Başkenti bastılar! Halk istifa istiyor

Başkenti bastılar! Halk istifa istiyor
Güney Kore'de Devlet Başkanı Park Guen-hye'nin eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlayan skandala tepkiler artıyor.

Gösteriye, üç muhalefet partisi de destek verdi. Güvenlik yetkilileri, göstericilerin sayısının 170 bine ulaşmasının  beklendiğini, başkentte sıkı güvenlik önlemleri alındığını belirtti. Başkentte 25  binden fazla polis görevlendirildi.

Gösteriyi organize eden gruplar ise katılımcı sayısının bir milyona  ulaşacağını ileri sürdü.

Gösterinin, ülkede son 100 yıl içinde yapılan en büyük protesto eylemi  olması bekleniyor. Ülkede en son 2008’de 80 bin kişi, hükümetin ABD’den dana eti  ithalatını sürdürme kararını protesto etmek için gösteri düzenlemişti.

 

Geçmişte Rus Çarı'na siyasi meselelerde fikir veren ve doğaüstü  güçlere sahip olduğunu iddia eden Grigori Rasputin'e benzetilen Choi'nin devlet  başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkmıştı.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış  yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin kültürel ve spor faaliyetlerini  destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar  geçirdiği iddia ediliyor.?

 

Başkentte geçen cumartesi günü de Park'ın arkadaşı Choi Soon-sil'in  devlet işlerini yönlendirmesine göz yumduğuna ilişkin iddialar üzerine binlerce  kişinin katılımıyla gösteri düzenlenmişti.

Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel  seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı  muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.

Güney Kore'de yapılan bir ankete göre Park'a kamuoyu desteği yüzde 5'e  kadar düştü.

 

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında  ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla  ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu, ancak bu durumun o dönemde  sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.