Siyonist gazının Avrupa formülü: TÜRKİYE

Siyonist gazının Avrupa formülü: TÜRKİYE
Mavi Marmara sonrası gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri her geçen gün daha da 'normalleşiyor'.İsrail tazminat ödemeyi kabulünun ardından şimdi de doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya satma planları yapıyor.

10 vatandaşımızın şehit edildiği Mavi Marmara katliamı sonrası “kamuoyu önünde” gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri, her geçen gün daha da “normalleşiyor”. Siyasi iktidarın imzaladığı “normalleşme” anlaşması sayesinde “tazminat” yerine 20 milyon dolarlık bir “lütuf” ödemesi yapan ve aleyhindeki davalardan da kurtulan İsrail, şimdi de hak iddia ettiği Akdeniz doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya satma planları yapıyor. Bu çerçevede İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz Türkiye’ye geliyor.

İSRAİL’İN NİYETİ BELLİ!

Türkiye’nin evsahipliğinde İstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi’nde Mavi Marmara krizi sonrası bir ilk yaşanacak. Siyonist İsrail’in Enerji Bakanı Yuval Steinitz, kongreye katılarak bir konuşma yapacak ve sonrasında Enerji Bakanı Berat Albayrak’la bir görüşme gerçekleştirecek. Steinitz, geçtiğimiz sene “İsrail gazını Avrupa’ya en ucuz Türkiye üzerinden pazarlayabiliriz” diyerek İsrail’in niyetini belli etmişti.

KENDİNE AİT OLMAYAN GAZI SATIP NEFES ALACAK

İsrail, doğalgaz kaynakları açısından fakir bir ülke olmasına rağmen, Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz satmaya hazırlanıyor. Kendi sınırlarında yeteri kadar rezerv bulunmayan İsrail, Filistin ve Kıbrıs açıklarındaki Akdeniz’de doğalgaz çalışmaları yürütüyor. Bu proje ile Akdeniz’in altına döşenecek yaklaşık 550 kilometrelik boru hattıyla yılda 30 milyar metreküp gaz Türkiye’ye getirilirken, İsrail’e de ticari anlamda rahat bir nefes aldıracak.

MAVİ MARMARA’DAN BU YANA NE DEĞİŞTİ?
 
Acımasızca sürdürdüğü işgal politikalarıyla Ortadoğu’da huzur bırakmayan İsrail, gaspettiği toprakların sahibi olan onbinlerce Filistinliyi şehit ederken, yüzbinlercesini de evsiz bıraktı. Mavi Marmara katliamı sonrası İsrail aleyhinde çok keskin açıklamalarda bulunan siyasi iktidar, son bir yılda İsrail politikasında adeta “U” dönüşü yaptı.  Akıllara “ne değişti de İsrail’le barışma gereği duyuldu?” sorusu geliyor.
 
10 vatandaşımızın Siyonist korsanlarca şehit edildiği Mavi Marmara baskını sonrası bir süreliğine gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri, her geçen gün daha da normalleşiyor. Kanlı baskın sonrası bozulan ilişkiler, İsrail’in büyük kazanımlar elde ettiği bir anlaşmayla rayına oturtuluyor. Siyonist rejimle ‘normalleşme’nin sağlanmasının ardından şimdiki aşama iki ülke arasındaki ticari ortaklığa geldi. Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi’nde Mavi Marmara krizi sonrası bir ilk yaşanacak. Siyonist İsrail’in Enerji Bakanı Yuval Steinitz, kongreye katılarak bir konuşma yapacak ve sonrasında Enerji Bakanı Berat Albayrak’la birebirde görüşme gerçekleştirecek. Bu görüşme Mavi Marmara krizi sonrası iki ülke arasında bakanlar düzeyindeki ilk resmi görüşme olacak. Siyonist bakan Steinitz, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada; İsrail doğalgazını en ucuz yoldan Türkiye üzerinden Avrupa’ya pazarlayabileceklerine dair niyetini açığa vurmuştu. Steinitz, geçtiğimiz Nisan ayında Beyaz Saray’daki Nükleer Güvenlik Zirvesi’de buluştuğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da bu görüşlerini aktardığını söylemişti.

DOĞALGAZ FAKİRİ İSRAİL TÜRKİYE ÜZERİNDEN GAZ SATACAK

İsrail, doğalgaz kaynakları açısından fakir bir ülke olmasına rağmen, Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz satmaya hazırlanıyor. Kendi sınırlarında yeteri kadar rezerv bulunmayan İsrail, Filistin ve Kıbrıs açıklarındaki Akdeniz’de doğalgaz çalışmaları yürütüyor. Mavi Marmara krizinden sonra, Siyonist İsrail’le ilişkilerin askıya alınmasıyla birlikte İsrail’in birçok açıdan maddi sıkıntılar yaşadığı biliniyordu. İsrail’le yapılan normalleşme anlaşmasıyla İsrail, ticari anlamda rahat bir nefes alacak. Edinilen bilgilere göre; Akdeniz’in altına döşenecek yaklaşık 550 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla yılda 30 milyar metreküp gazın Türkiye’ye (Mersin’e) getirilmesi hedefleniyor. Bu gazın yaklaşık 10 milyar metreküpünün Türkiye’de kalması, diğer 20 milyar metreküpün de Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması planlanıyor. İsrail, sahip olduğu doğalgazın 2019 ya da 2020 yılına kadar yıllık 15 milyar metreküpünü üretip ticarileştirmek için Türkiye’nin ortaklığına ihtiyaç duyuyor. Türkiye ile İsrail arasında doğalgaz anlaşması uygulamaya geçtiği takdirde  (Akdeniz’in altına) yaklaşık 550 kilometrelik boru hattı inşa edilecek. Boru hattının yatırım tutarı 2,5-3 milyar dolar olması İsrail’i düşündürüyor. Daha cazip bir maliyetle gazı Avrupa’ya ulaştırmayı planlayan İsrail’in gözü Türkiye’de.

