Trump'ın Filistin politikası ortaya çıktı

Trump'ın Filistin politikası ortaya çıktı
ABD'nin yeni başkanı Trump'ın Filistinli çocuklar için, “Büyüyüp terörist olmayı öğreniyorlar, eğer seçilirsem ABD, Kudüs’ün tamamını İsrail’in başkenti olarak tanıyacak” diye yaptığı açıklamaları ABD'nin yeni Filistin politikasını ortaya çıkardı.

Aylardır devam eden “Clinton mı, Trump mı?” sorusunun cevabı belli oldu. Önceki gün gerçekleştirilen sözde seçimde kazananın Trump olduğu “ilan edildi.” ABD’de yapılan 58. başkanlık seçimlerini kazandığı ilan edilen Donald Trump, böylece ABD’nin 45. başkanı oldu. 

Toplam 58.034.149 (%48) oy alan Trump 538 delegenin 279’unu aldı. Trump’ın Demokrat rakibi Hillary Clinton ise 57.459.420 (%47) oy toplayarak 218 delege kazandı. 

Adaylardan birinin seçimi kazanabilmesi için 50 eyalet ve başkent Washington D.C.’deki toplam 538 delegenin en az 270’ini kazanması gerekiyordu. Bu sonuçla Trump hem senato da hem Temsilciler Meclisi’inde etkili bir konuma yükseldi.

Senato ve Temsilciler Meclisi’nde de Cumhuriyetçiler kazandı

ABD’de başkanlık seçiminin yanı sıra Kongre’nin iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato için de sonuçlar belli olmaya başladı. Resmi olmayan sonuçlara göre; Cumhuriyetçiler, hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senatoda Demokratlar’a üstünlük sağlamış durumda. Yapılan seçimle 100 üyeli Senato’nun 3’te 1’i (34 üye), 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin ise tamamı değişti. Temsilciler meclisinde Cumhuriyetçiler 240, Demokratlar ise 195 sandalye kazandı. Senato seçiminde Cumhuriyetçiler 52, Demokratlar ise 48 üye kazandı.

Müslümanlar’dan nefret ediyor

Kampanya sürecinde Müslümanlara yönelik tutumunu açık ve net bir şekilde ortaya koyan Trump’ın dış politikada nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Göçmen karşıtı söylemleri ile ABD’de yükselen ırkçılığın temsilcisi olan Trump’ın daha agresif bir dış politika benimsemesi bekleniyor.

FİLİSTİN HALKINI ZOR GÜNLER BEKLİYOR

İsrail’e yönelik açıklamaları ile Filistin halkının yakın zamanda daha çok sıkıntı yaşayacağını hissettiren Trump, kampanya döneminde başkan olması durumunda ilk gün İsrail’e “ikinci sınıf vatandaş muamelesinin son bulacağını” söylemişti. Obama ve Hillary Clinton’ın İsrail’e çok kötü davrandığını belirten Trump, “ABD’nin İsrail ile dayanışma içinde olması bölgede gerçek bir barışın oluşmasına sebep olacaktır ve bu ben başkan olduğum zaman gerçekleşecek” ifadelerini kullanmıştı. Trump ayrıca “Kudüs’ün 3.000 yıldan uzun süredir Yahudi halkının ebedi başkenti olduğunu ve Trump yönetiminde ABD’nin Kudüs’ü nihayet İsrail devletinin bölünmez başkenti olarak kabul edeceğini” de söylemişti.

Suriye’de değişen bir şey olmayacak

Trump’ın seçilmesi ile birlikte Suriye’de yaşanan fiili savaş durumunun değişmesi beklenmiyor. Aksine Rusya ve Esed/Hamaney rejimi ile birlikte güya terörist gruplarla mücadele adı altında yürütülen savaşa destek vereceğini açıklayan Trump döneminde ABD’nin bölgeye aktif olarak asker göndermesi gündeme gelebilir. Suriye’nin kuzeyinde PYD kılıfı ile hareket eden PKK’lıların hayranı olduğunu dile getiren Trump döneminde ABD’nin İslam coğrafyası üzerindeki planların çok fazla değişmeyeceği düşünülüyor.

“Sisi harika biri”

Kampanya süresinde Obama’nın benimsediği dış politikayı da eleştiren Trump, Obama’nın Mısır’da İsrail ile uzun vadeli barış anlaşması içinde olan dost bir rejimin devrilmesini desteklediğini iddia etmişti. Sisi’nin harika biri olduğunu belirten Trump, “Sisi harika biri. Mısır’ın tekrar kontrolünü ele aldı. Teröristleri kovdu. Çok iyi bir iş çıkardı” ifadelerini kullanmıştı. Mısır’da yönetimi darbe ile ele geçiren cunta lideri Sisi de, seçimi kazandığının ilan edilmesinin hemen ardından Trump’ı arayarak tebrik eden ilk isimlerden biri oldu.

