Suriye'de tüm dengeleri değiştirecek gelişme

Suriye'de tüm dengeleri değiştirecek gelişme
Fırat Kalkanı harekatından güç alan Suriyeli Peşmergeler muhalif güçlere katılmaya başladı.

Türkiye desteğiyle Suriye’de 680 kilometrekarelik alanı terör unsurlarından temizleyen ve harekatı güneye doğru derinleştiren ÖSO, ülkedeki Arap, Kürt ve Türkmenler’e bir çıkış yolu bulma açısından umut oldu.

Bugüne kadar DAEŞ, PYD ve rejim güçlerinin terör saldırıları arasında kalan Suriyeliler, şimdi ya ÖSO’ya katılmaya ya da bulundukları bölgeyi kendileri savunmaya başladı. Suriye’nin en büyük Kürt grubunu oluşturan ancak PYD terörü altında kalan ENKS taraftarı Peşmergeler de ÖSO’ya katılma ya da onunla koordineli hareket etmeye başladı.

SDG’DE İSYAN

ENKS’nin tabanını oluşturan Peşmergeler, gruplar halinde ÖSO’ya katılmak istiyor, bulundukları mevzileri tutarak PYD’nin ilerlemesine set çekiyor ve DAEŞ’le mücadele ediyor. PYD adına son açıklamalardan birini yapan Garib Hasso da Kurdpress’e “ENKS güçleri, Cerablus’ta ÖSO ile birlikte YPG’ye karşı savaşıyor” demişti. Türkiye, 24 Ağustos’ta Fırat Kalkanı harekâtına katılan ÖSO mensubunun 1500 olduğunu söylerken, harekâtın ilk haftası bittiğinde bu sayı 4 bini aşmıştı.

GÜVENLİ BÖLGE MÜMKÜN

ÖSO mensuplarının sayısındaki artışa, SDG içindeki Arap ve Kürt unsurların ayrılması etken olarak gösteriliyor. Öte yandan Reuters’a konuşan ÖSO komutanlarından Ahmed Osman, muhaliflerin Suriye’nin kuzeyinde aldıkları bölgelerde bir güvenli bölge oluşturmak istediklerini fakat bunun için ABD, Türkiye ve Rusya arasında anlaşmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Osman ayrıca PYD’nin Münbiç’ten çekilmediğini yineledi ve Türkiye destekli muhaliflerle yakın zamanda karşı karşıya gelebileceğini söyledi.

PYD’NİN GÖNLÜNÜ ALDI!

Önceki gün Kobani’yi ziyaret eden ABD Başkanı Obama’nın koalisyon özel temsilcisi Brett McGurk, burada “ABD, Suriye’nin kuzeyindeki Suriye Demokratik Güçleri konusundaki politikalarında hiçbir değişiklik olmamıştır” ifadelerini kullandı. McGurk, Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında, “ABD bu faaliyetlere dâhil değildir. ABD güçleri ile koordine değiller. Ve onları desteklemiyoruz. Bölgede bulunan tüm silahlı aktörlere çağrıda bulunuyoruz. Acilen çatışmaların sonlanması için gerekli önlemler alınmalı ve taraflar savaş pozisyonundan çıkmalı” şeklinde konuşarak tüm uyarılara rağmen örgüte yeniden açık destek verdi.

TERÖRE BENELÜKS DESTEK!

Terör örgütü PYD’ye ‘Avrupa desteği’ gelmeye devam ediyor. Örgütün, Benelüks denilen (Belçika, Hollanda ve Lüksemburg birliği) devletlerinden Hollanda’da, sözde Rojava Temsilciliği açılacağı duyuruldu. PYD’ye yakın bir haber sitesi gelişmeyi ‘Avrupa’ya açılım’ şeklinde duyururken, 8 Eylül’de açılışı yapılacak sözde temsilciliğin adına konuşan Şervan Hasan, “Hollandalı parlamenterler temsilciliğin açılışından dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti” dedi.

‘SİGARAYI YASAKLADILAR, HAŞHAŞ İÇTİLER’

Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), Suriye’nin Çobanbey ilçesinde terör örgütü DAEŞ’ten kurtardığı köylerin sakinleri yaşadıkları dehşet dolu günleri geride bırakmaya çalışıyor. Çobanbey’de ÖSO tarafından kurtarılan köylerden birinin sakinleri AA’ya terör örgütünün yaptıklarını anlattı. Köy sakinleri, geride kalan bir yılı “açık hava hapishanesi dönemi” olarak tanımladı. Bir Türkmen “Teröristler sigarayı yasakladılar, kendileri haşhaş içtiler” ifadelerini kullanırken, “Bir gün sakalımı kestim. Üzerine 40 kırbaç attılar. Gözümün önünde birinin boynuna dinamit koyup patlattılar” dedi. 30 yaşlarındaki bir başka köy sakini de “Bir yıldır dünyayla irtibatımız kesikti. İnternet yasaktı. Televizyon yasaktı. Her şey yasaktı. DAEŞ buralardan iyice uzaklaştırılmadan bizim korkumuz geçmez” diye konuştu.

Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.