36 ülkenin Musul savaşı!

36 ülkenin Musul savaşı!
Irak’ın Musul kentini 2.5 yıl önce işgal eden terör örgütü DEAŞ’ı kentten çıkarmak amacıyla dün sabah kara harekâtı için düğmeye basıldı.

Operasyona 36 ülke destek verirken 30 bin silahlı gücün katıldığı belirtildi.

Irak’ın Musul kentini 2.5 yıl önce işgal eden terör örgütü DEAŞ’ı kentten çıkarmak amacıyla dün sabah kara harekâtı için düğmeye basıldı. Irak Özel Kuvvetleri, peşmerge güçleri ve ABD ile 35 ülkenin destek verdiği harekâta 30 bin silahlı gücün katıldığı belirtildi. Musul’daki 4-8 bin DEAŞ’lı teröristin yok edilmesi için Avrupa’nın en büyük uçak gemisi olan ‘Charles de Gaulle’ de Güney Kıbrıs’a gelip demir attı.

Terör örgütü DEAŞ, 10 Haziran 2014’te Irak’ın ikinci büyük kenti olan Musul’u, tek bir kurşun atmadan çekilen Irak ordusundan teslim aldı. Geçen 2.5 yılın ardındansa dün sabah saat 04.00’te Musul’u geri almak için Irak Özel Kuvvetleri, ABD öncülüğündeki ‘koalisyon güçleri’ ve peşmerge gücü harekete geçti. Musul’u kurtarmak için 36 ülkeden 30 bine yakın silahlı güç seferber oldu.

Günün ilk ışıklarıyla birlikte kenti çevreleyen Hazır, Güveyir ve Kayyara cephelerinden Musul harekâtı başladı. Havadan ve karadan DEAŞ mevzileri vurulurken peşmerge güçlerinin öncülüğünde kara birlikleri Musul’a doğru yürümeye başladı. Musul harekâtında, Türkiye’nin Başika Kampı’nda eğittiği 2 bin 500 kadar ‘Ninova Muhafızları’ da yer aldı.

ABD ASKERLERİ ‘ZERDEK’TE

Musul’un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi’ndeki Zerdek Dağı’nda da çok sayıda ABD askeri konuşlandı. Hazır Cephesi’ndeki ABD ordusuna ait zırhlı birlikler, Musul’a ilerledi. Topçu birlikleri, Musul Ovası’nı ağır toplarla gün boyu vurdu. İnsansız hava uçakları da Musul semalarını gözetledi.

12 KÖY GERİ ALINDI

Musul operasyonunun ilk saatlerinde DEAŞ güçlerinin fazla varlık gösteremediği dikkat çekti. 4 bin peşmergeden oluşan Kürt güçleri doğu yönünde, Irak ordu birlikleri ise güneydoğudan direnişle karşılaşmadan ilerledi ve DEAŞ’tan 12 köy kurtarıldı. Hazır Cephesi’nde konuşlanan peşmerge güçleri, DEAŞ hedeflerini Katyuşa füzeleri ve top atışlarıyla vurdu.

2 INTIHAR SALDIRISI

Bu sırada DEAŞ, peşmerge güçlerine karşı bombalı araçla intihar saldırısı düzenledi. Saldırıda 6 peşmerge öldü, aralarında Kürt Bölgesel Yönetimi Başkan Yardımcısı’nın olduğu Şalav Rasul’un da bulunduğu 10 kişi yaralandı. Patlama anında bölgede bulunan Anadolu Ajansı muhabirleri büyük tehlike atlattı. İnfilak eden aracın parçaları muhabirlerin başının üzerinden geçti. DEAŞ’lı teröristlerin akşam saatlerinde de Irak ordusuna bombalı araçla intihar saldırısı düzenlediği bildirildi. Saldırıda 70 Iraklı askerin hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

KENT SAVAŞI

Hendeklere doldurdukları petrolü ateşe verip, havadan görüntü alınmasını engellemeye çalışan DEAŞ’ın kentin çevresinden çekildiği ve kent savaşına hazırlandığı kaydediliyor. Örgüt, kentin stratejik yol ve köprülerine bubi tuzaklaması yaptı. DEAŞ’ın Iraklı güçlere karşı hardal gazı bombası atmaya hazırlandığı da ileri sürüldü.

MUSUL HALKI AYAKLANDI

DEAŞ’a biat etmeyen aşiretlerin silahlı güçlerinin de operasyona karşı direnci kırmak için silahlı eylemler düzenlediği öğrenildi. Musul’da DEAŞ’ın varlığının son bulmasını isteyen direniş güçlerinin örgütün zırhı araçları ve ağır silahlarına zarar veren saldırılar başlattığı bildirildi. DEAŞ’a karşı Suriye ve Irak’taki operasyonlara 64 ülke destek veriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.