Ankara bunu konuşuyor! 'Rus bakan bize yalvardı!'

Ankara bunu konuşuyor! 'Rus bakan bize yalvardı!'
Ankara’da isminin verilmesini istemeyen bir yetkili, Rakka ve Musul operasyonlarına ilişkin “TSK, Suriye’den ancak Türkiye’ye dönük güvenlik tehdidi ortadan kalktığı zaman çıkar" dedi.

Ankara’da kritik kararlarda etkili olan ve isminin verilmesini istemeyen üst düzey bir yetkili, bir grup gazeteciye Suriye, Musul ve Rakka operasyonları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar:
 
BLINKEN’E TERÖR UYARISI
 
Türkiye’nin YPG’ye yönelik tutumu, PKK’dan farklı değil. Bir terör örgütünün başka terör örgütüyle mücadele ettiği gerekçesiyle meşrulaştırılması kabul edilemez. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken’e de bu görüşümüzü ilettik. Fırat Kalkanı’nda güneye emin adımlarla, dikkatli bir harekât planlamasıyla ilerliyoruz. Harekâtımızın içinde El Bab var. Harekâtın aceleye getirilmesi doğru olmaz. “Zor” diyorlar ama Cerablus 3 günde düştü. TSK, Suriye’den ancak Türkiye’ye dönük güvenlik tehdidi ortadan kalktığı zaman çıkar.
 
 SURİYE’DEN İZİN ALMAYIZ
 
Derdimiz, DAEŞ ve YPG’yi o bölgeden çıkarmak. Suriye’den bu konuda izin almak zorunda değiliz.
 
Rakka operasyonu iyi planlanmalı. Suriye’nin bütünlüğünü gözetecek bir harekâtın yapılması gerekiyor. Koalisyon güçleriyle gereken adımları atmaya devam edeceğiz. YPG’li Rakka operasyonuna karşıyız. Rakka Arap şehri ve Kürt gücüyle operasyon yaparsanız etnik kavga yaşanır.
 
Musul’un geleceği bizi ilgilendiriyor. Operasyon Irak’ta etnik-mezhebi kırılmalar, sorunlar çıkarmamalı. Türkiye’nin ne düşündüğünü Blinken’e de söyledik. Onların bize icazet, onay vermesini beklemiyoruz. Bizim kendi güvenlik çıkarlarımız var. 
 
LAVROV BİZE YALVARDI
 
2013’te Suriye rejimi, savaşı kaybetmek üzereyken kimyasal silah kullandı. Obama, “Kimyasal silah müdahale sebebi” demişti. “Suriye konusunda nerede hata yapıldı?” diyorsanız, Obama’nın kimyasal silah ile ilgili kırmızı çizgisinin aşılmasıdır. Obama, bir kırmızı çizgiden bahsedip arkasını getirmediği zaman temel oyuncu olma özelliğini kaybetti. ABD’nin dünyada bir boşluk yaratmasıdır bu, Rusya’nın Ukrayna sonrası Suriye’ye girmesi bırakılan boşluğun sonucu. 2013’te Esad sıkışmışken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov İstanbul’da bize yalvardı, “Bunu siyaseten çözmek lazım, askeri hamle olmamalı” diye.
 
Kobani’de, halkla ilişkiler konusunda zayıf kaldık. Sınır güvenliği için sınıra koyduğumuz tanklarla aşağıda yaşanan savaşı bir kontrast içinde verdiler. Oradaki savaşı seyrediyoruz gibi bir görüntü çıktı.
 
MENBİÇ’TE YENİ YAPILANMA
 
Burada 200 unsur var, çekilmelerini bekliyoruz. ÖSO ve Suriye Demokratik Güçleri’ndeki (SDG) Arap unsurların birlikte çalışmayı öğrenmesi lazım. Bunun için biz Menbiç’te ÖSO ve SDG’nin Arap unsurların ortak yönetim kurmasını istiyoruz.
 
Rusya ile çatışmazlık üzerine konuşuyoruz. “Benim burada harekâtım var, birbirimize dokunmayalım” şeklinde. Rusya, bütün ağırlığıyla Halep’e yüklenecek. Çünkü yeni ABD yönetimi öncesi elini güçlendirmek istiyor.
 
İRAN DEVREDE
 
Suriye’de insani yardım ateşkesi, İran’ın da ihtiyaç duyduğu bir konu. Bazı Şii köyleri kuşatılmış durumda. İran, rejimi ikna edebilir. Gülen’in iade sürecinin sürüncemede bırakılması kabul edilemez. İki ülke ilişkilerini rahatsız eder.
 
ELÇİLER ATANACAK: (Mavi Marmara ve tazminata ilişkin) Tazminat parası, İsrailDışişleri Bakanlığı’nın bütçesinde. Elçiler eşzamanlı olarak 10 gün içinde atanabilir.
 
Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.