Erdoğan ve Putin'den 'ortak' açıklama

Erdoğan ve Putin'den 'ortak' açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin a1,5 saatlik heyetle görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Konstantinovski Sarayı'ndaki 1 saat 45 dakikalık görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına "Değerli dostum Putin'e daveti ve misafirperliği için teşekkür ediyorum" sözleriyle başlayan Erdoğan, "Sayın Putin'le yararlı görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye Rusya ilişkilerini olması gereken seviyelere taşıyacak kararları görüştük.'' dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle;

Öncelikle değerli dostum Putin'e nazik daveti ve samimi misafirperverliği için teşekkür ediyorum.

Malum hadiseden sonra ilk yüz yüze görüşmemizdi. Aynı zamanda 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk yurtdışı ziyaretimi Rusya'ya gerçekleştirmiş oldum. İlişkilerimizin eski seviyeye hatta daha da ilerisine taşınması konusunda hemfikiriz.

ORTAK PROJELERİ BİRLİKTE HAREKETE GEÇİRECEĞİZ

Charter uçuşların hayata geçirilmesi, tarım ürünleri kısıtlamaların kaldırılması, Türk müteşebbislerin önünün açılması, vize konusu gibi başlıklarda gerekli adımları müştereken peyderpey atacağız.

Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu kurulması konusunda mutabık kaldık. Türkiye-Azerbaycan-Rusya üçlü zirvesi mekanizması kurulmasına da olumlu bakıyoruz.

Türk Akımı Projesi hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir. Temaslarımız her seviyede ve yoğun şekilde sürecek.

Bizim Rusya'dan aldığımız doğal gaz miktarı 28 milyar metreküptür. Bir kısmı kamu bir kısmı özel. Dolayısıyla iki hat olacak. Türkiye ve Avrupa'ya akım olacak.

Biz Türkiye-Rusya ilişkilerinde ekonomik alanda 35 milyar doları ticaret hacmi olarak yakalamış iki ülkeyiz. Bu son gelişmeden sonra düşüş oldu. 28 milyar dolara kadar. 

Putin'in açıklamaları:

Çok yapıcı bir görüşme yaptık. Türkiye'deki zor siyasi iç duruma rağmen Sayın Erdoğan Rusya'yı ziyaret etti bu da ilişkileri tekrar inşa etme isteklerini gösterdi.

KISITLAMALAR KALDIRILACAK

Önceliğimiz krizden önceki duruma dönmek. Ticari ilişkilerimiz ve yatırımlar arttırılmalı. Türkiye şirketleriyle ilgili kısıtlamaları kaldırarak, ilişkilerimizi geçirerek bu programı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Sayın Erdoğan ile bunları görüştük. Bu konuda iki ülkenin karma komisyonları toplantılar gerçekleştirecek. Nükleer enerji santralini ve Türk Akımı'nı konuştuk.

TURİZM KONUSUNDA GEREKENİ YAPACAĞIZ

Türk tarafı birçok büyük projede, nükleer santral gibi üzerine düşen adımları zaten atmış bulunuyor. Rus turistlerin Türkiye'ye gelmesi konusunda bazı yasaklamalar getirmiştik. Kriz öncesi döneme dönebilmemiz için zamana ihtiyacımız olacak. Turistlerimizin maksimum güvenliğinin sağlanması için Türkiye’den söz aldık. Türk firmalarının inşaatları devam edecek, büyük projelerde çalışmaların durmadığını görüyoruz. Tabii ki bu konuda şu anda Türk ve İtalyan ortak projeleri devam etmektedir.

SURİYE'Yİ SONRA GÖRÜŞECEĞİZ

Suriye konusunun ayrı bir toplantıda değerlendirilmesine karar verdik. Ortak anlaştığımız konu terörle mücadele konusunda işbirliği. Sayın Erdoğan'a bugünkü açıkça görüşme için teşekkür etmek istiyorum. Yalnızca bölgemizde değil tüm düyada istikrarın korunması için birlikte elimizden geleni yapacağız.

Bizim işbirliğimiz enerjiden ibaret değil. Otomobil sanayi olsun, tarım ürünleri olsun. İlişkilerimizin eski seviyeye gelmesini istiyoruz ve bunu yapacağız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.