Rıza Kayaalp: Evlenirsem daha iyi güreşirim

Rıza Kayaalp: Evlenirsem daha iyi güreşirim
Milli Güreşçi Rıza Kayaalp evlenmeyi düşündüğünü belirterek “Evlenirsem daha iyi güreşirim” dedi. Kayaalp evlilik ve eş konusunda kriterlerinin ne olduğunu da açıkladı.

Rio Olimpiyatları’nda altın madalya beklerken, finalde Kübalı rakibine kaybeden Milli Güreşçi Rıza Kayaalp evlenmeyi düşündüğünü belirterek “Evlenirsem daha iyi güreşirim” dedi.  Kayaalp evlilik ve eş konusunda kriterlerinin ne olduğunu da açıkladı.

Habervaktim’e konuşan Milli Güreşçi Rıza Kayaalp, şunları kaydetti: Evlenmeyi düşünüyorum da aday yok, bilmiyorum belki tam uğraşmadığımdan belki de, istiyorum yani artık zamanı geldi. Evlenirsem daha da iyi güreşeceğimi düşünüyorum. Zaten düzenli bir hayatım var, gezmeyi tozmayı, geceleri dışarı çıkmayı zaten fazla seven biri değilim. Evlenirsem bundan daha düzenli hayatım olacağını düşünmüyorum, hem belki bulaşık, yemek konusunda biraz rahatlarım sonuçta bekâr yaşıyorum.”

İŞTE KRİTERLERİ

Kayaalp, nasıl bir yuva, nasıl bir eş istediği, kriterlerinin neler olduğu konularında ise “Yardım da ederim evlenirsem, bekâr yaşadık ve her şeyimizi kendimiz yaptık. Yeter ki anlaşabileceğimiz, kafamızın uyuşacağı, kalbinde temizlikler olan, hiçbir zaman kibirlenmeyen, büyüklenmeyen birisini düşünüyorum. Bunlar olduktan sonra ben başımda gezdiririm benim için bu kriterler önemli” dedi.

Milli Güreş’çi Rıza Kayaalp’in Habervaktim gazetesinde yayınlanan röportajı şöyle:

YENİLİNCE SADECE BEN YENİLMİYORUM

Rio Olimpiyatlarında final de kaybettin altın madalyaya çok yaklaşmıştın, kaybedince neler hissettin?

Avrupa Şampiyonu olan bir sporcuyum, her senede madalyalar kazanıyorum. Yaşım kadar madalyam var, herkes Rio’da önceki maçlarıma bakarak şampiyonluk geliyor diye düşündü ve bu da daha çok ilgi çekmeme neden oldu. Diğer rakiplerim iyiydi ama ben çok formdaydım, finalde kaybetmenin tabi ki üzüntüsü vardı. Daha çok kendim için değil, kendimizi de düşünüyoruz ama daha çok bizim oraya gitmek amacımız Türk halkını ve ülkemizi temsil etmek. Yenilince sadece ben yenilmiyorum, beni takip eden, izleyen milyonlarca kişi de benle aynı anda yeniliyor hissi var onun üzüntüsünü yaşadım. Yoksa 2’inci, 3’üncü olup ta sevinen ağlayan birçok sporcu var, çok küçümsenecek bir durum değil olimpiyatlarda 2’inci olmak. Önümüzde bir olimpiyat daha var, inşallah sabredeceğiz, çalışacağız orada altın madalya almaya çalışacağız.

ALDIĞIM MADALYA SAYISI YAŞIMI GEÇTİ

Finallerde değişmez rakibin olan Kübalı güreşçi Mijain Lopez Nunez’in güreşi bırakacağı söyleniyor, senin için artık rakipsiz diyebilir miyiz?

