edilen ürünlerin başında gelmektedir. Spor sonrası kaslarda meydana gelen kas yıkımlarının önüne geçebilmek amacıyla kullanımı en yoğun şekilde yapılan izole proteinler kas yıkılmasının aksine kas gelişimine de etki ederler. En saf protein içeriğine sahip olması sebebiyle izole proteinler bebek mamalarında da yoğun şekilde kullanılan maddeler arasında yer almaktadır. İzole protein gıda takviyeleri ürünlerin üzerinde yer alan kullanım yönergelerine bağlı olarak spordan önce veya sonra tek halde ya da sıvı ya da besinler yardımı ile vücuda alınmalıdır.

Protein tozu ürünlerini uygun fiyatlara https://www.besinstore.com/protein-tozu adresinden satın alabilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.