Musul Irak'ın geleceğini belirleyecek

Musul Irak'ın geleceğini belirleyecek
Irak'ta yaşanan savaş ortamının seyrini şuan DAEŞ'in eline bulundurduğu petrol zengini kent Musul belirleyecek.

 Irak'ta DAİŞ'ten kurtarılan bölgelerin yerel güçlerin hâkimiyetinde tutulmaktadır. Kürt yetkililer Peşmerge güçlerinin DAİŞ'ten kurtardığı bölgelerden çıkmayacağını sürekli ifade etmektedirler. Şii milis gücü Haşed el Şaabi DAİŞ'ten geri aldığı bölgelerden geri çekilmemektedir. Irak'ın tamamı DAİŞ'ten temizlendikten sonra Türkmenler kendi silahlı güçlerini teşkil etmezlerse yaşadıkları coğrafyanın adeta yok olacağı anlamına gelecektir. ÖzellikleMusul'u kurtarma operasyonunun Türkmenlerin aktif bir şekilde katılıp katılmayacağı kritik bir soru işaretidir. DAİŞ'in Musul'u kontrol ederek nasıl Irak'taki iç dengeleri değiştirdiyse ülkedeki varlığı yok olduktan sonra da ciddi etkileri olacaktır.

TÜRKİYE AKTİF ROL OYNAYACAK

Irak'taki asıl mücadelenin DAİŞ'ten sonra başlayacağından şüphe yoktur. Türkiye'nin Musul operasyonunda aktif rol alması Türkmenleri büyük tehditlere karşı koruyacaktır. Musul tarihsel anlamda Irak devletinin sınırlarını belirleyen bir kent olduğu gibi DAİŞ sonrası da ülkenin geleceğini belirleyecek bir vilayet olacaktır. Özetle Musul operasyonu Türkmenlerin Irak'taki varlığını ve geleceğini belirlemede önemli bir etken olacaktır. DAİŞ bitirildiğinde Irak'taki yerel güçler arasında DAİŞ'ten boşalan bölgelerde güç mücadelesi nedeniyle ciddi bir iç çatışma çıkacağı kuvvetle muhtemeldir.

“MUSUL'DAKİ AŞİRETLER TÜRKİYE'Yİ İSTİYOR”

Musul'un DAİŞ'ten kurtarılması meselesi uzunca bir süredir Türkiye'nin gündeminde.

Irak merkezi yönetimi, İran ve hatta ABD dahil bir dünya güç odağı, Türkiye'nin öncülüğünde yapılacak böyle bir operasyona karşı çıkıyor.

Bununla birlikte, Türkiye'nin elinde hiç kimsenin elinde olmayan başka bir güç var.

2014'te, “Şii milislerin zulmü ile karşılaşmaktansa, bu kenti DAİŞ'e verelim” diye düşünen Musul'daki Sünni aşiretler şimdi,“Kapılarımızı bir tek Türkiye'ye açarız ve Musul'u kurtarma operasyonuna Türkiye katılırsa, ancak o durumda biz de destek veririz” diyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.