Rakip rakiptir, sonuçta benim aynı şekilde çalışmam gerekiyor, boşlamamak gerekiyor. O kadar çok başarım var ki bu hiçbir zaman benim rehavete kapılamama neden olmadı. Her zaman yeni bir şampiyonluk başarısı getirmek önemli. Geçmişte başarılısın ama gelecekte ve sporculuğu bırakana kadar başarılı olmak benim hedefim. Geçmiş geçmişte kalmıştır benim için, küçükken bir tane madalya almayı hayal ederdik şimdi Avrupa, dünya şampiyonalarında ve olimpiyatlarda aldığım madalya sayısı yaşımı geçti. Bunun olmasının en büyük nedeni her zaman 1 hafta önce olanı unutup önüme bakmak. Bütün sporcuların bunu yapması gerekiyor, yetenekli yıldızlarda, gençlerde madalya almış genç kardeşlerimizin de yapması gereken bu. Onlarla konuştuğumda elimden geldiğince bu örnekleri vermeye çalışıyorum çünkü birileri onları yönlendirmeli yoksa sıkıntı yaşayabilirler. Ben gezmeyi tozmayı çok seven biri değilim ama eğlenceyi, gezmeyi tozmayı çok seven geçler var. Çok yetenekli olmalarına rağmen kendini veremiyorlar, antrenmanlara zaman bulamıyorlar, sosyal yaşantısından dolayı bunlara dikkat etmek lazım.

BOY AVANTAJIYLA ÜSTÜNLÜK KURUYOR

Mijain Lopez Nunez’le rekabetinizi nasıl değerlendiriyorsun?

2 maç ben yendim 3-4 maçta o kazandı, yetenek olarak aynı olduğumuzu düşünüyorum benden tek farkı boy avantajı var. Boy avantajıyla bana üstünlük kuruyor, geçen sene dünya şampiyonasında iyi değildi bu kadar. Dünya şampiyonasında olimpiyatlardaki formunun yarısı kadar bile değildi. Benim ilk başta verdiğim 4 puan her şeyi karıştırdı yoksa heyecanlı bir maç olabilirdi ama olmadı. Yenildiğim maçı izlemeyen bir insanım hayatta izlemem çünkü yediremiyorum kendime final maçını da izlemedim. Hiçbir zaman yenildiğim maçı izlemem. Cumhurbaşkanımızın, Melih Başkanın araması olumlu oldu daha motive oldum aslında. İlk 3 dakika hemen saldırıyım rakip iri, yaşı var ama istemediğim bir oyun yedim. Şuandaki hedefim Avrupa ve dünya şampiyonluklarına devam etmek 2020’ye kadar oralarda zirvede kalmak. Dünya şampiyonasının olimpiyatlardan farkı yok hatta daha zor.

GÜREŞ KIRSALDAKİ ÇOCUKLARA GÖRE

Yeni yetişen çocuklar daha çok popüler sporlara yönlendiriliyor, yeni güreşçilerin yetişmesi için ne yapılmalı? 

Güreş biraz kırsal alanlarda yaşayan insanların yapacağı bir spor. Bende köyde büyüdüm ve 5-6 yaşından beri yani kendimi bildim bileli güreşçi olmak istiyorum. Kırsal kesimdeki çocuklarımızı tam manasıyla kullanamıyoruz, şuan şehirdeki çocuklara yatırım yapıyoruz. Kesinlikle benim gibi köyde büyüyen çok çok çok insan var, onları bulup çıkarmak önemli. Ben çok sayıda köylere okullara gidiyorum, fazla kimse bilmez ama biz bunu bir sosyal sorumluluk olarak kabul ediyoruz. En zengin okullarda çağırsa gidiyoruz, köy okulları da çağırsa gidiyoruz. Köylere gittiğimde ailelerde geliyor ve en önde onlar duruyor, soruları onlar soruyor. İstekliler ve tutunacak bir örnek arıyorlar herkes benim gibi değil ben kendim isteyerek güreşe başladım. Ama herkes ısrar edemiyor bir şekilde onlara imkân olduğunu göstermek lazım.

MECBUREN BİRİNE AĞIRLIK VERİYORUZ

Türkiye’de her zaman eğitimle sporun beraber gitmediği tartışılır sen bu konuda ne düşünüyorsun?

Eğitimle spor bir arada gitmiyor şu anki sistemde, spor lisesinde okuyup sporunu yapsan ikisi bir arada olduğu için dengelenebilir. Ama sen düz lisede, Anadolu lisesinde, fen lisesinde okuyacaksın ve gidecek birde spor, antrenman yapacaksın sabah akşam ikisini de ağırlık verirsen ikisi de kötü oluyor. Mecburen birine ağırlık vermek gerekiyor bende birine ağırlık verdim. Ya yapacağım ya yapacağım dedim, okulu sonradan çalışarak düzeltme imkânımız var ama alt yapıyı sporda iyi almadığımız zaman yaş büyüyünce sıkıntı oluyor.

