Fetullah Gülen’e 6 adımda ulaşılacak

Fetullah Gülen’e 6 adımda ulaşılacak
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ)15 Temmuz’daki kanlı darbe girişimini araştırmak üzere TBMM’de kurulan komisyon, çalışmalarını 6 adımda yürütecek.

 Örgütün elebaşı Fetullah Gülen’in 12 Eylül 1980 askeri darbesinden kurtuluşuyla başlayacak olan araştırma süreci, 1999’da ABD’ye gidişi ve sonrasında hem işadamları, hem de siyasetçilerle diyaloğa geçişiyle detaylandırılacak.

Hükümet ile ilk kırılmanın yaşandığı ‘eğitimde 4+4 uygulaması ve dershaneler krizi’  ve 17-25 Aralık sivil darbe girişiminin üzerinde ayrıca durulacak. 15 Temmuz’daki kanlı darbe girişimi ise son başlık olarak örgütün amacını ortaya koyması bakımından detaylı şekilde incelenecek.
 
1980 ASKERİ DARBESİ
 
Komisyonda, FETÖ’nün doğuşunun önemli noktalarından birini oluşturan 12 Eylül 1980 askeri darbesine mercek tutulacak. Gülen’in destek verdiği askeri darbeden hakkında yakalama kararı bulunmasına rağmen nasıl kurtulduğu araştırılacak. Dönemin Başbakanı Turgut Özal ve ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler’in girişimiyle İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne ifadeye çağrılıp bırakılmasının detayları araştırılacak.
 
ABD’YE GİDİŞ
 
FETÖ’nün yapılanmasında konsept değişikliğini oluşturan ABD günleri de komisyon tarafından masaya yatırılacak. Daha önce eğitim olayına ağırlık veren Gülen’in 99’da ABD’ye gidişiyle başlayan konsept değiştirdiğine dikkat çekilecek. Evde TV’ye karşı olan bir cemaat mensubuyken, kendi TV kanalını, gazetesini kuracak bir yapıya dönüşmeye başladığına işaret edilecek.
 
DİYALOG SÜRECİ
 
Fetullah Gülen’in ABD günleriyle başlayan konsept değişikliği çerçevesinde siyasiler ve işadamlarıyla diyalog sürecinin de oluşmasına vurgu yapılarak, bu bölüm detaylı olarak incelenecek. İşadamları ile diyalog nasıl sağlandı, siyasilerle mesaisi, özellikle büyükşehirlerin belediye başkanları ile parti ayrımı yapmadan temas kurması irdelenecek. Turgut Özal, Tansu Çiller, Bülent Ecevit,Deniz Baykal, Erdal İnönü gibi 90’lı yılların parti başkanları ve hükümetleriyle temaslarına da bakılacak. ABD’de Gülen’le görüşen siyasetçiler üzerinde durulacak. Sermaye çevreleriyle diyaloğun geliştirilmesinin yanı sıra devlet içindeki yapılanmasının emniyet, askeriye ve yargıda yoğunluk kazandığı yıllar incelenecek. Medya ayağında yaşadığı büyüme sorgulanacak.
 
4+4 DERSHANELER KRİZİ
 
Başlangıçta iyi ve ahlaklı insan yetiştirme düsturu ile hareket eden bir cemaat görüntüsündeyken, sonradan devleti ele geçirmeye dönük bir örgüte dönüşen FETÖ’nün, hükümetle ilk kavgasını oluşturan 4+4 eğitim sistemi ve dershaneler krizi, kırılma noktalarından biri olarak komisyonun incelemesinde yer bulacak.
 
DARBE GİRİŞİMLERİ
 
Komisyon, FETÖ’nün devleti ele geçirme yönündeki ilk ciddi denemesi olan 17-25 Aralık sivil darbe girişimini detaylı şekilde mercek altına alacak. Silahlı terör örgütü olarak devlet yönetimini darbeyle ele geçirmeye çalıştığı 15 Temmuz ise özel bir başlık altında incelenecek.
 
Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.