Rusya'dan anlamlı 30 Ağustos kutlaması!

Rusya'dan anlamlı 30 Ağustos kutlaması!
Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, 1920’lerde çekilen bir karede Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanı “Kara Fatma,”nın fotoğrafını paylaşarak 30 Ağustos zafer bayramını kutladı.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Türk halkının 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutlarken, arşivinden özel bazı fotoğrafları paylaştı. Elçiliğin Facebook sayfasındaki paylaşımın yanında, "Kurtuluş savaşında Türkiye ve Rusya'nın ilk ortak adımları ve iki ülke arasında başlayan yakınlaşma" notu dikkat çekti. Kutlama mesajı olarak, "Tüm takipçilerimizin 30 Ağustos #Zafer Bayramı'nı içtenlikle tebrik ediyoruz!" ifadesi kullanıldı.

Paylaşılan fotoğraflar arasında, Kurtuluş Savaşı yıllarında Rusya'dan Türkiye'ye yardım olarak gönderilen altınların Kars'ta Türk yetkililere teslim edilişi var.

KARA FATMA SAĞDAN İKİNCİ

Bir başka önemli kare ise Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanlarından, Kara Fatma'nın (Fatma Seher Erden) Trabzon'da Sovyet Konsolosluğu'nda, 1920'li yıllarda çekilmiş fotoğrafı. Kara Fatma, fotoğrafta oturanlar içinde sağdan ikinci.

Kara Fatma (Fatma Seher Erden), 1888'de Erzurum'da doğdu. Subay dervişlerden Ahmet Bey ile evlendikten sonra Balkan Savaşı'na katıldı, askerlik hayatını eşi ile birlikte paylaştı. I. Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'nde kendi ailesinden dokuz-on kadınla birlikte savaştı. Eşi Binbaşı Ahmet Bey'in Sarıkamış'ta şehit olduğu haberini aldıktan sonra memleketi Erzurum'a döndü.

1919'daki kongre günlerinde, Mustafa Kemal'le bizzat görüşebilmek için Sivas'a gitti. Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirildi. 300 kişiyi aşkın birliği ile I., II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde çarpıştı. Bursa'nın Yunan işgalinden kurtuluşunda rol oynadı. Bir keresinde, onbaşı olduğunda neredeyse sadece kadınlardan oluşan birliği ile düşmanın cephe gerisine bir saldırı düzenledi biri Yunan subayı toplam 25 esir askerle geri döndü.

Fatma Seher Hanım, çavuşluk rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesi ile emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay'a bağışladı.

İki oğlu ve eşi savaşta şehit olmuştu.

DARÜLACEZE'DE ÖLDÜ

İstanbul'da bir Rus manastırında yaşamakta iken tanınmış gazeteci Mekki Sait Esen kendisini buldu. Sait Esen'in kendisiyle yaptığı röportaj 1933'te Yedigün Dergisi'nde yayımlandı.

Bu haberin yurtta geniş yankı uyandırması ile zamanın Belediye Başkanı Lütfi Kırdar ona Kasımpaşa da bir vakıf evi tahsis ettirdi. Kendisine gerektiği kadar yardım yapılmadığı için son yıllarında sefalete düşen Kara Fatma, geçirdiği hastalıktan sonra Darülaceze'ye yatırıldı.

Kendisi ile karşılaştığında fakirlik ve çaresizliğini gören Kars mebusu Tezer Taşkıran ve Rize mebusu Yusuf İzzet Akçal'ın 1954'te verdikleri önerge ile TBMM, Kara Fatma için 170 lira aylık tahsis etti.

Fatma Seher Hanım, 2 Temmuz 1955'te Darülaceze'de 67 yaşında vefat etti ve Kasımpaşa'daki Kulaksız mezarlığında defnedildi.

TURKRUS

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.