'Siber ordu' güçleniyor!

'Siber ordu' güçleniyor!
'Siber ordu' yapılanmasına giden TSK, siber savaşlar için kalkanı güçlendirmeyi hedefliyor.

 TSK Siber Savunma Merkezi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na yetki verildi. Siber saldırılara anında karşılık verecek bir yapılanmaya gidiliyor. Milli imkanlarla geliştirilecek 'ağ' ile birlik ve silahlar da gizlenecek.

Kırmızı Kitap' olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne (MGSB) de giren 'siber tehdit'e karşı yeni önemler hayata geçiriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde Siber Savunma Komutanlığı kurulmasının ardından bu kez 'TSK Siber Savunma Merkezi- SİSAMER' oluşturulması için düğmeye basıldı. Elektronik harp konusunda da yeni imkanlar devreye girecek. Türkiye, darbe girişimi ve terör saldırılarının ardından güvenlik konseptinde yeni anlayışa yönelmiş, 'savunma'dan, 'taarruz'a geçilmişti.

FETÖ tehditleri için de...

Bu anlayış, siber alemde de geçerli olacak. Tedbirler, yurtdışından gelebilecek muhtemel saldırıların yanı sıra, başta FETÖ olmak üzere devlet içine gizlenmiş yapılanmaların tehditlerini de bertaraf etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda son değerlendirme, cuma günü Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında yapıldı. TSK Siber Savunma Merkezi (SİSAMER) Projesinin hayata geçirilmesi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) yetki verildi. 'Siber ordu' yapılanmasına giden TSK, son kararlarla siber savaşlar için kalkanı güçlendirmeyi hedefliyor. TSK bünyesinde 2012 yılında 'Siber Savunma Merkezi Başkanlığı' kurulmuş, 2013 yılında bu Başkanlık, 'TSK Siber Savunma Komutanlığı'na dönüştürülmüştü.

'E-HARP SİSTEMİ' YOLDA

Alınan kararlarla 'elektronik harbe hazırlık' kapsamında da önemli adımlar atıldı. Önümüzdeki dönem siber saldırılar ve elektronik harp konusunda risklerin daha da artacağı tespitinden hareketle 'Milli Müşterek Elektronik Harp Bilgi Bankası- MMEHBB' oluşturulması kararlaştırıldı. Elektronik Harp Komuta Kontrol Ve Koordinasyon Sistemi Projesi'nde de sözleşmeler için Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na yetki verildi. 

Merkez savaş açacak

SSM’nin, iştirakçisi olduğu Savunma Teknolojileri Merkezi (STM) öncülüğünde TSK SİSAMER Projesi’ni hayata geçirmesi bekleniyor. TSK’nın bilgi sistemleri güvenliği ve siber savunma konusunda anında tepki verebilmesi ve olası saldırıların etkilerinin azaltılması maksadıyla kurulacak SİSAMER kapsamında, Siber Savunma Harekat Merkezi oluşturulacak. Bu merkezde, hacker saldırıları başta olmak üzere her türlü siber tehdide karşı uzman personel görev yapacak.

Birlikler 'görünmez' olacak

'Geliştirilmiş Gizleme Ağı Projesi' de, sahadaki askeri birliklerin korunması ve güvenliği için hayati önem taşıyor. Sözleşmelerin yapılması için Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na yetki verildi. Bu projeyle, arazideki birliklerin gizlenme imkanları üst düzeye çıkacak. Milli imkanlarla geliştirilecek ağ, silah ve diğer araçların gizlenmesini de sağlayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.