Süper Lig'de teknik adam istikrarı

Süper Lig'de teknik adam istikrarı
Spor Toto Süper Lig'de 2016-2017 sezonuna 15 kulüp eski teknik adamlarıyla başlayacak, sadece 3 takım yeni teknik direktörleriyle başarıyı arayacak.

Spor Toto Süper Lig'de 2016-2017 sezonuna kulüpler çok büyük oranda teknik direktör istikrarını koruyarak giriyor.

Galatasaray ve Türk Milli Takımı'nın efsane kalecilerinden merhum Turgay Şeren'in adının verildiği sezonda mücadele edecek 18 kulüpten sadece 3'ü geçen sezonu bitirdiği teknik adamla yolunu ayırırken, 15'i başarıyı eski teknik direktörleriyle arayacak.

senol-gunes-abdullah-avci.jpg

Adanaspor, Alanyaspor, Akhisar Belediyespor, Antalyaspor, Atiker Konyaspor, Beşiktaş, Bursaspor, Çaykur Rizespor, Fenerbahçe, Galatasaray, Gençlerbirliği, Kasımpaşa, Kayserispor, Medipol Başakşehir ve Osmanlıspor takımları geçen sezonu tamamladıkları hocalarla yeni sezona hazırlanırken, Gaziantepspor, Kardemir Karabükspor ve Trabzonspor ise teknik adamlarını değiştirdi.

Geçen sezona başlarken sadece 7 kulüp eski hocalarıyla "devam" kararı almıştı.

14 Türk, 4 yabancı teknik adam 

Süper Lig kulüpleri teknik direktör konusunda tercihlerini yine ağırlıklı olarak Türk teknik adamlardan yana kullandı.

18 takımlı ligde yeni sezonda 14 Türk, 4 de yabancı teknik adam çalışacak. 

Yabancı teknik adamlar 

Yeni sezonda Süper Lig'de sadece 4 yabancı teknik adam görev yapacak.

Ligde iki Portekizli, birer de Hollandalı ve Hırvat teknik adam Türk meslektaşlarıyla rekabet içinde olacak.

Fenerbahçe Portekizli Vitor Pereira, Galatasaray Hollandalı Jan Olde Riekerink, Antalyaspor Portekizli Jose Morais, Kardemir Karabükspor da Hırvat Igor Tudor yönetiminde sahaya çıkacak.

En istikrarlısı Avcı

Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamlar içinde en istikrarlısı Abdullah Avcı.

Medipol Başakşehir'de üst üste üçüncü sezonuna başlayacak 53 yaşındaki Avcı, bu alanda mevcut teknik adamlar içinde en uzun süredir görevde kalan isim olarak dikkati çekiyor. 

Ligin yenilerinin tercihi 

Ligin yeni takımlarından Adanaspor ve Alanyaspor kendilerini Süper Lig'e taşıyan teknik adamla yoluna devam ediyor, Kardemir Karabükspor ise başarıyı yeni teknik direktörüyle arayacak.

En genç ve en yaşlı teknik adamlar

Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamlar içinde en genci 38 yaşındaki Igor Tudor, en yaşlısı ise 64 yaşındaki Şenol Güneş.

Kardemir Karabükspor'da göreve başlayan Tudor, 16 Nisan 1978 doğumlu. 

Süper Lig'de en çok maça çıkan isim Güneş

Süper Lig'in en deneyimli teknik direktörü Şenol Güneş, aynı zamanda en çok maça çıkan teknik adam unvanının da sahibi.

Türk futbolunun en önemli teknik adamları arasında yer alan ve geçen sezon Beşiktaş ile ilk lig şampiyonluğunu yaşayan Güneş, 1985'te başlayan kariyerinde Boluspor, Antalyaspor, Sakaryaspor, Trabzonspor, Bursaspor ve Beşiktaş'ın başında Süper Lig'de 19 sezonda 470 maça çıktı.

Şampiyonluk yaşayan sadece 4 teknik adam var

Spor Toto Süper Lig'de bu sezon takım çalıştıracak 18 teknik direktör içinde Türkiye'nin en üst seviye liginde daha önce şampiyonluk yaşayan sadece 4 teknik adam bulunuyor.

