Mete Yarar’dan şok 15 temmuz tespiti!

Mete Yarar’dan şok 15 temmuz tespiti!
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak "1 Numara Türk olmayabilir" tesbitinde bulunan Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar,"Saat 21.00’de ‘darbe girişimi başlasın’ diye emir veren kim? Bu sorunun cevabı ortaya çıkarsa 1 numara bulunur" dedi.

15 Temmuz darbe girişimi hakkında tespitlerde bulunan  Güvenlik politikaları uzmanı ve Özel Kuvvetler eski subayı Mete Yarar, 'En korkutucu olan, iç savaş çıkmasıydı. O zaman maalesef hayatını kaybedenlerin sayısını on binlerle ifade ederdik, Türkiye büyük bir badire atlattı' dedi. Yarar, üzerinden iki ay geçen 15 Temmuz darbe girişimi ve gelişmelerini değerlendi.

NELER OLABİLİRDİ?

En korkutucu olan, iç savaş çıkmasıydı. Polis ve askerin ikiye bölünmesi, darbe girişimini destekleyenler ile karşısında olanların çatışması, halkın sokağa dökülmesi olasılıklar arasındaydı. O gece tanklara karşı organize olmamış insanların direnişini gördük. Darbe girişimi sabaha karşı 03.00'de yapılsa, bu direnç ertesi gün yine olurdu. O gece kanunsuz emri dinlemeyen askerin büyük bölümü, ertesi gün halkla birlikte direniş gösterir, ama çok daha fazla kan dökülürdü.

GÜNEYDOĞU'DAKİ TEHLİKE

Bazı kesimlerce Amed olarak adlandırılan Diyarbakır ile Güneydoğu Anadolubölgesinin, Suriye'deki kantonlarla birleşmesi de gündeme gelebilirdi. BenKandil'in, 15 Temmuz'da darbe girişimi olacağından bilgisi bulunduğunu düşünüyorum ve Kandil'in 16 Temmuz'dan itibaren, PKK ve PYD unsurlarından oluşan 20-25 bin kişiyi bölgeye göndermesi de bir ihtimaldi. Sınırlarımız o gece kontrolsüz kaldı.

ÜSLER ELE GEÇİRİLİRSE

Girişim başarılı olsa Güneydoğu'daki birliklerden de Ankara ve İstanbul'a kaydırmalar yapılacağı bilgileri var. Bu durumda Güneydoğu'daki hava üsleri ve askeri birlikler zayıflardı. Buraların terör örgütlerince ele geçirilip, silah ve mühimmata el konulması, uzun süreli iç savaş yaşanması, belki de on binlerin ölmesi kaçınılmaz olabilirdi. Ülkenin bölünmesi, bölge gücü olmaktan çıkmamız ve ulus devlet modelinin çökmesi en ürkütücü sonuç olurdu.

 

1 NUMARA KİM?

Yurt içinde darbe girişiminin bir numarasının kim olduğu henüz ortaya çıkmış değil. Darbeyi saat 03.00 yerine 21.00'e alma emrini kim verdiyse, 1 numara odur. Savcılar tüm şüphelilere şu soruyu sormalı. Saat 21.00'de ‘darbe girişimi başlasın' diye, emri kim verdi. Girişimi kim öne çekti? Bu sorunun net cevabı bulunursa, 1 numara da bulunur. Ama gözardı etmeyelim,1 numara Türk olmayabilir.

 

CUNTA VE DARBE

15 Temmuz cuntacıların darbe girişimiydi. Emir komuta içinde yapılan bir olay değildi. Cuntacıların girişimi ile darbeyi ayırmak lazım. ‘O gece neden siyasetçiler, Başbakan, bakanlar enterne edilmedi. 12 Eylül'de önce siyasiler alınmadı mı?' diye soruluyor. Çünkü bu cunta hareketi ve cuntanın hedefi öncelikle Genelkurmay karargahını ele geçirmektir, siyaset 2. plandadır. Cunta da bunu yaptı.

 

120 GENERAL TASFİYE EDİLECEKTİ

Mete Yarar, FETÖ'cülerin YAŞ öncesi harekete geçtiklerini söyledi ve şu bilgileri verdi: “Önce Hulusi Akar ve 2. Başkan'a yöneldiler. Yaşar Güler, karargahtaki 5 (J) Başkanına rağmen, Genelkurmay'da FETÖ yapılanmasına karşı en etkin mücadeleyi yürüten isimdi. 15 Temmuz tarihi, ağustos ayı başındaki YAŞ toplantısıyla da ilişkilidir. YAŞ'ta 120 generalin TSK ile ilişiği kesilecekti. Bunların büyük bölümü de darbe girişimine adı karışan cuntacılardı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.