DAEŞ kuşatmayı kırmaya çalışıyor

DAEŞ kuşatmayı kırmaya çalışıyor
Peşmerge güçleri ve Irak ordusu, Musul etrafındaki çemberi daraltırken kentin batısından Türkmen kenti Telafer’e yeni bir cephe açıldı.

Irak Ordusu ve Şii Haşdi Şabi milisleri, yaklaşık 100 km mesafedeki Telafer’e ilerlemek ve bu güzergâhtaki DAEŞ hedeflerini temizlemek için harekete geçti. Başika’da peşmerge güçleri tarafından çembere alınan DAEŞ grupları, kasabadan Musul’a koridor açmak amacıyla karşı saldırı başlattı. Kuşatmayı kırmak için önceki gece saldırıya geçen DAEŞ grupları püskürtüldü.

Tamamen kuşatıldı

Türk birliğinin hakim tepelerinde konuşlandığı Başika kasabasının çevresi Soran 7. Piyade Tugayı, Zeravani 5. Tugayı ve Helgurd Komutanlığı tarafından tamamen kuşatılmış durumda. Sünni kenti olarak bilinen Telafer’e Şii milislerin girmesi konusunda birçok ülke uyarıda bulunmuş, Türkiye de bu ihtimale yönelik tepkisini göstermişti. Ancak kaynaklar, Telafer’e ulaşılmasının uzun zaman alacağını, bu aşamada yapılan açıklamaların propaganda niteliğinde olduğunu belirtti. Irak’tan Suriye’ye açılan kapı niteliğindeki Musul’un 63 kilometre batısında bulunan Telafer’in DAEŞ’ten alınmasına yönelik operasyon için Irak ordusu düğmeye bastı. 

Harekâta, Irak ordu birliklerinin yanı sıra, sayıları binlerle açıklanan Haşdi Şabi milisleri de katılıyor. Operasyon kapsamında cephenin önünde Haşdi Şabi milisleri savaşırken, Irak ordu güçleri arkadan destek sunuyor. Ankara, Haşdi Şabi milislerinin Telafer’e girmesi halinde bir Türkmen katliamı yaşanabileceği kaygısı taşıdığını açıklamış ve buna seyirci kalınmayacağı belirtilmişti. 

‘İki gün içerisinde Musul’a girecekler’

Amerika Koalisyon Sözcüsü’nün Musul’un DAEŞ’in işgalinden kurtarılması operasyonlarının durduğuna yönelik açıklaması Irak Operasyonlar Sözcülüğü tarafından reddedildi. 

Irak Ordusu Terörle Mücadele Kuvvetleri Birimi Komutanı Abdülgani El-Esedi ise kuvvetlerinin önümüzdeki iki gün içerinde doğu ekseninden Musul’a gireceğini açıkladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.