BEN YAĞLI GÜREŞ YAPAMAM

Güreş Türklerin ata sporu onun için mi bu kadar başarıya açız?

Yağlı güreş bizim ata sporumuz ama ben yağlı güreş yapamam, taktik bilmiyorum çok farklı bir güreş minder güreşine göre. Grekoromen güreş zaten yağlı güreşle çok farklı, gerçek anlamda bizim ata sporumuz yağlı güreş. Dünyanın her ülkesi başarılı olmak istiyor onun içinde çok çalışıyorlar, çok çalışan başarılı olur. Ata sporun diye senin başarılı olacağının bir garantisi yok. Yetenek en önemlisi sonradan çalışmak geliyor, yetenek olmadan istediğin kadar çalış, istersen 5 antrenman yap günde yetenek olmadan sıfırsın.

140 KİLO 2 TANE RAKİP GETİRDİK

Rio Olimpiyatlarına nasıl hazırlık yaptın?

Dağ kamplarımız oldu Bolu Aladağ’da kamp gerçekleştirdik. Sistemli bir şekilde çalışmalar yaptık. 140 kilo 2 tane rakip getirdik yurtdışından onlarla antrenman yaptım. Rio’ya gidemeyen 2 rakibimle hazırlığımı gerçekleştirdim. Çok verimli bir çalışma oldu benim için.

FAKİRLİK İÇERİSİNDE GÜZELLİKLER VAR

Devamlı antrenman ve turnuvalarda olduğun için ailenle fazla görüşemiyorsundur ama Kurban Bayramında Türkiye Diyanet Vakfıyla birlikte Afrika’ya gittin nasıl bir duyguydu?

İçimden gelen bir şey, her zaman yardım sever, iyiliksever bir yapım var bilmiyorum. Oraya giderken hiçbir çıkar gözetmeden gittim, oradaki insanlara el uzatabilmek önemli. Orada fakirlik içerisinde güzellikler olan bir ülke gördüm. Fakirlik derken buradaki fakirlik gibi değil çok farklı bir fakirlik ayağında giyemeye ayakkabısı bile olmayan, yatacak yeri, kalacak evi olamayan insanlarla karşılaştık. Belki yıllar boyu ağzına et vurmamış insanlar, zaten oranın hayvanları bile zayıf demek ki onlarda yiyecek bir şey bulamıyor doğru düzgün. Tabi ki gitmemin önemli bir sebebi de insanların yapmış olduğu yardımları duyurabilmek. Boğalarla güreştik, kaplumbağalarla antrenman yaptık. Boğa saldırıyordu az kalsın üstüme geldi Allah’tan sakat bir durum yaşamadık. Cumhur Başkanımızın hissesi vardı o boğada haberini yapalım dedik bir anda saldırdı bende boynuzlarından tutmak isterken güzel bir fotoğraf yakalamışlar.

EVLENİRSEM DAHA DA İYİ GÜREŞİRİM

Evlenmeyi düşündüğün bilgisi geldi kulağımıza bu konuda ne söylemek istersin?

Evlenmeyi düşünüyorum da aday yok, bilmiyorum belki tam uğraşmadığımdan belki de, istiyorum yani artık zamanı geldi. Evlenirsem daha da iyi güreşeceğimi düşünüyorum. Zaten düzenli bir hayatım var, gezmeyi tozmayı, geceleri dışarı çıkmayı zaten fazla seven biri değilim. Evlenirsem bundan daha düzenli hayatım olacağını düşünmüyorum ama belki bulaşık, yemek konusunda biraz rahatlarım sonuçta bekâr yaşıyorum. Yardımda ederim evlenirsem bekâr yaşadık ve her şeyimizi kendimiz yaptık. Yeter ki anlaşabileceğimiz, kafamızın uyuşacağı, kalbinde temizlikler olan, hiçbir zaman kibirlenmeyen, büyüklenmeyen birisini düşünüyorum. Bunlar olduktan sonra ben başımda gezdiririm benim için bu kriterler önemli.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.