Dünyanın en büyük vatozu İzmir'de ağlara takıldı

Dünyanın en büyük  vatozu İzmir'de ağlara takıldı
İzmir'in Çeşme'de 2 metre 21 santimetre olan dev vatoz balıkçıların ağına takıldı.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Denizi'nde trol balıkçılığı sırasında ekonomik değeri olmayan canlı türlerinin tespiti için bir süredir balıkçı tekneleriyle birlikte araştırma yürüttüklerini bildirdi. Çeşme açıklarında "Yeni Asya" isimli tekneyle sürdürdükleri çalışma sırasında 100 metre derinlikten tekneye çektikleri ağdan dev bir vatozun çıktığını anlatan Aydın, hayvanın zorlukla tekneye alındığını söyledi. 

Yaptıkları incelemede vatozun "Dasyatis pasticana" adı verilen türe ait olduğunu belirlediklerini dile getiren Aydın, hayvanın cinsiyetini tespit için kuyruğunu kaldırdıkları sırada doğumyaptığını fark ettiklerini söyledi. Vatozun ve doğurduğu 8 yavrunun ölçümleri yapılarak zorlu bir çalışmanın ardından denize bırakıldığını kaydeden Aydın, yaklaşık 450 kilogram ağırlığındaki vatozun halatları koparması nedeniyle çelik halatlarla suya indirilebildiğine işaret etti. 

TÜRÜNÜN EN BÜYÜĞÜ

Yaptıkları ölçümlerde hayvanın kanat açıklığının 2 metre 21 santimetre olduğunu gördüklerini dile getiren Doç. Dr. Aydın, şunları kaydetti:

"Hayvanı tekneye çeken ağ torbası açıldığında mürettebat korkuyla etrafa kaçıştı. Kimse bu kadar büyük bir canlı beklemiyordu. Dünyada dasyatis pasticana türü birvatoz daha önce en fazla 1 metre 41 santimetre kanat açıklığında tespit edilmişti. Tekneye çektiğimiz vatozun bu türde bugüne kadar tespit edilen en büyük bireyi olduğunu gördük. Bu bizim için büyük bir sürpriz oldu. Bunun da ötesinde hayvanın teknede doğum yaptığı anlara tanıklık etmek ve doğuma yardımcı olmak büyüleyiciydi."

Bilimsel ölçümleri tamamlanmasının ardından 1 saatlik mücadele sonucu vatozu sağlıklı olarak yavrularıyla birlikte suya bıraktıklarını dile getiren Aydın, ölçümler sırasında hayvanın kuyruğunun kesilmiş olduğunu da tespit ettiklerini dile getirdi. Dev vatozun muhtemelen doğum yapmak için kıyıya yakın sulara geldiğini tahmin ettiklerini aktaran İlker Aydın, bu sırada başka bir balıkçı teknesi tarafından avlandığını ve zehirli olabileceği ihtimali nedeniyle kuyruğu kesilerek denize bırakıldığını tahmin ettiklerini ifade etti.

Doç. Dr. Ali Ulaş ile birlikte tespit ettikleri hayvanın özellikleriyle ilgili bilimsel rapor hazırlandığını bildiren Aydın, bu vatoz türünün en büyüğünün Çeşme'de saptandığına ilişkin uluslararası yayınlarda kayıt altına alınacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.