Vatandaşın önüne iki sandık gelebilir

Vatandaşın önüne iki sandık gelebilir
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, başkanlık ve idam tartışmalarıyla ilgili konuştu. Yazıcı, iki referandum yerine tek referandum yapılabileceğini söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, hem idam hem de başkanlık seçimiyle ilgili ayrı ayrı referandum yapmak yerine tek referandum yapılabileceğini söyledi. Vatandaşın önüne iki sandık konulabileceğini belirten Yazıcı, partinin yetkili kurullarında bu konunun henüz tartışılmadığını kaydetti.

HDP'lilerin Meclis'e gelmemesi halinde... Meclis'in toplantı yeter sayısı bellidir, karar yeter sayısı bellidir, bu süreçler devam eder.

cevapladı. HDP milletvekillerinin özgür olmadıklarını, terör örgütünün vesayeti altında olduklarını kaydeden Yazıcı, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu söyleyerek kimsenin hukuk ölçüleri dışına çıkacak eylem ve işlem icra etme lüksüne sahip olmadığını söyledi. Yazıcı açıklamalarında şunları kaydetti: 

"Gelmemeleri Meclis çalışmalarını etkiler mi, sayısal olarak etkilemez. Ama bunlar Türkiye’nin partisiyse, Türkiye'nin çıkarlarını gözetiyorlarsa, bunların Türkiye'ye ilişkin gerçekten demokratik ölçüler içerisinde bir hedefleri varsa, bir projeleri varsa bunun Meclis'e gelmesi gerekir. Çünkü milletvekili sıfatını nereden alıyor bu insanlar? Millet veriyor, yani halk veriyor. Nerede veriyor? Seçimde veriyor. Dolayısıyla asıl olan millettir, seçilip gelenler de vekildir.

"MECLİS'İN KURALLARI BELLİDİR"

Gelmemek millete karşı bir tavırdır, gelmemek kendilerini seçmiş olanlara karşı bir tavırdır, bunun hukuki ve siyasi boyutu bu. Ama sayısal olarak Meclis'e gelmemeleri elbette ki Meclis'in çalışmalarını etkilemez, çünkü Meclis'in toplantı yeter sayısı bellidir, karar yeter sayısı bellidir, bu süreçler devam eder.

TEK REFERANDUM İKİ SANDIK ÖNERİSİ

Aklımdan geçen şöyle bir şey var, bunu paylaşayım. Çok hukuksal olarak bir yere oturur mu? Oturacağı kanısındayım. Yani bunlar ayrı olursa, iki ayrı değişikliği, Anayasa değişikliği aynı gün bile referandum konusu olabilir diye düşünüyorum. Yani idamın yeniden getirilmesine ilişkin anayasa değişikliği bir referandum konusu, başkanlığı öngören bir anayasa değişikliği bir referandum konusu. Bunlar eş zamanlı çıkar ve aynı gün referandumda vatandaş iki oy kullanır, iki ayrı sandıkta iki oy kullanır. Bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Bunları henüz tartışmadık, tartışacağız. Benim bu konuda böyle bir çözüm öneren düşüncem var."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.