DAEŞ'ten 'Melhame-i Kübra' propagandası

DAEŞ'ten 'Melhame-i Kübra' propagandası
Terör örgütü DAEŞ, Hz. Muhammed’in (s.a.v) kıyamete ilişkin söylediği rivayet edilen hadisle propaganda yapıyor.

Terör örgütü DAEŞ, Hz. Muhammed’in (s.a.v) kıyamete ilişkin söylediği rivayet edilen ’Romalılar, Dabık ve Amak’a inmedikçe kıyamet kopmaz’ hadisiyle kıyamet öncesi ’Melhame-i Kübra’ olarak bilinen büyük savaşın bu bölgede yaşanacağını yayıyor. Bu nedenle DAEŞ, diğer bölgelerin aksine bu noktada direniş göstererek TSK destekli ÖSO’nun ilerlemesini engellemeye çalışıyor.

DAEŞ’e göre, 3’üncü dünya savaşı olarak adlandırılan büyük savaş, daha önce Mercidabık savaşının olduğu Kilis’in Elbeyli lçesinin karşısında Dabık ile Hatay’ın Amik ovası arasında geçecek. Bu nedenle DAEŞ için Dabık bölgesi Bab’dan daha önemli. Buradaki savaştan galip çıkacağına inanan DAEŞ, yine fethedilmediğine inandığı İstanbul’u da silahsız şekilde teslim alacakları fikrini yayıyor. Hz. Muhammed’e ait olduğu iddia edilen bir hadis üzerinden kendince propaganda yapan örgüt, bu nedenle yayın organlarına ’Dabık’, fethedilmediğine inandığı İstanbul’un eski ismi ’Konstantiniyye’ ve ’Amaq’ isimlerini verdi.

2004’TE KURULDU

Irak’ta 2004 yılında ’Irak El Kaidesi’ olarak kurulan örgüt, 2013 yılında DAEŞ adıyla Suriye’ye de geçiş yaptı. Radikal selefi görüşler doğrultusunda devlet kurmayı amaçlayan ve Türkiye sınırına yakın noktalardaki Suriye topraklarında birçok alanda denetimi sağlayan örgüt, 2014 yılı Haziran ayında ismindeki ’Irak ve Şam’ ifadesini kaldırılarak ’İslam Devleti’ adını kullanmaya başlayıp, Ebu Bekir El Bağdadi’yi sözde halife ilan etti. Suriye’deki kanlı eylemleri ve geçen yıldan itibaren Türkiye ve çeşitli ülkelerde yaptığı bombalı saldırılar ile dikkatleri üzerine çeken DAEŞ, bu yıl başından itibaren sınır kentleri Kilis ile Gaziantep’e roket ve havanlı saldırılar yaptı. Dünyayı tehdit eden terör örgütü DAEŞ'in varlığının Türkiye için de risk oluşturmasının ardından geçen 24 Ağustos günü ‘Fırat Kalkanı’ harekatı başlatıldı.

CERABLUS KOLAY GEÇİLDİ

Gaziantep’in Karkamış ilçesinden Cerablus’a geçen TSK birliklerinin desteklediği ÖSO kuvvetleri aynı gün burada denetimi sağladı. TSK birlikleri harekatın ikinci aşamasında bu kez 3 Eylül günü bu kez Kilis’in Elbeyli ilçesinin karşısındaki Suriye’nin Rai bölgesine geçti ve 5 eylül günü ÖSO güçleri, Türkiye-Suriye sınırının Cerablus ile Azez arasındaki kesimini tamamen kontrolüne geçirdiğini duyurarak, batıda DAEŞ denetimindeki Bab bölgesine yöneldi.

DAEŞ’İN 'BÜYÜK SAVAŞ’ İNANCI

DAEŞ, geçen yıl Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nin karşısındaki Telabyad’ı PYD, Fırat Kalkanı harekatının başladığı 24 Ağustos’ta ise Cerablus’u ÖSO güçlerine çatışmadan bırakarak çekildi. Denetimindeki bölgeleri çatışarak kaybetmek yerine saldırı durumunda kayıplar vermeden buralardan vazgeçmeyi tercih eden DAEŞ, Fırat Kalkanı harekatının ikinci evresinde hedef alınan Bab bölgesinde ise direnişi tercih etti. Bunun sebebinin ise pek gündeme gelmese de Bab ile Rai ve Azez arasındaki Dabık bölgesinden kaynaklandığı belirtildi. Çünkü terör örgütü DAEŞ, Hz. Muhammed’in kıyamete ilişkin söylediği rivayet edilen ’Romalılar, Dabık ve Amak’a inmedikçe kıyamet kopmaz’ hadisiyle kıyamet öncesi ’Melhame-i Kübra’ olarak nitelendirilen büyük savaşın bu bölgede yaşanacağına inanıyor. DAEŞ, bu nedenle 1516 yılında Yavuz Sultan Selimönderliğindeki Osmanlı ordusu ile Memluklular arasında Mercidabık Savaşı’nın da yaşandığı, Türkiye sınırına 20 kilometre mesafedeki bu bölgeyi kıyamet öncesi yapılacak büyük savaşın adresi olduğu için önemsiyor.

DAEŞ İÇİN ÖNCELİK BAB DEĞİL, DABIK

Büyük savaşın adresi olarak kabul ettikleri Dabık, DAEŞ için gözlerin çevrili olduğu Bab’dan daha önemli. DAEŞ, Bab’ın güneybatısında olan Kilis’in Elbeyli ilçesinin Yavuzlu Köyü’nün karşısına düşen Rai ile Azez arasındaki Dabık bölgesinin kaybedilmemesi için yoğun çaba sarf ediyor.

İSİMLERİNİ YAYIN ORGANLARINA VERDİLER

DAEŞ, hadisle Dabık ile Amik ovası arasında büyük savaşın yaşanacağına inanıyor ve yayınladığı dergilerinden birine ’Dabık’ kendi haber ajansına ise ’Amaq’ adını verdi. IŞİD yine yaşanacağını düşündüğü büyük savaşın ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesine rağmen fethedilmediğine inandığı İstanbul’un eski ismi olan ’Konstantiniyye’ adını da bir başka dergisine taşıdı. DAEŞ son olarak yayına çıkardığı İngilizce dergisine ise, Müslümanlar ile büyük savaşa gireceğine inandığı için ‘Roma’ anlamına gelen 'Rumiyah’ adını verdi. Böylece DAEŞ kendisi için şifre kabul ettiği isimleri tüm mensuplarına empoze etme yolunu yayın organlarına vermeyi tercih etti.

Öyle ki, DAEŞ yayın organlarında da sık sık büyük savaşı anlatıp, kıyamet öncesi kendilerinin oluşturduğunu öne sürdüğü İslam ordusunun dünyayı fethededeceğine inanıyor.

TÜRKİYE’NİN HAREKAT TARİHİ

Öte yandan Türkiye’nin DAEŞ’e karşı başlattığı Fırat Kalkanı harekatının tarihi de dikkati çekti. Çünkü harekatın başladığı tarihin,DAEŞ’in büyük savaşın yaşanacağına inandığı Dabık bölgesinde Osmanlı imparatorlarından Yavuz Sultan Selim’in Memluklular’ı mağlup ettiği Mercidabık Zaferi’nin 500’üncü yıldönümüne, yani 24 Ağustos 2016 tarihine rastladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum