PKK'nın Suriye oyunu deşifre oldu

PKK'nın Suriye oyunu deşifre oldu
Suriye'nin kuzeyinde özerk yapı oluşturmaya çalışan hain bölücü terör örgütü PKK, kamufle olmak için bölgede PYD ismiyle faaliyet gösterdiği ortaya çıktı.

Hain bölücü terör örgütü PKK'nın elebaşısı  Abdullah Öcalan'ın talimatıyla Suriye'nin  kuzeyinde farklı ad altında PKK varlığını sürdürmek için çalışma başlattı.
 
 Faaliyetlerine 1980'li yıllarda başlayan ve Suriye'de de yapılanan  terör örgütü PKK,  2011 yılında Suriye kanadı olan PYD'yi, eş başkan olarak  belirlediği Salih Müslim ve Asya Abdullah ile dünya kamuoyuna bağımsız bir  yapılanma gibi sundu.
 
 Bu sayede Suriye'de özerk bir yapılanma kurmayı planlayan PYD'nin,  silahlı yapılanmasını terör örgütü PKK'nın askeri kanadı içerisinden kurduğu YPG  ile yürütmeye başlaması üzerine gerçek kimliği netleşmeye başladı.
 
  Suriye'deki iç savaş koşullarından faydalanmak üzere Esed rejimi ile  gizli anlaşarak ülkenin kuzeyinde de kantonlar oluşturan PYD, kendisi gibi terör  örgütü olan DAEŞ ile girdiği çatışma dolayısıyla ABD ve bazı Avrupa ülkeleriyle  temasını geliştirdi.
 
Türkiye'nin, PYD'nin PKK'nın Suriye'deki örgütlenmesi olduğunu  defalarca dile getirmesine rağmen ABD ve batılı ülkeler DAEŞ ile mücadelede başka  bir terör örgütünü desteleme yolunu seçerek, neredeyse Suriye'deki "kara gücü"  şeklinde kullandıkları PYD'yi PKK'dan farklı bir oluşum olarak nitelendirmeyi  sürdürdü.
 
PYD'yi terör örgütü olarak tanımaktan kaçınan ABD, bünyesinde çok  sayıda çocuğu barındırması nedeniyle savaş suçu işlemesine rağmen YPG'yi de aktör  olarak kullanmaya ve desteklemeye devam etti.
 
 İki örgüt arasındaki ilişki iddianamelerde yer aldı
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianameler de terör  örgütü PKK'nın PYD ile bağlantılı olduklarını belgelendirdi.
 
PKK terörüne yönelik suçlara ilişkin hazırlanan iddianamelerde  PKK/KCK'nın kuruluş amacı ve yapılanmalarına yönelik ayrıntılı bilgilere yer  veriliyor.
 
 Bu bilgilerde, terör örgütü KCK'nın sözleşmesinde belirtilen parça  örgütlenmelerinin bulunduğu ülkelerde sözde "Demokratik Özerkliği" hedeflediği ve  bu amaçla Türkiye'nin yanı sıra Suriye, İran ve Irak'ta örgütlenmeye gidildiği  ifade edildi.
 
Öcalan'ın talimatları doğrultusunda 2003'te Suriye'de KCK adı altında  sürdürülen örgütlenme faaliyetleri kapsamında KADEK kongresinde alınan karar  doğrultusunda Demokratik Birlik Partisi (PYD) yapılanmasının başladığı bilgisine  yer verilen iddianamede şöyle denildi:
 
 "2011'de Suriye'de başlayan iç savaşa bağlı olarak ülkenin kuzey  bölgesinde ortaya çıkan otorite boşluğunda KCK yapılanması özerk bir yönetim  oluşturmak amacıyla faaliyetlerine ağırlık vermiştir. İç savaşa bağlı olarak  PKK'nın silahlı yapılanması içerisinde Halk Savunma Birlikleri (YPG) adı altında  bir yapılanma kurulmuştur. Bu yapılanmaların amaç, hedef, örgütlenme ve  faaliyetleri doğrudan PKK/KCK terör örgütü üst yönetiminin ve Abdullah Öcalan'ın  talimatları doğrultusunda oluşturulmuştur."
 
YPG ÜNİFORMASI GİYİP..
 
 Türkiye ve Irak'tan Suriye'ye geçen çok sayıda PKK'lı terörist,  kıyafetini değiştirerek YPG bünyesinde çatışmalara katılıyor.
 
Suriye'de YPG adı altında çatışmalara katılan ve çatışmada yaralanan  bazı teröristler tedavi için getirildiği Şanlıurfa ve Diyarbakır'da düzenlenen  operasyonlarda yakalandı.
 
 Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü, 2014 yılında, "Suriye'nin Kobani (Ayn  el Arap) kentinde terör örgütü DAEŞ'e karşı PYD-YPG saflarında girdikleri  çatışmalarda yaralanan terör örgütü PKK üyesi 2 kişinin tedavi amaçlı Türkiye'ye  getirildiği" bilgisi üzerine çalışma başlattı. Ekipler düzenledikleri  operasyonda, terör örgütünün Hakkari bölge sorumlusu "Rızgar" kod adlı Selman  Ateş'i Diyarbakır'da, Diyarbakır bölge sorumlusu "Sofi" kod adlı teröristi ise  Şanlıurfa'da yakaladı.
 
Terör örgütü PKK üyesi Cihan Duman, Kobani bölgesinde, DAEŞ ile YPG  arasındaki çatışmada ölmüştü.
 
 İzmir'den 2010'da terör örgütünün dağ kadrosuna katıldığı öğrenilen  Duman'ın, 7 Eylül 2011'de Erzurum'un Hınıs İlçe Emniyet Müdürlüğüne silahlı  saldırı ile 23 Mayıs 2012'de Muş'un Varto ilçesinde jandarma personelinin şehit  edilmesi olayına karıştığı belirlenmişti.

SURİYE UYRUKLU OLARAK..
 
 Kobani'de yaralanan tıp fakültesi öğrencisi Esra Yakar Diyarbakır'da  yargılandığı davada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis  cezasına çarptırılmıştı.
 
Mahkemenin hazırladığı gerekçeli kararda, Şanlıurfa Cumhuriyet  Başsavcılığınca Yakar hakkında hazırlanan iddianamesine terör örgütü PKK'nın  uzantısı YPG ile bağlantısına yer verildi.
   
 İddianamede, DAEŞ'e karşı, YPG saflarında yer alarak kafasından  yaralanan ve Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi'ne Suriye uyruklu Kobani  doğumlu olarak girişi yapılan kişinin parmak izinden Esra Yakar olduğunun ortaya  çıktığına yer verilmişti.
 
HEM PKK HEM PYD 
11 Şubat'ta Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi 8. Hudut Bilekli  Karakolu  sorumluluk bölgesinde hudut taşları arasında Suriye istikametinden  Türkiye'ye  yasa dışı yollardan girmeye çalışan PKK'nın şehir yapılanması YDG-H'ın sözde  "Türkiye sorumlusu" "Ferman" kod isimli Enver Güngör yakalandı.
 
Güngör, verdiği ifadede 30 Mart 2014'te yapılan yerel seçim öncesi  silah eğitimi almak için Kandil'e gittiğini, oradan terör örgütü YPG saflarında  DAEŞ'e karşı savaşmak için Kobani'ye geçtiğini kaydetti.
 
 Haziran 2015'te Türkiye'ye geçtiğini ve yapılacak eylemler hakkında  toplantılar düzenlediklerini aktaran Güngör, Diyarbakır'da düzenlenen silahlı  eylemlerin bazılarında bulunduğunu anlattı.
 
Tutuklu sanık Güngör hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca  hazırlanan iddianamede 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Sanık hakkında  "silahlı terör  örgütünü yönetme" suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası  isteniyor.
 
EĞİTİMDEN SONRA TÜRKİYE'YE SALDIRI 

  9 Haziran 2015'te Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı ve HÜDA PAR  üyesi Aytaç Baran'ın öldürülmesi olayında yer alan PKK'lı teröristlerin Kobani'de  silah eğitimi aldığı öğrenildi.
 
  
Kobani'de PYD ve YPG'den silah ve bomba ile ideolojik eğitim alan bazı  PKK'lı teröristlerin ise Diyarbakır'ın Sur ve Silvan, Mardin'in Nusaybin, Şırnak  ile Cizre,Silopi ve İdil ilçelerinde güvenlik güçleri ve sivillere bomba,  roketatar ve uzun namlulu silahla yapılan saldırılara katıldığı ortaya çıkmıştı.
 
 Suruç ilçesinde de Kobani'den Türkiye'ye geçmeye çalışan PYD/PKK üyesi  Kadir Çeçan ve Mehmet Sadık Akdoğan, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin  gerçekleştirdiği operasyonla yakalanmıştı.
 
  
YÜKSEKDAĞ HAKKINDA DAVA AÇILDI
 
 HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 19 Temmuz 2015'te  Kobani'deki temaslarının ardından Suruç ilçesinde katıldığı programdaki, "Biz  sırtımızı YPJ'ye, YPG'ye ve PYD'ye yaslıyoruz, bunu söylemekte ve savunmakta  hiçbir sakınca görmüyoruz." ifadeleri nedeniyle fezleke hazırlanmıştı.
 
 Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının, bu sözleri üzerine Yüksekdağ  hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak"  suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle hazırladığı iddianame,  20 Ağustos 2016'da Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.