Bayram sonrası 4 ülkeden büyük operasyon

Bayram sonrası 4 ülkeden büyük operasyon
G-20 zirvesinde gündeme gelen Rakka ve Musul operasyonlarının detayları belli oldu.

Türkiye'nin ÖSO savaşçılarını desteklediği Fırat Kalkanı Operasyonu'nun başarısı, Uluslararası Koalisyonu harekete geçirdi. Hem havadan hem de karadan girildiğinde IŞİD'ın Rakka'da mücadele edemeyeceği Cerablus'ta görüldü. Liderler, örgütün merkezleri temizlenmeden IŞİD terör örgütüyle mücadelenin başarıya ulaşamayacağından hareketle örgütün Suriye ve Irak'taki merkezlerine büyük operasyon başlatma kararı aldı.

BAYRAMDAN SONRA BAŞLIYOR

G-20'den sonra İngiltere'nin başkenti Londra'da toplanan Fikirdaş Ülkeler Toplantısında da Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi konusunda ortak fikir ifade edildi. Suriye'de çözüm için IŞİD'in Suriye dışına çıkarılması gerektiği, bu doğrultuda da IŞİD'e karşı etkili operasyonun kaçınılmaz olduğu tekrar vurgulandı. Edinilen bilgiye göre, planlar, bayram sonrasında Musul ve Rakka'ya eş zamanlı bir operasyon başlatmak üzerine yapılıyor.

NİHAİ KARAR BM ZİRVESİ'NDE

Türkiye, halen ülke güvenliğine kasteden terör örgütlerine karşı Suriye'de sınır ötesi bir operasyon yürütmekle beraber, IŞİD'e karşı etkili bir sınır ötesi operasyonu tek başına üstlenmeyeceğini bugüne kadar her platformda vurgulamıştı. Bu doğrultuda da IŞİD'ın merkezlerine yönelik büyük operasyonun bölge devletlerinin rol alacağı bir konsensüs ile yapılması planlanıyor.

UÇAK VE TANKLA VURACAĞIZ

Operasyona, ABD ve Türkiye'nin yanı sıra Katar ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bölge ülkelerinin de katılımı sağlanacak. Bu doğrultuda da Arap ülkeleriyle istişarelerde bulunulacak. Operasyon planlarına nihai halinin ise 13-20 Eylül tarihleri arasında New York'ta yapılacak BM Zirvesi'nde verileceği belirtiliyor. Zirvede Suriye'de çözümün taraflarının büyük operasyon kapsamında ikili görüşmeler yapmaları bekleniyor. Rakka'da kara gücünün ÖSO ve ÖSO'ya dahil olacak bölgedeki diğer gruplardan oluşturulması öngörülüyor. Hava desteğini ise Türkiye ve NATO üstlenecek. Türkiye, ÖSO güçlerine zırhlı araç desteği de sağlayacak. Suudi Arabistan, Katar ve operasyona destek sağlamak isteyen diğer bölge ülkelerinin de silah ve teçhizat desteğiyle operasyonun yükünü paylaşmaları öngörülüyor. Türkiye'nin çok büyük bir askeri gücü operasyona dahil etmesi planlanmıyor

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.