Irak ordusu Musul'da altı mahalleyi aldı

Irak ordusu Musul'da altı mahalleyi aldı
Musul operasyonundan son dakika haberi geldi. Dün ilk kez ilk kez zırhlı birliklerle Musul'a giren Irak ordusu, altı semti DEAŞ'tan aldı.

 Türkiye'nin askeri kampının bulunduğu Başika'da DEAŞ'a karşı savaşan kadınları fotoğrafladı. Musul'da yaşayan bir kent sakininin cep telefonuyla çektiği görüntülerde ise sokaklarda DEAŞ militanları görünmüyor, sadece örgüt flamaları var.

Hava saldırıları ve sahadaki askerleriyle Musul'da yer alan ABD ise, askerlerinin şehrin içine girmeyeceğini duyurdu.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u DEAŞ'tan kurtarmak için başlatılan büyük operasyonda dün ilk kez zırhlı birlikler şehir merkezine ulaşmayı başardı. Cephede ise İran'dan gelen kadın peşmergeler var.

Ankara ve Bağdat arasında büyük gerilime yol açan Başika'daki Türk askeri kampının bulunduğu noktada görüntülenen kadın peşmergeler, DEAŞ'a karşı savaşıyor. Reuters haber ajansının servis ettiği fotoğraflarda, sayıları 10'u bulan İranlı peşmergeler ağır silahlar kullanıyor ve bazıları keskin nişancı.

Irak Kürt bölgesel yönetimi lideri Mesut Barzani'nin yayın kuruluşu Rudaw, Musul'da dün çekilen görüntüleri ekrana getirdi.

İsminin yayınlanmasını istemeyen bir Musul sakininin cep telefonuyla çektiği görüntülerde, sokaklarda herhangi bir DEAŞ'lı görünmüyor ancak örgütün flamaları var.

DEAŞ'TAN KARŞI SALDIRI

Cephede bugünün ilk sıcak gelişmesi ise, Musul'un güneyindeki Sirgat kasabasında gerçekleşti. Kasabada karşı saldırı düzenleyen DEAŞ militanları, bir cami ve çok sayıda evi ele geçirdi. Yerel polisin verdiği bilgiye göre, saldırıda Şii milisler Haşdi Şabi'den yedi kişi öldü.

ABD MUSUL'UN İÇİNE GİRMEYECEK

Musul operasyonunda hava saldırıları ve sahadaki askerleriyle yer alan ABD ise, Musul'un içine giren askerlere danışmanlık vermeyi planlamıyor.

ABD'nin başını çektiği koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, Irak ordusunun kendilerinden kent içinde herhangi bir danışmanlık istemediğini aktardı:

"Koalisyon güçlerinin içeri girmek gibi bir planı yok. Ve Iraklılar yalnızca kendi güçleriyle gireceklerini söyledi."

17 Ekim'de başlatılan büyük Musul operasyonunda, Irak ordusu, peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiret güçleri yer alıyor. Haziran 2014'ten bu yana ilk kez dün Musul içindeki bir mahalleye giren Irak zırhlı birlikleri, IŞİD'le yoğun şekilde çatıştı. Hafta başında ise askerler Karama ve Gökçeli mahallelerine sızmayı başarmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.