Macaristan'dan FETÖ için harekete geçti

Macaristan'dan FETÖ için harekete geçti
Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, “Türkiye’nin talebi üzerine Macaristan’daki FETÖ ile bağlantılı okullar ve kişiler hakkında soruşturma başlattık." ifadelerini kullandı.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Türkiye'nin talebi üzerine Macaristan'daki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı okullar ve kişiler hakkında soruşturma başlattıklarını belirterek,"Soruşturma sonucunda bu kişi ve kurumların FETÖ ile bağlantısı bulunursa gerekli adımlar şüphesiz atılacak ve Türk makamları bu konuda bilgilendirilecek." dedi.

Türkiye'ye desteğini göstermek ve resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Szijjarto, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

FETÖ'nün Macaristan'taki yapılanmasıyla ilgili olarak Szijjarto, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin talebi üzerine Macaristan'daki FETÖ ile bağlantılı okullar ve kişiler hakkında soruşturma başlattık. Soruşturma sonucunda bu kişi ve kurumların FETÖ ile bağlantısı bulunursa gerekli adımlar şüphesiz atılacak ve Türk makamları bu konuda bilgilendirilecek."

-"İnşa edilecek cami konusunda çalışmalar sürüyor"

Macaristan'da yapılması planlanan camiye ilişkin Başbakan Viktor Orban'ın, "Macaristan'da eğitim gören çok sayıda yabancı öğrenci var. Bu öğrencilerin ibadetlerini yerine getirebilecek yerleri yok. Bu öğrenciler yüksek miktarlarda okul ücreti ödüyor. Bu konu resmi olarak görüşülmedi ama görüşülmeli." sözlerinin hatırlatılması üzerine Szijjarto, Macaristan'daki Türkler ve başarılı Türk iş adamlarıyla gurur duyduğunu vurguladı.

Budapeşte'de ve diğer bölgelerde Türk kültür mirası alanlarında restorasyon çalışmalarının sürdüğünü anımsatan Szijjarto, inşa edilecek caminin yeri konusunda görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Szijjarto, bu konunun Türk ve Macar hükümetlerinin ajandasında olduğunu dile getirerek,"Cami inşaatı konusu (Dışişleri Bakanı) Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmemizde de gündemimizdeydi. Türk hükümetinden bu konuda sabırlı olmalarını talep ettim. Türk hükümeti talebimi kabul etti." dedi.

-"Macaristan'ın yeri AB'dir"

Avrupa Birliği'nin (AB) geleceği ve Macaristan'ın üyeliğini de değerlendiren Szijjarto, bunun ülke çıkarlarına uygun olduğunu ve AB'nin varlığını sürdürerek üyelerin de birliğin içinde kalmasını istediklerini söyledi.

Bazı kabine üyelerinin AB karşıtı açıklamalarının hatırlatılması üzerine Szijjarto,"Macaristan'ın AB üyeliği bugün gündeme gelse ben yine tabi ki evet derdim. Macaristan'ın yeri AB'dir." görüşünü dile getirdi.

AB'nin birçok zorlukla mücadele ettiğinin altını çizen Szijjarto, şöyle devam etti:

"AB göç krizine yönelik güzel bir çözüm bulamadı. Göçmenlerin üye ülkeler arasında dağıtılmasını değil, AB üzerindeki yükün hafifletilmesi ve Avrupa'ya yönelik göç dalgasını durdurmayı konuşmalıyız. Biz, göçmenler ile mültecileri eşit görmüyoruz. Bu ikisi bambaşka kategorilerdedir. Mülteciler göçmen değildir. Şu anda Avrupa'yı vuran kriz mülteci krizi değil, göçmen krizidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.