Çelik: 'İlk defa NATO sınırları tamamen DAEŞ’ten temizlendi'

Çelik: 'İlk defa NATO sınırları tamamen DAEŞ’ten temizlendi'
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Fırat Kalkanı harekatıyla ilk defa NATO sınırlarının tamamen terör örgütü DAEŞ’ten temizlendiğini söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Portekiz’de Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ile görüştü. İkili görüşmenin ardından basınını karşısına geçti. Portekiz hükümetine Türkiye’ye destek veren açıklamalarından dolayı teşekkür eden Ömer Çelik, iki ülkenin iyi müttefikler olduğunu, Türkiye- Avrupa Birliği (AB) ilişkileri konusunda da berrak yaklaşımları olduğunu ifade etti. Çelik, Avrupa Birliği ilkelerine bağlı kalınması halinde Türkiye-AB ilişkilerinin çok hızlı şekilde ilerleyeceğini de ekledi.

Fırat Kalkanı harekatıyla ilgili bilgi veren Ömer Çelik, Türk Ordusunun terör örgütü DAEŞ’le mücadele etmek için Suriye topraklarına girdiğini ve 55 ülkeden müteşekkil koalisyon güçlerinin geriletemediği örgütü sınırdan söküp attığını ifade ederek, “İlk defa NATO sınırları tamamen DAEŞ’ten temizlenmiştir” dedi.

AB’YE ELEŞTİRİ

Türkiye’nin 15 Temmuz gecesi maruz kaldığı darbe girişimine ilişkin AB’yi eleştiren Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “AB ülkelerinin Türkiye’yle dayanışma içinde olmadığını gördük. En üst seviye ziyaretleri 1 ay sonra gördük. AB yetkililerin Türkiye’yle daha güçlü dayanışma içerisinde olması gerektiğini ifade ediyoruz” diye konuştu.

Türk halkının darbe girişimini tarihe geçen bir direnişle püskürttüğünü anlatan Çelik, bunun tüm halklar için tıpkı Kurtuluş Savaşı gibi ilham kaynağı olduğunu, bazı protestolarda Türk bayrağı kullanıldığını gördüklerini söyledi.

“YENİ MEKANİZMALARIN KURULMASI LAZIM”

Bazı ülkelerin -Türkiye’yle müzakereler durdurulsun- diyerek ırkçı yaklaşımlarda bulunduğunu anlatan Çelik, “Bunları Avrupa değerleriyle çatışan açıklamalar olarak görüyoruz” dedi.

Avrupa’nın mülteci karşıtı politikasını da eleştiren Ömer Çelik, Türkiye’nin 3 milyon mülteciye kucak açtığını, devlet ve sivil toplumun mülteciler için yaklaşık 25 milyar dolar harcadığını, fakat AB’nin taahhüt ettiği maddi kaynağın henüz gönderilmediğini belirtti. Göç krizinin daha da büyüyeceğini düşündüklerini ifade eden Çelik, “Yeni mekanizmalar kurulması lazım. Bu konularda da Türkiye adım bakımından vize serbestisini anahtar konu olarak görmektedir” diye konuştu.

HOLLANDA BAŞBAKANI’NA TEPKİ

Darbe girişimini protesto eden Türklerden bazılarının Hollandalı gazetecilere ’Defol’ şeklindeki tepkisi üzerine "Sen defol git Türkiye’ye" demek istediğini açıklayan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye tepki gösteren Bakan Çelik, “Avrupa’daki Türklere ‘kendi ülkenizle ilgilenmeyin’ demek doğru olmaz. Türkler hiçbir yerde şiddete başvurmuyorlar. Avrupa’daki halkların ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını Avrupa’nın geleceği için kaygı verici olarak görüyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.