FETÖ'de iadeler başlıyor!

FETÖ'de iadeler başlıyor!
FETÖ’nün darbe girişiminden sonra yurt dışına kaçan teröristlerin iadesi ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda sona gelindi.

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından çok sayıda firari darbeci asker ya yurtdışına kaçtı ya da görev yaptığı ülkelerde sırra kadem bastı. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere hükümet yetkilileri firari askerlerin iadesi için ilgili ülkelere çağrı yaptı. Erdoğan BM Zirvesi’nde muhataplarına FETÖ ile mücadeleyi anlatırken, darbecilerin iadesi konusunda diplomasi yürüttü. Türkiye’nin diplomatik girişimleri etkili oldu, Adalet Bakanlığı’nın FETÖ’cülerin kaçtığı ülkelerle başlattığı temas da sonuç verdi.

ANLAŞMALAR TAMAM

Adalet Bakanlığı’nın Türkiye’den kaçan ya da yabancı ülkede askeri ateşe gibi görevlerde bulunurken firar eden darbecilerin iade edilmesi için yaptığı girişimlerin son aşamaya geldiği öğrenildi. ABD, Yunanistan ve Almanya Adalet Bakanlıkları ile iade anlaşması yapıldığı belirtildi. Birkaç gün içinde anlaşmaların yürürlüğe gireceği ve FETÖ’cülerin iade sürecinin başlayacağı kaydedildi. FETÖ’cü hainlerin iade dosyası ve Kırmızı Bülten hazırlıklarının sürdüğü, benzer bir sürecin sivil darbeciler için de başlatılacağı öğrenildi. Darbe girişiminden sonra Afganistan’daki Türk Görev Gücü Komutanı Tümgeneral Cahit Bakır ile Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Şener Topuç Dubai’ye kaçmaya çalışırken yakalanıp Türkiye’ye getirildi. Boğaziçi Köprüsü’nde ve Taksim’de halka ateş açılması emirlerini veren Albay Nebi Gazneli ile Albay Müslüm Kaya da Mısır’a kaçma hazırlığındayken yakalandı.

134 ASKER ARANIYOR

Firar eden asker sayısı 134. Bunlardan 7’si ise general ve amiral. Tümamiral Zeki Uğurlu, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Ali Kalyoncu, Tuğamiral Ayhan Bay, Tuğamiral İrfan Arabacı, Tuğamiral Ali Suat Aktürk ve Tuğgeneral Mehmet Zeki Kıralp firari genel ve amiraller. ABD’nin Virginia eyaletindeki NATO karargahında görevliyken kayıplara karışan Tümamiral Zeki Uğurlu hakkında, ilk olarak darbe girişiminden bir hafta önce İzmir’deki askeri casusluk davası kapsamında yakalama kararı çıktı. Vertigo hastalığı bahanesiyle Türkiye’ye gelmeyen ve darbe girişiminde rolü de olduğu ortaya çıkan Uğurlu, görevden alındıktan sonra ABD’de kayıplara karıştı. Türkiye’nin yurtdışı misyonlarında görev yaparken darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında çağrılan bazı askerler de kaçtı. Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’nde görevliyken çağrılan Askeri Ataşe Kurmay Albay İlhan Yaşıtlı ve Deniz Ataşesi Albay Halis Tunç’un, İtalya’ya kaçtığı belirlendi.

ERDOĞAN KONUYU BM ZİRVESİ’NE TAŞIDI

İadeler için alınan bu sonucun ise Türkiye’nin ABD ve AB başta olmak üzere çok sayıda ülkede başlattığı yoğun diplomasi trafiğinin sonucu olduğu belirtildi. Bu noktada son olarak BM toplantısı için ABD’ye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimlerinin de etkili olduğu öğrenildi. Erdoğan, gerçekleştirdiği görüşmelerde FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ve diğer darbecilerin iadesi için yoğun bir trafik gerçekleştirdi. Erdoğan’ın kabul ettiği Yunanistan Başbakan’ı Aleksis Çipras, “Darbelere karışanların Yunanistan’da yeri yoktur” dedi.

KARAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.