“ABD bundan sonra en iyisinden azını asla kabul etmeyecek”

ABD’de 2016 başkanlık seçimini kazanan Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump, “Dünyadaki en güçlü ekonomiye sahip olacağız. Aynı zamanda diğer tüm uluslarla iyi geçineceğiz” dedi. ABD’nin 45. başkanı seçilen Trump, New York’ta zafer konuşmasını yapmak için seçmenlerinin karşısına geçti. Trump, kendisini sevinç çığlıklarıyla karşılayan kalabalığa, seçim sürecinde kendisine destek veren ekibine ve ailesine teşekkür ederek konuşmasına başladı. Demokrat Partinin başkan adayı Hillary Clinton’ın kendisini telefonla arayarak tebrik ettiğini söyleyen Trump, “Hillary zaferimizi tebrik etti” dedi. Konuşmasında birlik mesajı veren Trump, “ABD için bölünmüşlüğün yaralarını sarma ve bir araya gelme zamanı. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar olarak tekrar bir araya gelmemiz gerek. Bütün Amerikalılar’ın başkanı olacağıma söz veriyorum. Rehberliğiniz ve yardımınızla ülkemizi tekrar bir araya getirmek için size elimi uzatıyorum” diye konuştu. ABD halkını hayal kırıklığına uğratmayacağı sözünü veren Trump, seçim sürecinin bittiğini ancak işlerinin daha yeni başladığını ifade etti. Trump, “ABD bundan sonra en iyisinden azını asla kabul etmeyecek” diye konuştu.

Pennsylvania’da Trump kazandı

Terör örgütü FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen’in yaşadığı Pennsylvania’da kazanan Trump oldu. ABD’deki seçimlerin kaderini belirlemesi beklenen Pennsylvania gelecek 20 delege, kazanan ismin belli olması açısından büyük önem taşıyordu. Clinton, 20 delegeye sahip Pennsylvania’yı alarak farkı kapatmayı planlıyordu. FETÖ’nün kampanya sürecinde Clinton’a bağış yaparak destek olduğu gazete ve televizyonlarda haber olmuştu.

Kaliforniyalılar ABD’den ayrılmak istiyor

Donald Trump’ın zaferiyle sonuçlanan tarihi seçimin ardından sosyal medyada #CalExit etiketiyle yeni bir kampanya başlatıldı. ABD seçimlerini Donald Trump’ın kazanması özellikle Demokratların güçlü olduğu eyaletlerde büyük bir şoka yol açtı. Washington’a en fazla delege gönderen eyalet olan Kaliforniya’da yaşayanlar, sosyal medyada ABD’den ayrılma kampanyası başlattı.

#CalExit etiketiyle Twitter üzerinden başlatılan kampanyada, Kaliforniyalı seçmenler eyaletin Birleşik Devletler’den ayrılmasını istiyor. Eyaletin dünyada altıncı büyük ekonomi olduğunu söyleyen seçmenler, binlerce mesaj attı.

Anket manipülasyonu tutmadı

ABD’de seçim öncesi yayınlanan anketlerin tamamı sonucu bilemedi. Seçim öncesinde özellikle iki adayın televizyon programında gerçekleşen münazaralarından sonra yayınlanan anketlerde Trump hep Cilinton’ın gerisinde gösteriliyordu. Bazı anketler Clinton’ı 6 puana kadar önde gösterirken sadece bir ankette oyların eşit olduğu bildirilmişti.

Clinton’cılar oyların yeniden sayılmasını bekleyecek

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından açıklama yapan Clinton’ın kampanya şefi John Podesta, “Evlerinize gidin ama bu iş bitmedi. Oyların yeniden sayılmasını bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

ABD’nin ilk başörtülü vekili

45. başkanlık yarışının tamamlandığı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın Demokrat Clinton’ı geride bırakarak ABD’nin yeni başkanı olduğu seçimlerde bir ilk yaşandı. Temsilciler Meclisi’ne giren İlhan Omar, ABD tarihinde ilk başörtülü vekil oldu. 34 yaşındaki Somali göçmeni Omer, Minnesota’dan seçildi.

PUTİN TEBRİK ETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’a tebrik mesajı gönderdi. Kremlin’in resmi internet sitesinde yayınlanan tebrik mesajında Putin, Rusya-ABD ilişkilerinin krizden çıkartılması, uluslararası gündemdeki konuların çözümü ve küresel güvenlik tehditlerine cevap aranması konularında birlikte çalışmayı umut ettiğini belirtti. Putin, Moskova ve Washington arasında eşitlik, karşılıklı saygı ve birbirinin pozisyonunu göz önünde bulundurma prensiplerine dayanan yapıcı bir diyalog oluşturulmasının iki ülke halkı ve tüm dünyanın çıkarlarına cevap vereceğine vurgu yaptı. Rusya lideri Putin, ABD Başkanı seçilen Trump’a yeni görevinde başarılar diledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.