Beşiktaş'ın başında geçen sezon kariyerinde ilk şampiyonluğuna ulaşan Şenol Güneş (Beşiktaş), Galatasaray'la 2014-2015 sezonunda mutlu sona ulaşan Hamza Hamzaoğlu (Bursaspor), 2013-2014 sezonunda Fenerbahçe ile kupayı kaldıran Ersun Yanal (Trabzonspor) ile 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe ile ipi önde göğüsleyen Aykut Kocaman (Atiker Konyaspor), "şampiyon" apoletiyle ligde mücadele edecek teknik adamlar.

"Dört büyükler"de oynayanlar

Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamların yarıya yakını futbolcu olarak "Dört büyükler"de forma giydi.

Rıza Çalımbay ve İbrahim Üzülmez Beşiktaş'ta, Hamza Hamzaoğlu ve Cihat Arslan Galatasaray'da, Aykut Kocaman ve İsmail Kartal Fenerbahçe'de, Şenol Güneş Trabzonspor'da oynadı. Engin İpekoğlu ise Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta kaleyi korudu.

Geçen sezon 10 takımda teknik adam değişti

Süper Lig'de geride kalan 2015-2016 sezonunda 10 kulüp teknik adamını değiştirdi.

Sekiz takımın teknik direktör değişikliğine gitmediği sezonda toplam 40 teknik adam görev yaptı.

Ligi ilk 5 sırada bitiren Beşiktaş, Fenerbahçe, Konyaspor, Medipol Başakşehir ve Osmanlıspor'un yanı sıra 7. Kasımpaşa, 8. Akhisar Belediyespor ve 13. Çaykur Rizespor, sezonu başladıkları teknik adamlarla bitirdi.

Şampiyon 5 takımdan 4'ü değişikliğe gitmedi 

Süper Lig tarihinde şampiyonluk yaşayan 5 takımdan 4'ü, sezona eski teknik direktörleriyle giriyor. 

Son şampiyon Beşiktaş, Şenol Güneş ile yoluna devam ederken, Fenerbahçe, Vitor Pereira, Galatasaray, Jan Olde Riekerink, Bursaspor ise Hamza Hamzaoğlu ile başarı peşinde koşacak. 

Türkiye'de istikrar rekoru Milne'de 

Süper Lig'de geride kalan 58 sezonda istikrar rekoru Beşiktaş'ta görev yapan Gordon Milne'in elinde bulunuyor.

İngiliz teknik adam, siyah-beyazlı takımda 1987-1988 sezonundan başlayarak aralıksız 6,5 yıl görev yaparak, şimdiye dek Türkiye'deki en üst seviye ligde bir takımı kesintisiz en uzun süre çalıştıran teknik direktör unvanını aldı.

Son 9 sezonda Türkler güldü

Süper Lig'de son 9 sezonun şampiyon takımları bu başarılarını Türk teknik adamlarla yaşadı.

2007-2008 sezonunda Galatasaray, Alman Karl Heinz Feldkamp'ın gidişinin ardından sezonu Cevat Güler'le şampiyon olarak kapadı. 2008-2009 sezonunda Beşiktaş, Ertuğrul Sağlam'ın yerine göreve gelen Mustafa Denizli ile mutlu sona ulaştı. 2009-2010 sezonunda Bursaspor Ertuğrul Sağlam yönetiminde tarihinde ilk kez şampiyon olurken, 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe, eski futbolcusu Aykut Kocaman ile ipi göğüslemeyi başardı. 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında Galatasaray, Fatih Terim yönetiminde şampiyonluk kupasını kaldırdı. 2013-2014 sezonunda Fenerbahçe, Ersun Yanal ile bu başarıya ulaştı. 2014-2015 sezonunda Galatasaray, Cesare Prandelli'nin yerine göreve getirilen Hamza Hamzaoğlu ile tacı taktı. Geride kalan 2015-2016 sezonunda ise Beşiktaş, kariyerinde ilk kez şampiyonluk yaşayan Şenol Güneş ile zirveye çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.