GAZ İTHALATININ YÜZDE 21’İ İSRAİL’E GEÇEBİLİR

Türkiye ve İsrail arasında imzalanan normalleşme anlaşması, İsrail-Türkiye doğalgaz ticaretinin açıldığı yorumlarına neden oluyor. İsrail’le yapılacak doğalgaz anlaşmasına göre; Türkiye’ye 25 yıl boyunca İsrail’den yıllık 10 milyar metreküp (bcm), yani toplamda yaklaşık 250 milyar metreküp doğalgaz gelebilir. Türkiye’nin 2014 yılındaki 49.2 bcm doğalgaz ithalatı dikkate alındığında, yıllık 10 milyar metreküp Türkiye’nin toplam gaz ithalatının yüzde 21’ine tekabül ediyor. 

2019’DA İSRAİL GAZI YAKABİLİRİZ

Konuyla ilgili bazı uzmanlar, İsrail gazının 2019 gibi Türkiye’ye gelebileceğine işaret ediyor. Yine yapılan yorumlara göre, Türkiye ile İsrail gaz konusunda anlaşmaya varırsa, gazın Türkiye’ye getirilmesi 2-3 yıl sürebilir. Çünkü gaz şu anda Türkiye’ye satılabilir halde değil, denizin altında bulunuyor. İsrail’in saha geliştirmesi için 2 yıl civarında zamana ihtiyaç var. Eğer bu yıl içerisinde sözleşme imzalanır ve saha geliştirme çalışmaları başlarsa, 2019’da İsrail’den Türkiye’ye gaz akışı başlayabilir. 

İSRAİL GAZINI KOZ OLARAK KULLANIYOR

İsrail-Türkiye arasında kurulacak muhtemel gaz boru hattının, Kıbrıs açısından kritik olduğu ifade ediliyor. İsrail’in gaz rezervlerini bir milli güvenlik unsuru ve ülkelerle ittifak yapmak için koz olarak kullandığı ifade ediliyor. İsrail gaz sattığı ülkelerin kendisine güvenlik endişesi oluşturmamasını istiyor ve gazını dış politika konjonktürünü kendi lehine çevirecek araç olarak kullanmak istiyor. Doğu Akdeniz’de bulunan gaz rezervleri, Türkiye bu oyunda yer almadığı sürece Avrupa pazarına ulaşamıyor. Güney Kıbrıs ve İsrail gazının Avrupa’ya çıkmasının tek ekonomik yolu, Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye boru hattı ile taşımak. Türkiye bu hattı açarsa İsrail Avrupa’ya gazını ulaştırarak büyük bir ekonomik rahatlama yakalayacak.

İSRAİL GAZI İÇİN EN EKONOMİK FORMÜL: TÜRKİYE

İsrail’in Avrupa’ya gaz ihraç etmek için üç seçeneği var. Perşembe günü Türkiye’ye gelecek Enerji Bakanı Berat Albayrak’la görüşmesi beklenen İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, bu seçenekleri sıralayarak, en ekonomik yolun üçüncü seçenek olduğunu saklamıyor. Steinitz’e göre o 3 seçenek:
 
1) Mısır’da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminallerine İsrail’den gidecek gazı sıvılaştırmak ve gemilerle Avrupa’ya ihraç etmek. Fakat bu pahalı bir olasılık ve paranın bir kısmı sıvılaştırma işlemine gidiyor.
 
2) İsrail karasularından Kıbrıs’a, buradan Yunanistan’a uzanacak uzun bir denizaltı boru hattı inşa etmek. Bu da bir olasılık fakat bu çok büyük bir proje ve çok daha uzun süre alır. Denizin altından geçecek böyle bir boru hattını inşa etmek 5 ila 8 yıl sürebilir ve oldukça pahalı olur.
 
3) Avrupa’ya Türkiye üzerinden gaz ihraç etmek. Burada da iki ihtimal var: Biri İsrail gazının Türkiye’ye gelmesi. Diğer ihtimal, eğer ülkeler anlaşabilirse, İsrail ve Doğu Akdeniz havzasındaki diğer gazların da Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması.

MAVİ MARMARA’DAN BU YANA NE DEĞİŞTİ?

Acımasızca sürdürdüğü işgal politikalarıyla Ortadoğu’da huzur bırakmayan İsrail, gasp ettiği toprakların sahibi olan on binlerce Filistinliyi şehit etti, yüz binlercesini de sürgüne zorlayarak yerlerinden etti. Dünya barışının önündeki en büyük engel olan Siyonist zihniyet, Haçlı ortaklarından aldığı destekle katliamlarından hiçbir şekilde geri adım atmadı. Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerindeki gelinen noktada her şey Siyonist işgalcilerin siyasi ve ticari çıkarlarına uygun bir şekilde yol alıyor.

Millî Gazete 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.