Erdoğan'dan Trump'a sürpriz davet!

Erdoğan'dan Trump'a sürpriz davet!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Donald Trump’ın ABD Başkanlık seçiminde kazandığı zaferi değerlendirdi. Erdoğan Trump'ı Türkiye'ye davet ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus’a yaptığı günübirlik resmi gezisinden dönerken uçakta kendisine eşlik eden gazetecilerle sohbetinde Donald Trump’ın ABD Başkanlık seçiminde kazandığı zaferi değerlendirdi.

Erdoğan, “Trump aleyhtarı gösterilerin kaybedenler arasındaki bazı kesimlerin hazımsızlığının göstergesi olduğuna inanıyorum” dedi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

TRUMP’I DAVET ETTİM

Trump’ın ABD Başkanlığı’na seçilmesiyle birlikte ilişkilerimizin seyri konusunda öngörünüz nedir?

İlk akşam kendisini telefonla arayarak tebrik ettim. Kendisi başkanlık görevini 20 Ocak 2017’de devralacak. İmkan olursa, o tarihten önce de görüşmemiz söz konusu olabilir. Telefonda, karşılıklı olarak, en kısa sürede görüşmekten memnuniyet duyacağımızı ifade ettik. Türkiye’nin yurtdışına yapacağı ilk seyahatlerden biri olmasından memnuniyet duyacağımızı belirttim. Kendileri de olumlu bir yaklaşım sergilediler.

BİZİMLE BENZER DÜŞÜNCELER

ABD’yle ilişkilerin yeni dönemde daha iyiye gideceğine dair bir izleniminiz var mı? Mesela Rakka için sizin bir teklifiniz vardı.
Sayın Trump’ın yakın ekibinin açıklamalarında, Suriye’de de Irak’ta da bizimle benzer düşünceler gözleniyor. Mesela, uçuşa yasak bölge meselesi çok önemli. Onların da benzer düşünceleri var. Bu bize göre hayati bir konu. Niye? Biz terörden arındırılmış bir bölgeden bahsediyoruz. Ama terörden arındırılmış bölgenin, uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi gerekiyor. O yapıldığında, geriye bir şey kalıyor, o da eğit-donat. Eğit - donatta biz zaten varız. Tabii bu tür konuları, konuşmak için henüz çok erken.

Görüştüğümüz zaman bu tür konular tabii konuşulur. Sayın Trump, görevi devraldıktan sonra, temennimiz tüm bu meseleleri kendisiyle görüşüp hayırlısıyla gerekli adımları atabilmektir. Çünkü, Suriye’de, Irak’ta çok kan kaybedildi. Buralardaki sorunlar, Türkiye için büyük tehdit oluşturuyor. Suriye ile 911 kilometrelik sınırımız var. 2.7 milyon insan bizde (Suriyeli mülteciler). Bizden sonra en fazla Lübnan’a gittiler. Lübnan’ın da sıkıntıları çok çok büyük. Orada tabi ciddi manada bir yönetim sıkıntısı da var. Suriye’deki sorundan etkilenen bir diğer ülke de Ürdün. Suriyeliler adeta göçmen kuşlar gibi. Suriye’nin yanındaki Irak’ta ise merkezi yönetim ülkeye hakim olmakta zorlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.