ABD terör saldırısı talimatı mı veriyor?​

ABD terör saldırısı talimatı mı veriyor?​
ABD Büyükelçiliği'nin Türkiye ile ilgili her uyarısının ardından olaylar meydana gelmesi akıllara talimatları ABD mi veriyor sorusunu getirdi.

ABD Büyükelçiliği'nin vatandaşlarına yaptığı her güvenlik uyarısı sonrası terör örgütleri harekete geçiyor. Amerika’nın Ankara Kızılay, İstanbul Atatürk Havalimanı ile Bursa Ulucami’ye düzenlenen saldırıları öncesi yaptığı güvenlik uyarılarının ardından bombalar patlamıştı. Konsolosluğun son mesajı sonrası CHP Milletvekili Bülent Tezcan saldırıya uğradı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın önceki akşam Türkiye'deki büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarının ailelerine yönelik uyarısı, ABD'nin her terör eylemi öncesindeki uyarılarını akıllara getirdi. ABD Büyükelçiliği'nin bir kaç gün önceki İzmir'deki 29 Ekim kutlamalarına yönelik uyarısının ardından CHP Milletvekili Bülent Tezcan'a saldırı yapılması, DAEŞ ve PKK'nın Ankara Kızılay, İstanbul Atatürk Havalimanı ve Bursa Ulucami saldırıları öncesinde yine ABD vatandaşlarının uyarılması “ABD terör saldırılarını biliyor” yorumunun yapılmasına neden oldu. ABDli yetkililerin söz konusu saldırılarla ilgili Türkiye Cumhuriyeti ile detaylı istihbarat paylaşımı yapıp yapmadığı ise merak ediliyor.

KONSOLOSLUK ÇALIŞANLARI AİLELERİNİ UYARDILAR

ABD Dışişleri Bakanlığı'nca önceki akşam yapılan açıklamada şöyle denildi: “Geçtiğimiz yıl, aşırılıkçılar Fransa, Belçika, Almanya, Mali, Bangladeş, Tunus ve Türkiye'de saldırılar düzenledi. Türkiye'de büyük gösterilere, turistik yerlere, restoranlara, alışveriş merkezlerine, ibadet yerlerin ve hava ulaşımı, otobüsler, köprüler, otogarlar dahil olmak üzere ulaşım ağlarına saldırılar düzenlenebilir. Aşırılıkçılar aynı zamanda Batılılar ile ABD'li yetkilileri kaçırmak ve bu kişilere suikast düzenlemekle ilgili tehditte de bulundu.” Aynı açıklamada büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarının ailelerinin ülkeden ayrılması çağrısında bulunuldu.

HAVALİMANI SALDIRISI ÖNCEDEN BİLİNİYORDU

Atatürk Havalimanı'nda 28 Haziran'da meydana gelen terör saldırısında 45 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırısı öncesinde yine ABD kendi vatandaşlarını uyarmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Türkiye'deki turistlerin yabancı terör grupları tarafından açıkça hedef alınabileceğini belirterek” dikkatli olun' denilmişti. Uyarıdan kısa bir süre sonra DAEŞ Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde bir saldırı gerçekleştirmiş, saldırı sonrasında da yine gözler ABD'ye çevrilmişti.

UYARI SONRA ÖRGÜTLER HAREKETE GEÇİYOR

Bursa'da Ulucami önünde 27 Nisan 2016'da meydana gelen terör saldırısında canlı bomba kendini patlatmıştı. 13 sivilin yaralandığı saldırıdan saatler önce ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yine bir uyarı mesajı gelmişti. Türkiye'deki ABD vatandaşlarına e-posta ile 'acil mesaj' gönderin ABD mesajında “ABD, terör örgütlerinin Türkiye'deki popüler turistik merkezlere yönelik saldırı fırsatı aradığına dair sağlam bulgular elde etmeyi sürdürüyor” ifadesi yer almıştı.

ANKARA SALDIRISI ÖNCESİ GÜVENLİK MESAJI

Ankara Kızılay'da 14 Mart gecesi medyana gelen terör saldırısında ise 38 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu saldırının iki gün öncesinde de ABD'nin Ankara Büyükelçiliği internet sitesinin İngilizce yayınlanan bölümünde vatandaşlarına terör saldırısı uyarısında bulunarak ABD vatandaşlarını uyarmıştı. “ABD Vatandaşlarına Güvenlik Mesajı” başlığı altında Büyükelçiliğin yayınladığı mesajında Bahçelievler bölgesini tehlikeli olarak nitelemiş ve Amerikalılardan bölgeden uzak durmalarını istemişti. Ülkemizde yaşanan terör saldırıları öncesinde ABD dışında Almanya'da vatandaşlarına yönelik terör saldırısı uyarasında bulunmuştu. 

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.