Sur ve Silvan belediyelerine kayyum atandı!

Sur ve Silvan belediyelerine kayyum atandı!
Diyarbakır'ın Sur ve Silvan belediyelerine kayyum atandı.

Öz yönetim ilanıyla ilgili daha önce gözaltına alınan ve sorgulamaları yapıldıktan sonra serbest bırakılmalarına rağmen göreve iade edilmeyen DBP'li Sur ve Silvan İlçe Belediyeleri'ne Diyarbakır Valiliği tarafından kayyum atandı.

BELEDİYELER İÇİN KAYYUM KARARI 4 GÜN ÖNCE RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANMIŞTI 

Hükümetin bölgede çeşitli suçlardan dolayı Eşbaşkanları görevden uzaklaştırılan belediyelere kayyum atanmasının önünü açacak 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazetede yayımlandı.

Buna göre, Batman, Beşiri, Gercüş başta olmak üzere DBP'li bir çok belediyeye kayyum ataması gerçekleştirilecek.

Bir süre önce meclis gündemine gelen ve muhalefet partilerinin karşı çıkmasıyla Torba Yasa'dan çıkarılan belediyelere kayyum atanması ile ilgili kanun maddesinin yerine bu kez OHAL kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarıldı.

Resmi gazetede yayımlanan 674 sayılı KHK ile Eşbaşkanları görevden uzaklaştırılan belediyelere kayyum atanmasının yolu açıldı.

Düzenlemeyle, belediye başkanı ve yardımcısı ile meclis üyelerinin "terör" ve "terör örgütüne yataklık" suçlarından görevden uzaklaştırılması durumunda yerlerine yeni isimler görevlendirilebilecek.

Bu isimleri 15 gün içinde büyükşehir belediyesi ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde ise vali belirleyecek.

Belediyelerin bütçe, muhasebe iş ve işlemleri valilik onayıyla mal müdürlüğünde görülecek.

Belediye meclisi, başkanın çağrısı olmadıkça toplanamayacak. Söz konusu yeni düzenleme şöyle; "Ancak belediye veya bağlı idarelerde; hizmetlerin aksatılmasının terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin veya etkileyeceğinin valilik tarafından belirlenmesi halinde, valilik söz konusu hizmeti Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il özel idaresi veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yapar veya yaptırır. Valiliğin talebi üzerine, yapılan veya yapılacak harcamalar karşılığı tutarlar, Maliye Bakanlığı veya İller Bankası Anonim Şirketince ilgili idare payından kesilerek ilgili kurum ve kuruluşa gönderilir. Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerine aktarılan tutarlar bu idarelerin bütçeleriyle ilişkilendirilir. Bu fıkra kapsamındaki ihtiyaçlar; parasal ve bütçe sınırlamasına tabi olmaksızın 04.01.2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22'nci maddesinde belirtilen usule göre temin edilir. Belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla kullanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.