Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçimi bugün başladı!

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçimi bugün başladı!
Bulgaristan, 5 yıllığına seçilecek yeni cumhurbaşkanını belirlemek için bugün sandık başına gitti

5 yıllığına seçilecek yeni cumhurbaşkanı ve yardımcısı için 11 parti, 5 koalisyon ve 14 inisiyatif grubu toplam 21 aday gösterdi.

Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, diplomatik temsilciliklerde ve 35 seçim merkezinde kurulacak sandıklarda oy verebilecek.

Merkez Seçim Komisyonundan (ZİK) yapılan açıklamada Türkiye’de ikamet eden toplam 8 bin 842 seçmenin oy kullanmak üzere yazılı talepte bulunduğu ifade edildi.

EDİRNE'DE BULGARİSTAN VATANDAŞLARI SANDIK BAŞINDA

Edirne'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti.

Kentteki Bulgaristan Başkonsolosluğuna giden vatandaşlar, kurulan sandıkta oy kullanmaya başladı.

Edirne'de kurulu tek sandıkta 2011'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bine yakın seçmen oy kullanmıştı. Bugün de aynı sayıda seçmenin oy vermesi bekleniyor.

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, Trakya'da Edirne, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesi ile Büyükkarıştıran beldesi, Tekirdağ'ın Kapaklı, Ergene ve Çorlu ilçelerindeki 9 sandıkta, 23 cumhurbaşkanı adayından biri için oy kullanıyor.

Oy kullanma işlemi saat 19.00'da sona erecek.

SEÇİMDE TÜRK KÖKENLİLERİN OYLARI

Nüfusu 7 milyonun altında olan Bulgaristan’da yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Türk kökenli seçmenin oylarının bu seçimde farklı adaylar arasında paylaşılması bekleniyor.

Yeni kurulan Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisi, seçimde aday göstermezken, taraftarlarına GERB’in adayı Tzetzka Tzaçeva’ya destek vermeleri çağrısında bulundu. GERB lideri ve Başbakan Boyko Borisov ise DOST’un desteğine tepki gösterip, bunun “kötülük değerinde, istenmeyen bir iyilik olduğunu” söylemişti.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi ise eski başbakanlarından Plamen Oreşarski’ye destek vereceğini açıklamıştı.

Öte yandan seçimle eşzamanlı referandum da yapılacak.

Referandumda milletvekillerin parti listelerine göre değil bireysel olarak seçilebilmesi, oy kullanımının zorunlu olup olmaması ve siyasi partilere devlet yardımının azaltılması oylanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.