Kıbrıs'la ilgili ilk kez toprak bahsini masaya yatıracak

Kıbrıs'la ilgili ilk kez toprak bahsini masaya yatıracak
Kıbrıs müzakerelerinde neler oluyor? Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis ne görüşecek? İsviçre'de bir araya gelecek liderler arasında bugün başlayacak olan görüşmelerde ilk kez toprak bahsi gündeme getiriliyor.

12 sene önce Annan faciasında yüzde 7’lik toprağı dahi kabul etmeyen Rumların, bu sefer ne teklif edeceği merak konusu…  Uzmanlar ise Akıncı’nın toprak meselesinde tavizkâr davranmasının, Kıbrıs’ta büyük infiallere yol açabileceğini belirtiyorlar.

EKSERİYETLE RUMLARIN TEKLİFLERİ KONUŞULDU 

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın seçilmesiyle tekrar başlayan müzakerelerde toplamda 200 saat süren 57 görüşme yapıldı. Müzakere heyetleri de aynı dönemde 129 toplantı gerçekleştirdi. 17 aylık süreçte, ekseriyetle Rumların teklifleri üzerinden görüşmeler gerçekleşti. İki liderin, müzakerelerin son virajına girebilmek ve garantör ülkeleri masaya çağırabilmek için İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında başlayacak ve beş gün sürecek görüşmelerinde masadaki ana gündem “toprak” olacak. Bir sonraki aşama ise beş ülkenin katıldığı sonuç toplantısı…
 
Müzakereleri sonuca bağlamak için gayrıtabii her türlü teklifi değerlendirmeye alan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İsviçre’de takınacağı tavır merak konusu. Uzmanlar ise ‘Annan faciası’ndan sonra İsviçre’deki bu görüşmelerde atılacak dikkatsiz bir adımın, Kıbrıs’taki Müslümanları tehlikeye sokacağını ifade ediyorlar.... 

KAPALI KAPILAR ARDINDA TOPRAK PAZARLIĞI

Görevi  yakında bırakacak olan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’un da açılışına katılacağı Kıbrıs müzakerelerinin kilit toplantısı, 7-11 Kasım tarihlerinde Mont Pelerin kasabasında gerçekleştirilecek. Beş günlük “Camp David” tipi kapalı görüşme gerçekleştirecek olan liderler, rutin konuların yanında müzakerelerde ilk kez ele alınacağı söylenen toprak konusunda da uzlaşmaya çalışacak… 2004’teki Annan Planı’na göre Türk tarafındaki toprağın yüzde 29’a inmesini bile kabul etmeyen Rumların daha fazla toprak talep etmesi bekleniyor. 
 
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis, İsviçre’de ilk kez toprak meselesini konuşacaklar. Daha önce Annan planında Rumlara, Türklerin elindeki yüzde 36’lık toprağın yüzde 7’sinin verilmesi kararlaştırılmıştı. 12 sene önce yüzde 7’lik toprak parçasını dahi beğenmeyen Rumların, İsviçre’de yapılacak görüşmelerde ne talep edeceği ise merak konusu… Tüm bunlarla birlikte, müzakereleri sonuca bağlamak için gayritabii her türlü teklifi değerlendirmeye alan Mustafa Akıncı’nın tavrı da merak ediliyor. Uzmanlar ise Annan faciasından sonra dikkatsiz atılacak her adımın, Kıbrıs’taki Müslümanları tehlikeye atacağını ifade ediyorlar. Öte yandan müzakerelerde, Avrupa Birliği (AB), ekonomi, mülkiyet, yönetim ve güç paylaşımı gibi 4 temel mesele de tartışılacak.  

EKSERİYETLE RUMLARIN TEKLİFLERİ KONUŞULUYOR 

Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde devam eden müzakereler 48 yıldır çözülemiyor. Rumların Enosis’ten vazgeçmemeleri ve anormal teklifleri her dönemde süreci tıkıyor. 17 ay önce Cumhurbaşkanı Akıncı’nın seçilmesiyle tekrar başlayan müzakerelerde büyük mesafe kat edildi. İki lider, toplamda 200 saat süren 57 görüşme yaptı. Müzakere heyetleri de aynı dönemde 129 toplantı gerçekleştirdi. 17 aylık süreçte, ekseriyetle Rumların teklifleri üzerinden görüşmeler gerçekleşti. İki lider, müzakerelerin son virajına girebilmek ve garantör ülkeleri masaya çağırabilmek için İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında başlayacak ve beş gün sürecek görüşmelerle Kıbrıs’ın tarihini değiştirmeye çalışacaklar. Bir sonraki aşama ise beş ülkenin katıldığı sonuç toplantısı…  

KAPALI KAPILAR ARDINDA TOPRAK PAZARLIĞI 

Görevi yakında bırakacak olan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da açılışına katılacağı Kıbrıs müzakerelerinin kilit toplantısı, 7-11 Kasım tarihlerindeki Mont Pelerin kasabasında gerçekleştirilecek. Beş günlük “Camp David” tipi kapalı görüşme gerçekleştirecek olan liderler, rutin konuların yanında müzakerelerde ilk kez ele alınacağı söylenen toprak konusunda da uzlaşılmaya çalışılacak… 2004’teki Annan Planı’na göre Türk tarafındaki toprağın yüzde 29’a inmesini bile kabul etmeyen Rumların daha fazla toprak talep etmesi bekleniyor.  Mustafa Akıncı’nın da toprak konusunda fazla ısrarcı olmayacağı ifade ediliyor. Rum tarafının saldırgan tutumuna karşın Akıncı’nın söylemleri ise Kıbrıslı Türkleri son derece tedirgin ediyor.  

“İSVİÇRE, SONA GİDEN BİR ÖNCEKİ MERHALEDİR”

Bu arada KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “İsviçre, benim gözümde bir son değil ama sona giden bir önceki merhaledir.” diyerek İsviçre’deki zirvenin önemine işaret etmişti. İsviçre’den bir sonuç alınmadan dönülmesi halinde adada belki de federal çözüm arayışlarının da son denemesi haline gelebileceğine dikkati çeken Akıncı, İsviçre’ye “Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu federal bir yapıyı ve iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı, iki tarafın da ‘evet’ diyebileceği bir yapıyı sonuçlandırabilmek” için gittiklerini vurgulamış ve Kıbrıs Türk halkının eşitliğinden, özgürlüğünden ve güvenliğinden taviz vermeyeceğini belirtmişti. 

BEŞLİ KONFERANSIN TARİHİ 

İsviçre’deki zirvenin üçüncü aşamasına ilişkin Akıncı, “İsviçre’deki zirvede üçüncü aşamada toprak konusunu harita üzerinde özlü bir şekilde konuşmaya başlayabilmek için güvenlik ve garantiler başlığının ele alınıp sonuçlandırılacağı Türkiye, Yunanistan, İngiltere’nin de yer alacağı beşli konferansın tarihinde çok net ve kesin bir uzlaşı sağlaması gerekir. Bu tarihin belirlenmesi ile eş zamanlı olarak toprak konusunu özlü bir şekilde harita üzerinde konuşmaya başlayabileceğiz.” ifadelerini kullandı.

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum