Kolombiya halkı FARC'la barışa hayır dedi

Kolombiya halkı FARC'la barışa hayır dedi
Kolombiya halkı, hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında varılan barış anlaşmasına onay vermedi.

 

Hükümetin bir hafta önce FARC ile imzaladığı barış anlaşmasının halkın onayına sunulduğureferandumdan çok az farkla "hayır" oyu çıktı. Sandıkların kapanmasından yaklaşık iki saat sonra açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya "hayır" dedi. Sonuçların belli olmasının ardından "Hayır" kampanyasının merkezinde toplanan çok sayıda Kolombiyalı sevinç gösterisinde bulundu.

ANLAŞMA 52 YILLIK SAVAŞI BİTİRECEKTİ

Hükümet ile FARC arasında imzalanan anlaşma 52 yıldır güvenlik güçleri ile Marksist-Leninist FARC gerillaları arasındaki çatışmaları bitirmeyi öngörüyordu. Anlaşmaya göre FARC silah bırakacak, siyasi bir yapıya bürünecekti.
Referandumdan önceki kamuoyu yoklamaları "evet" oylarının yüzde 66 gibi yüksek bir oranla önde gittiğini gösteriyordu. Ancak anketlerin büyük şehirlerde yapıldığı, özellikle FARC şiddetinin görüldüğü kırsal bölgelerdeki halkın barış anlaşmasına karşı çıktığı belirtiliyordu.

SANTOS BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE DEVAM EDECEKLERİNİ AÇIKLADI

Halkın çok az farkla onay vermemesi üzerine Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında halkın "hayır" cevabını ve yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı.

Santos, barışı aramaya devam edeceğini belirterek, FARC ile 4 yıl boyunca barış görüşmelerini sürdüren müzakere ekibini örgüt liderleri ile yeniden görüşmeleri için hemen Küba'ya göndereceğini bildirdi.

1964'TEN BU YANA 250 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Kolombiya’da 1964'ten bu yana FARC ile hükümet arasında süren iç çatışmalarda 250 bine yakın kişinin öldüğü, 6 milyon kişinin yerlerinden olduğu belirtiliyor.

SUÇLARINI İTİRAF EDENLER HAPSE ATILMAYACAKTI

Anlaşmaya "hayır" diyenlerin esas gerekçesinin metinde yer alan bazı hükümler olduğu ifade ediliyor. Bunların başında FARC gerillalarının kurulması öngörülen özel mahkemede suçlarını itiraf etmeleri halinde hapis cezası yerine bir çeşit “kamu hizmeti” ile topluma entegre edilmesini sağlayacak maddeler geliyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.