Silahlı İHA'larda büyük hedef

Silahlı İHA'larda büyük hedef
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İHA tasarımı ve üretimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin insansız hava aracı (İHA) tasarlanması ve üretilmesi konusunda dünyanın sayılı 4-5 ülkesinden biri haline geldiğini belirterek, "Amacımız, 3,5-4 ton civarında silahlı İHA yapmak ve bunu daha güçlü silah ve kameralarla donatmak." dedi.

Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) savunma sanayisine yönelik projeleri hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

TÜBİTAK'ın savunma sanayinde mayın dedektöründen uyduya, çok geniş spektrumda proje geliştirdiğini anlatan Özlü, "Örneğin Göktürk 2 Uydusu halen envanterde kullanımda ve 2,5 metre çözünürlüğe kadar görüntüleri aktarıyor." diye konuştu.

Özlü, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünde (SAGE) geliştirilen ürünler hakkında da bilgi verdi.

SAGE'de Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) füzesinin geliştirildiğini ve şu anda envanterde bulunduğunu dile getiren Özlü, "Başarılı bir üründür. Yaklaşık 280-300 kilometreye kadar menzile sahip seyir füzesidir. SAGE, şu anda SOM füzelerinin boyutlarını küçültüp F-35 uçaklarına entegre etme çalışması yürütüyor. Bunun üretimini ise ROKETSAN yapacak." ifadesini kullanıldı.

Hassas Güdüm Kiti'nin de SAGE bünyesinde geliştirildiğini kaydeden Özlü, projenin ASELSAN tarafından üretildiğini ve envantere girdiğini bildirdi.

Özlü, Nüfuz Edici Bomba Projesi'ne de değinerek, "Bu da bir hedefi önce deliyor, içeri girip patlıyor. Özellikle mağaralardaki sığınaklarda, hem sığınağa nüfuz etme hem de nüfuzdan sonra içeride patlama şeklinde tasarlandı. Onun da üretimi yapılıyor ve envantere giriyor." şeklinde konuştu.

"ANKA, UYDUDAN KONTROL EDİLEBİLECEK"

Bakan Özlü, İHA tasarlanması ve üretilmesi konusunda Türkiye'nin çok ciddi mesafe katettiğine dikkati çekti.

İHA'ların ağırlık, boyut ve menzillerine göre "mini", "male" ve "stratejik taktik" gibi kategorize edildiğini anımsatan Özlü, Türkiye'de daha önce mini ve taktik seviye İHA'ların özel şirketlerce üretildiğini ve envantere dahil edildiğini anlattı.

Male sınıfı İHA'nın da TAI tarafından tasarlandığını belirten Özlü, "Male sınıfı İHA olan ANKA'ya, yeni bir yetenek olarak uydudan kontrol getiriliyor. Yani Türksat uydusunun kapsamı alanı ne kadar ise menzili o alanı kapsayacak şekilde bir menzil uzatma yapılıyor. Böylece ANKA, Türksat uydusunun kapsamı alanında çalışabilecek. Bu çalışmanın sözleşmesi yapılmıştı, şu anda üretim aşamasında." dedi.

Gelinen noktada bir sonraki aşamanın silahlı İHA tasarlamak ve üretmek olduğuna işaret eden Özlü, şunları kaydetti:

"Artık Türkiye, daha önce tasarladığı ve ürettiği mini, male ve taktik sınıf İHA'ları silahlandırma çalışmalarını yürütüyor. Bunda da başarılıyız, ilk örnekleri var. Bu örnekler, şu anda Özgür Suriye Ordusu'na verdiğimiz destekte kullanılıyor. Buradaki temel husus, taktik sınıfı İHA 560-600 kilogram civarında, bunun üzerindeki silah sistemi de daha küçük oluyor. Amacımız, 3,5-4 ton civarında silahlı İHA yapmak ve bunu daha güçlü silah ve kameralarla donatmak. Türkiye, İHA konusunda ciddi mesafeler aldı, dünyanın sayılı 4-5 ülkesinden birisi haline geldi."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.