Ünlü 'Afgan kızı' sınırdışı edildi!

Ünlü 'Afgan kızı' sınırdışı edildi!
Pakistan'da gözaltına alınan yeşil gözlü Afgan kızı Şerbet Gula sınırdışı edilerek Afganistan'a gönderildi.

 

 

 

Pakistan’da kimlikte sahtecilikten tutuklanan ‘Afgan kızı’ Şerbet Gula, dört çocuğuyla birlikte ülkeden sınırdışı edildi.

1985 yılının haziran ayında National Geographic dergisinin kapağında yer alan fotoğrafı sembol haline gelen ‘Afgan kızı’ Şerbet Gula, sahte kimlik belgeleri taşıdığı için Pakistan’da tutuklanmıştı.

Independent’ın haberine göre Gula, dört çocuğuyla birlikte bu sabaha karşı Pakistan’dan Afganistan’a geçiş yaptı. Gula’ya Afganistan büyükelçiliğinden yetkililer de eşlik etti.

Gula, geçen hafta yaptığı açıklamada Afganistan’ın doğduğu yer olduğunu belirtip, “Ancak Pakistan benim anavatanım ve her zaman kendi ülkem gibi gördüm” ifadelerini kullanmıştı.

Pakistan’da yaşamaya karar verdiğini vurgulayan ‘Afgan kızı’, “Buna karşın Pakistan’da başıma kötü şeyler geldi. Afganistan’da doğmak benim suçum değil. Gitmekten başta çarem yok” diye konuşmuştu.

Gula, 1979 yılındaki Sovyet istilasının ardından Pakistan’a geçen milyonlarca göçmenden biriydi.

17 YIL SONRA BULUNMUŞTU

Steve McCurry tarafından fotoğrafı çekilen ve ertesi sene National Geographic’in haziran sayısına kapak olan ‘Afgan kızı’ Gula bütün dünyada tanınmıştı. O tarihten sonra uzun yıllar Gula’ya bir daha ulaşılamadı.

2002’de ise McCurry’nin de aralarında bulunduğu bir National Geographic ekibi Afganistan’ın ücra bir bölgesinde Gula’ya ulaşmayı başardı.

Yıllar sonra izi bulunan Gula’nın yaşlanmış hali tekrar National Geographic dergisine kapak olmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.