ABD'nin Musul oyunu!

ABD'nin Musul oyunu!
Ankara’nın, Fırat Kalkanı Operasyonu ile Suriye’deki oyunu bozması üzerine, ABD, İran ve Irak, Türkiye’yi Musul operasyonunun dışında tutmak için her yola başvuruyor.

Suriye'de Fırat Kalkanı Operasyonu ile oyunu bozulan başta ABD olmak üzere İran ve Irak, Musul operasyonunda Türkiye'yi masanın dışında tutmak için her yolu deniyor. Etnik ve mezhep çatışması tehlikesine dikkati çekerek operasyona katılmak isteyen Ankara, diplomatik ayak oyunları ve sözde fetvalarla engellenmeye çalışılıyor.

Musul'un DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla yapılacak operasyon öncesinde ilk adımı Irak Meclisi attı. ABD ve İran askerinin üsleriyle varolduğu Irak'ta Türk askerini dışlama operasyonu başlatıldı. Irak Temsilciler Meclisi, DAEŞ'e karşı yerel güçleri eğiten Başika'daki Türk askerinin çekilmesini istedi.

İRAN'A SESSİZ KALIYORLAR

TSK, Başika'ya bölgedeki hakim güçlerin daveti üzerine intikal ederken, İran'ın Irak genelinde kurduğu 7 askeri istihbarat ofisi hiç bir yasal dayanağı ve daveti olmadan çalışmalarını sürdürüyor. Bağdat yönetimi bu durumu sadece izlemekle yetiniyor.

Şİİ İMAM DEVREYE SOKULDU

Türkiye'yi masanın dışında bırakmaya yönelik hamleler birbirini takip ediyor. ABD'nin 2003 sonrası Şii din adamı Sistani'ye karşı denge kurmak için bölgeye getirttiği ve koruma altına aldığı Şii dini merci Kasım el Tai de devreye sokuldu. el Tai'ye, Başika'daki askerimiz için “muharip Türk güçleriyle savaşma” konusunda “söz konusu güçlerle savaşmanın şer'i, ahlaki ve toplumsal olarak vacip olduğu” sözde fetvası verdirildi.

ABD BAŞİKA'DA ÜS KURMAK İSTİYOR

Yeni Şafak'a açıklama yapan Kürt kaynaklar, ABD'nin Başika'da üs kurmak için girişimlerde bulunduğunu ve fiziki çalışmalar için sahaya indiğini ifade etti. Geçtiğimiz hafta 22 kişilik ABD'li askeri danışmanın önce Musul barajı bölgesine gittiği ardından Başika'da üs kurmak için yer belirlediği öğrenildi.

ABD'Lİ KOMUTANDAN SKANDAL SÖZLER

Irak'ta Türkiye'yi dışlama kampanyasında ABD de rolünü oynuyor. DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun ABD'li sözcüsü Albay John Dorrian, “Irak topraklarında bulunan Türk ordusu, Irak hükümeti tarafından verilen resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir” iddiasıyla, Ankara'yı Musul operasyonunun dışında tutma mesajını açıkça verdi. Dorrian, Türk askerlerinin, Irak hükümetine DAEŞ ile mücadelesinde yardımcı olan ve destek veren uluslararası koalisyon güçlerinin içerisinde olmadığını söyledi.

SÖZDE DOST ATEŞİ

ABD uçakları, Musul operasyonu için hazırlıklarını sürdüren ve tamamı Sünni ve Musullu olan Haşdu'l Aşair'e bağlı güçleri vurdu. 20 kişinin öldüğü olayla ilgili açıklamada, koalisyon uçaklarının Sünni güçleri yanlışlıkla vurduğu iddia edildi.

Şİİ MİLİSLERİ DE DEVREYE SOKTULAR

Musul harekatına katılmayacağı açıklanan Şii milisler de Türkiye'yi hedef aldı. Şii milis grubu Haşdi Şabi, Türkiye'yi Irak'ta “işgalci” olarak tanımladı ve çekilmemeleri durumunda DAEŞ'le savaştıkları gibi Türk Ordusu'yla da savaşacakları tehdidinde bulundu. Haşdi Şabi Güvenlik Sözcüsü Yusuf El Kilabi, “Irak'ın kuzeyinde bulunan güçler işgalcidir ve Irak Hükümeti tarafından davet edilmemiştir. Bu şekilde kalmaları durumunda onlara işgalci güç muamelesi yapar, IŞİD'le savaştığımız gibi onlara karşı da savaşırız. Aynı şekilde Türk Ordu güçlerine karşı da geliriz” ifadelerini kullandı.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.