Uzmanlar kırmızı et hakkında uyarıda bulundu

Uzmanlar kırmızı et hakkında uyarıda bulundu
Uzmanlar kurban bayramında insanların etleri yemesi hakkında“bayramda et ve tatlı yiyebilirsiniz fakat dengeli beslenmeyi kesinlikle unutmayın. Porsiyonlarınızı küçük tutun.” diyerek uyarıda bulundu.

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen et ve tatlılara hayır dememek için yapmanız gerekenleri Uzman Diyetisyen Olcay Barış, şöyle sıralıyor: "Et yerken yanında bol salata ve sebze yemeyi ihmal etmeyin. Çünkü etin içerisindeki demir emilimini arttıran C vitaminidir. Ayrıca etin yanında pirinç pilavı veya dolma yerine 3-4 yemek kaşığını geçmeyecek miktarda bulgur pilavı veya kepekli makarna tercih edin. Bayram sofralarınızda besin gruplarının dengeli dağılımına da dikkat edilmelidir. Tavuk, balık, gibi protein kaynaklarının da sofralarda yer alması özellikle ürik asit ve üre değerleri yüksek olan kişiler için önemlidir ve sağlıklı alternatiflerdir."

SINIRLI TÜKETİN

Kurban etlerinin kesinlikle çiğ tüketilmemesi gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Olcay Barış, ayrıca yeni kesilmiş kurban etinin sindirim sistemini çok zorladığına dikkat çekti. Kurban etlerinin 24 saat dinlendirildikten sonra yenmesinin sindirimi rahatlatmak için önemli olduğunu ifade eden Diyetisyen Barış, “Etleri tüketirken sağlık açısından kızartma-kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirilmesi tercih edilmelidir" diye konuştu.

Et tüketim miktarının da çok önemli olduğuna vurgu yapan Olcay Barış, "kırmızı et tüketiminin fazla olması kolesterol ve hipertansiyonu olanlar için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Bu kişilerin tüketecekleri et miktarını ayarlamalı, etin yağlı kısımlarını yememeli ve eti fazla tuzlamamaları gerekir" diye konuştu.

HAREKET EDİN

Bayramların vazgeçilmezi olan tatlılar konusunda da uyarılarda bulunan Barış, “bu dönemde tatlı tercihinizi şerbetli ve hamur işi değil sütlü tatlılardan veya meyveden yana kullanın” dedi. Barış, şerbetli tatlıların sindiriminin zor olduğunu hatırlattı.

Bayramda yenilen yemeklerin ve tatlıların rahat bir şekilde sindirilmesi için hareketin çok önemli olduğunu vurgulayan Olcay Barış, "Bayram ziyaretlerine mümkün olduğunca yürüyerek gidin. Hafif tempoda 45 dakika yürümek sindirimi çok kolaylaştıracak ve sizin daha aktif olmanızı sağlayacaktır" diye konuştu.

Bayram sonrasında beslenme nasıl olmalı?

Bayram boyunca etleri, yemekleri ve tatlıları yediniz. Peki bayram bitince vücudunuzu ve sindirim sisteminizi dinlendirmek için ne yapmanız gerekiyor? Diyetisyen Olcay Barış bu konuda da önerilerde bulunuyor:

-Bol bol su için

Yemek sırasında su içmek sindirimi yavaşlatabilir. Yemekle beraber su içildiğinde çiğneme esnasında başlayan hazım işlemi zarar görür, yemeklerin hazmedilmesi zorlaşır. Yemekten önce su içmek ise midede hacim kaplayacağından tokluk hissi yaratabilir ve böylece daha çabuk doygunluk hissine ulaşırsınız.

-Günde en az 4-5 öğün yaparak metabolizmanızı hızlandırın

Gün içerisinde ana ve ara öğünlerden oluşan bir beslenme kan şekerini dengeleyerek vücudun dinç kalmasına yardımcı olur. Bu yüzden 3-4 saat ara ile öğünlerinizi programlayarak ana öğünlere çok aç girmeyi önleyebilirsiniz.

-Meyveyi dikkatli tüketin

Meyveler vitamin, mineral, posa-lif açısından oldukça yararlıdırlar fakat aşırı tüketiminin fazla enerji ve şeker fazlalığına yol açar. Sağlıklı bir kişi gün içinde 3-4 porsiyon kadar tüketilmelidir. 1 porsiyona denk gelen meyvelere örnek verecek olursak 30 adet küçük üzüm, bir orta boy şeftali, bir küçük boy elma veya yarım adet muz.

-Hareketli olun

Fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkileyen spor haftada 150 dakika düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Fiziksel aktivitenin kan şekerini dengelediği, kolesterol düşürmeye yardımcı olduğu, kilo kontrolüne destek sağladığı ve barsak düzenine yardımcı olduğu unutulmamalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.