Trump'ın yönetici tercihleri tartışılıyor

Trump'ın yönetici tercihleri tartışılıyor
ABD'nin 45. başkanı seçilen Donald Trump'ın, yönetim kadrosunda kilit noktalar için yaptığı tercihler tartışma konusu oldu.

Trump’ın, başkan seçildikten sonra ilk üst düzey görevlendirmeleri geçiş ekibi tarafından duyuruldu. Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü’ne Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komite Başkanı Reince Priebus’u getirmeyi kararlaştıran Trump, baş strateji danışmanı olarak ise kampanya menajeri Stephen Bannon’u belirledi.

Donald Trump, kampanyasını birlikte yürüttükleri Priebus ve Bannon’ı  “nitelikli liderler”olarak tanımladı.

Priebus, Washington’ın işleyişini yakından bilen tecrübeli bir isim olarak dikkati çekiyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’ın yanı sıra  partinin önde gelen diğer isimleriyle iyi bir ilişki içinde olduğu bilinen  Priebus, yaklaşık 5 yıldır partinin sözcülüğünü yapıyor. Priebus, Trump  yönetiminin idari kadrosunu yönetecek, Beyaz Saray ile Kongre arasında iletişimi  düzenleyecek.

Özel Kalem Müdürü tercihi özellikle partililer tarafından olumlu karşılansa da Priebus’un, Trump’ın Müslümanlar ve göçmenlerle ilgili kampanya sürecindeki sözlerine sıkı destek vermesi ülkedeki bu kesimlerde tedirginliğe neden oldu.

Trump’ın baş stratejist tercihi ise Cumhuriyetçi Parti içinde dahi tartışmalara sebep oldu. Trump’ın kıdemli danışmanı olarak belirdiği Stephen Bannon, partililerin “ırkçı ve aşırı sağcı” görüşleriyle mesafeli yaklaştığı bir isim.

Bannon, Trump’ın seçim kampanyası menajeri olmadan önce, yabancı  düşmanlığı ve nefret söylemi yaptığı eleştirilerinin odağındaki Breitbart adlı yayın kuruluşunu yönetiyordu. Cumhuriyetçi Parti’nin çizgisi dışındaki açıklamalarıyla zaman zaman tepki toplayan Bannon’ın bu göreve getirilmesi ülkedeki birçok kesim tarafından “endişe verici” olarak yorumlandı.

"BANNON'IN ATANMASI TEDİRGİN EDİCİ"

Bannon’ın yönetimde kritik bir pozisyonda yer bulmasına karşı çıkanların arasında Amerikalı Müslümanlar da var. ABD’nin en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Bannon’ın üst düzey görevlendirilmesini kınadı.

CAIR Başkanı Nihad Awad, yazılı açıklamasında, “Stephen Bannon’ın Trump yönetiminin en üst strateji danışmanı olarak atanması, Müslümanlık karşıtı  komplo teorilerinin ve Beyaz ırkçı ideolojinin memnuniyetle karşılanacağına ilişkin tedirgin edici mesaj gönderiyor. Başkan seçilen Trump, eğer Amerikalıları gerçekten birleştirmek istiyorsa bu sakıncalı tercihini gözden geçirmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.

Awad, Bannon’ın atanmasının, ABD’deki giderek büyüyen ırkçı ve etnik nefret ile bölünmeyi körüklediğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.