İzmir'de canlı yayında atama töreni

İzmir'de canlı yayında atama töreni
İzmir'de Papaz Kalafatis'in makamına 94 yıl sonra ilk kez atama yapıldı.Yunan televizyonları atamayı canlı olarak verdi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un, İzmir’de Kilise’de yönettiği ayine Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis, Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis ile Türkiye’nin yanında Yunanistan adalarından çok sayıda Ortodoksun ilgi gösterdiği ayinin Yunan kanallarından canlı olarak yayınlanması dikkat çekti.
 
94 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU?
 
Fener Rum Patrikhanesi’nin, 94 yıl sonra, Cumhuriyet tarihinde ilk kez İzmir’e atamasını yaptığı metropolit Bartholomeos Samaras için tören düzenlendi. İzmir’de son metropolit, 10 Eylül 1922’de linç edilen Hrisostomos Kalafatis’ti. 1910-1914 ve 1919-1922 arasında İzmir Metropoliti olan Kalafatis, 1919-1922 yılları arasında ‘Küçük Asya Helenizminin önderi’ sayılıyordu.
 
YUNAN ASKERİNİ TAKDİS ETMİŞTİ
 
KALAFATİS,Yunan ordusunun İzmir’i işgali öncesinde “Kurtarıcılarımız yarın şehre gelecektir. Yaşasın milletimiz” diyen bir bildiri yayınlamış, şehre girişlerinde Yunan askerlerini takdis etmişti. 9 Eylül 1922’de Türk ordusunun İzmir’de yönetimi ele almasından bir gün sonra, Yunan işgali dönemindeki faaliyetlerinden dolayı tutuklanmış, aynı gün halk tarafından linç edilmişti.

canli-gosteri-(1).jpg
 
Fener Rum Patriği Bartholomeos, İzmir’deki Aziz Vukolos Kilisesi’nde ayin yönetti. Basmane semtinde yer alan Aziz Vukolos Kilisesi’nde düzenlenen ayinde İzmir Başpapazı Kyrillos Sykis’in episkopos olarak atanması töreni gerçekleştirildi.Ayine Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis, Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis ile Yunanistan’dan çok sayıda din adamı ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Ayinde konuşan Bartholomeos, 1922 sonrası nüfusu azalan cemaatleriyle bir tarihi geleneği yaşatmaya çaba gösterdiklerini, bu çabalarının bazı yazılı ve sosyal medya kuruluşları tarafından rahatsız edici olarak yorumlandığını savundu. Bartholomeos, şöyle konuştu: “Son derece sınırlı sayıda kalmış topluluğumuzla büyük bir tarihi geleneği, mirası koruyamaya ve geliştirmeye çaba gösteriyoruz. Bu çabamız için rahatsızlığını ve endişelerini dile getiren bazı medya kurumlarına belirtmek isteriz ki ülkemizi, kimliğimizi en az sizler kadar seviyor ve sayıyoruz. Bizlerin faaliyetleri kesinlikle siyasi değildir. Bilakis halklarla temas ederek iş birliğini, dayanışmayı kardeşliği ve yeni değerler yaratmayı hedefliyoruz. Bizler azınlık toplumları olarak bu değerleri yüceltmeye çalışırken neden birileri rahatsız olma ihtiyacı duymaktadır.”
 
canli-gosteri-(7).jpg


İzmir’in kozmopolit bir yapısı olduğunu, herkesin burada kardeşçe yaşadığını aktaran Bartholomeos, geçmişte kalmış tarihin sıkıntılı referanslarına bakarak ilerlemenin mümkün olmadığını, gelecek nesillere sevgi, barış ve dayanışmayı miras bırakmayı dilediklerini kaydetti. 
 
İŞGAL KUVVETLERİNE METHİYELER DÜZEN METROPOLİT
 
İzmir’de son metropolit, 10 Eylül 1922’de linç edilen Hrisostomos Kalafatis’ti. 1910 - 1914 ve 1919 -1922 arasında İzmir Metropoliti olan 1867 Trilye doğumlu Kalafatis, 1919 - 1922 yılları arasında ‘Küçük Asya (Asya Minor) Helenizminin önderi’ sayılıyordu. Yunan ordularının İzmir’i işgali arifesinde “Kurtarıcılarımız yarın şehre gelecektir. Yaşasın milletimiz” diyen bir bildiri yayınlamış, şehre girişlerinde Yunan askerlerini takdis etmişti. 9 Eylül 1922’de Türk ordusunun İzmir’de yönetimi ele almasından bir gün sonra, Yunan işgali dönemindeki faaliyetlerinden dolayı tutuklanmış, aynı gün halk tarafından linç edilmişti.
 
YUNAN KANALLARI CANLI YAYINLADI
 
İzmir Ortodoks Cemaati Genel Sekreteri Atena Samoğlu ise Episkopos Kyrillos Sykis’in 3 yıl süren İzmir Başpapazlığı döneminde Denizden Haç Çıkarma töreni ve tarihi kiliselerde ayinler düzenlenmesi gibi konularda bir çok ilkin gerçekleştirildiğini belirtti. Samoğlu, dün düzenlenen ayinde ise Bartholomeos Samaras’ın İzmir Metropoliti olarak görevlendirildiğini ifade etti.  Türkiye’de ortodoksların ibadetlerini yerine getirme konusunda geçmişe göre daha iyi konumda olduklarını ifade eden Samoğlu, bunun barış ve kardeşliği yücelttiğini dile getirdi. Türkiye’nin yanında Yunanistan adalarından çok sayıda ortodoksun ilgi gösterdiği ayini, Yunan televizyon kanalları canlı olarak yayınladı.

canli_gosteri2592016535.jpg 

SİYASİ FAALİYET CEVABI
 
Fener Rum Patriği Bartholomeos ayin öncesi yaptığı açıklamalarda adeta günah çıkardı. Patrikhane’nin son yıllarda dikkat çeken faaliyetlerine yönelik bilgilendirme yapma ihtiyacı hisseden Bartholomeos, “Bizlerin faaliyetleri kesinlikle siyasi değildir. Bilakis halklarla temas ederek iş birliğini, dayanışmayı kardeşliği ve yeni değerler yaratmayı hedefliyoruz. Bizler azınlık toplumları olarak bu değerleri yüceltmeye çalışırken neden birileri rahatsız olma ihtiyacı duymaktadır” dedi.

milli gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.