AB Zirvesi Brüksel'de toplandı

AB Zirvesi Brüksel'de toplandı
AB Zirvesi'nin başlıca konuları arasında Rusya'yla ilişkiler ve Rusya'nın Suriye'deki saldırıları öncelikli konular olacağı açıklandı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk,  Suriye'deki saldırılarından dolayı AB'nin Rusya'ya karşı yaptırımlar dahil tüm  seçenekleri masada tutması gerektiğini, ancak bu yönde bugün bir karar  almayacaklarını söyledi. 
 
AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bugün bir araya getiren  AB Zirvesi başladı. Liderler zirvesinde ilk olarak, sınır güvenliği ve Afrika  ülkeleri ile yapılacak anlaşmalar temelinde sığınmacı konusu ele alınacak.
Zirvenin en önemli kısmını oluşturan akşam yemeğinde ise gündem,  ağırlıklı olarak Rusya olacak. Zirvenin gündem metnine göre, yapılacak "stratejik  tartışmalarda" AB'nin Rusya ile ilişkileri ve Moskova'nın Suriye, Ukrayna ve  Balkanlardaki rolü konuşulacak.
 
"Yaptırımlar dahil tüm seçenekler açık tutulmalı"
 
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirveye girişinde yaptığı açıklamada,  Rusya konusunu, sivillere ve hastanelere yönelik mevcut saldırıları anmadan ele  almanın zor olduğunu belirterek, "Bugün karar günü değil ama suçlar devam ederse,  yaptırımlar dahil AB tüm seçenekleri açık tutmamalı." dedi.
 
Başbakan olduktan sonra ilk kez liderler zirvesine katılan İngiltere  Başbakanı Theresa May ise, Rusya saldırganlığına karşı güçlü ve birleşik Avrupa  duruşunun önemli olduğunu belirtti. Rusya'nın eylemlerinin zirve gündemine  getirilmesini İngiltere'nin istediğini söyleyen May, "Bizim bir arada çalışmamız  ve Rusya'ya baskı yapmaya devam etmemiz, Rusya'nın Suriye'de yaptığı   tiksindirici acımasızlıkları durdurmak için kritik önem taşıyor." şeklinde  konuştu.
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, "Umarım, AB Konseyi olarak, Rusya  desteğiyle Halep'te yaşananların gayri insani olduğu konusundaki fikrimizi  pekiştiririz." diye konuştu. Birkaç saat değil kalıcı bir ateşkes üzerinde  çalışılması gerektiğini kaydeden Merkel, böylece halka yardım  ulaştırılabileceğini ve savaşa son verilebileceğini ifade etti.
 
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, "Ateşkes anlaşmalarına  uyulmadığı ve Halep'i ezme iradesi olduğu sürece tüm seçenekler açıktır. Zirveye,  ateşkesi uzatmak, halka insani yardımının ulaşmasını sağlamak ve siyasi  görüşmeleri başlatmak için gerekli olan tüm baskıyı uygulamamız gerektiği  konusunda Avrupalıları ikna etmek amacıyla giriyorum." şeklinde onuştu.
 
   AB liderleri, Rusya'yı "şiddetle" kınayacak
 
 AB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suriye'deki saldırılarından  dolayı Rusya'ya karşı bugün herhangi bir yaptırım kararı alınmayacak. Ancak  Rusya'nın da kınanacağı Suriye konusunda bir sonuç bildirgesi yayımlanacak.
 
 Bildirgenin taslak metninde, "AB Konseyi, Suriye rejimi, müttefikleri  ve özellikle de Rusya'nın Halep'teki sivillere dönük saldırılarını şiddetle  kınar. Onları (Suriye rejimi ve Rusya) mezalime son vermeye ve Halep ve ülkenin  geri kalanına engelsiz bir şekilde insani yardımın ulaşmasını temin etmek için  acilen gerekli adımları almaya çağırır." ifadesi kullanılıyor.
 
Metinde, çatışmaların durdurulması ve BM himayesinde siyasi geçiş  sürecine devam edilmesi de istenerek, "Uluslararası insani yardım ve insan  hakları kanunlarını ihlal edenler, sorumlu tutulmalı." değerlendirmesine yer  veriliyor.
 
Ancak Avrupa Parlamentosu (AP)  grup liderleri, zirve öncesi AB  Konseyi Başkanı Tusk'a ortak mektup göndererek, Rusya'ya karşı daha sert yaptırım  kararı alınmasını istedi.
 
Rusya'yla ilgili yapılacak tartışmalarda, terörle mücadele çabaları,  dezenformasyon ve siber saldırılar da ele alınacak.
 
  CETA ve DCFTA de görüşülecek
 
 Öte yandan zirvenin gündeminde, İngiltere'nin AB'den çıkışı, AB-Kanada  Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) ile  Ukrayna-AB Serbest Ticaret  Anlaşması (DCFTA) ve İşbirliği Anlaşması da olacak.
 
CETA'ya, Belçika'daki bölgesel yönetimlerden Valonya karşı çıktığı  için bu ülkenin federal yönetimi onay veremiyor.  DCFTA ise Hollanda'da yapılan  referandum nedeniyle tehlikede. Hollanda Başbakanı Mart Rutte, zirveye girişinde  yaptığı açıklamada, çözüm için Hollanda Parlamentosunun çoğunluğunun oyu  gerektiğini belirterek, çözüm konusunda çok iyimser olmadığını söyledi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.