Başbakan Yıldırım Irak'a resti çekti

Başbakan Yıldırım Irak'a resti çekti
23. Dünya Enerji Kongresi İstanbul'da düzenleniyor. Kürsüye çıkan Başbakan Binali Yıldırım, enerji üreten ülkeleri 'uygun fiyat' konusunda uyardı, bu uyarı alkışla karşılandı.

İstanbul'da düzenlenen 23. Enerji Kongresi'ne Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı. Her iki isim, kongreyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanından takip ediyor.

Kongrede Türkiye adına ilk konuşmayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yaptı. Albayrak'ın ardından Başbakan Binali Yıldırım kürsüye çıktı.

YILDIRIM'DAN 'FİYAT' MESAJI

İşte Yıldırım'ın konuşması:

''Olimpiyatlar için kullanılan bir slogan var. Daha güçlü, daha hızlı, daha yükseğe. Enerji olimpiyatları da bizi çok daha hızlı yapsın. Ancak fiyatlar konusunda yükseğe çıkmayalım. Enerji arzı güvenliği, çeşitliliği ve uygun fiyatlarla erişim her ülke için önemli hale gelmiştir. 

Fosil yakıtların güvenilir, çeşitlendirilmiş, makul fiyatlarla ana hedef olacağını bilmeliyiz.

Nükleer enerjiye olan ihtiyaç devam ediyor. Diğer yandan küresel enerjide büyük çaplı değişiklikler var. enerji haritası değişiyor, yeni oyuncular ortaya çıkıyor. 23. Enerji Kongresi'nin zamanının da yerinde olduğunu ifade etmek isterim.

OECD içinde 10 yıl dönemde enerji talebinin en hızlı büyüdüğü ülke Türkiye'dir. Dünya ortalamasından neredeyse 3 kat fazla olan talebimiz 2023'te iki katı olacaktır. Ulusal ölçekte amaç enerji sepetinin enerji ihtiyacına karşılık verebilmesidir. 

Türkiye'nin jeotermal potansiyeli

Yenilenebilir enerjiyi yakından izliyor. Özellikle güneş ve rüzgarda mevcut kapasiteye yenilerini ekliyoruz. Türkiye'nin ayrıca jeotermal potansiyeli de göz ardı edilmemelidir. Dünyada bu enerjiyi kullanan ilk 5 ülkeden biriyiz. Bu konuda masterplan çalışmamız tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Nükleeri enerji sepetimize dahil ettik. İki santral ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İklim değişikliği ile etkin mücadeleye katkı sağlamayı amaçlıyoruz.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.