Türkiye ingilizlerin AB'den çıkacağı günü bekliyor

Türkiye ingilizlerin AB'den çıkacağı günü bekliyor
Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için Ocak 2017'yi gösterirken, Brexit'in olduğu gün en kapsamlı serbest ticaret anlaşmasını faaliyete geçireceklerini söyledi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, kur ile ilgili endişe edilecek bir durum olmadığını söylerken, gümrük birliği ve AB süreci ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

'İNGİLTERE ÇIKTIĞI GÜN...'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Brexit'i (İngiltere'nin AB'den çıkması) tahmin edip, çalışmalarını yaptıklarını söyledi.

İngiltere ile resmi olarak görüşmeleri başlattıklarını aktaran Zeybekci, İngiltere AB'den ayrıldığı gün, Türkiye ile en geniş kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşmasını (STA) yapıp aynı gün faaliyete geçirilmesinin planlandığını dile getirdi.

'AB'YE ÜYELİK VAZGEÇİLMEZ DEĞİL'

Zeybekci, Gümrük Birliğinin güncellenmesini 2017'nin ocak ayı itibarıyla resmi olarak başlatacaklarına işaret ederek, teknik görüşmelerin 2015'in mayıs ayından beri devam ettiğini anımsattı.

Gümrük Birliğinin güncellenmesi işlemlerini 1-1,5 yıl içerisinde tamamlamayı hedefledikleri bilgisini veren Zeybekci, bunun için süreci başlattıklarını dile getirdi.

Zeybekci, "AB'ye tam üye olmak bizim için bir hedeftir ama vazgeçilmez bir hedef değildir. Bizim için vazgeçilmez olan bir hedef var o da AB standartlarını tutturmak." diye konuştu.

"Bunu tutturduktan sonra AB'ye tam üye olsak hoş, olmasak da hoş. Zaten hedefleri tutturmuş oluyoruz, buraya varmış oluyoruz. Ondan sonrası tamamen siyasi bir karar." diyen Zeybekci, AB'nin 3. ülkelerle imzalayacağı STA'lara ve benzerlerine otomatik olarak taraf olunursa, bunun Türkiye için AB ile tam anlamıyla ekonomik entegrasyon demek olduğunun ve bunun da büyük bir başarı olacağının altını çizdi.

'DEVASA BİR EKONOMİK KATKI'

Zeybekci, "O vize muafiyeti, işte diğer konular, şunlar…. Bunlar tali meseleler. Şu anda devasa bir çalışma yapılıyor. Asıl çok önemli gelişme bu. " ifadelerini kullandı.

AB'nin kendi içinde birbiri ile ticaret ortalamasının yüzde 70'lere yakın olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Biz de oraya doğru geçeceğiz. Bu bizim için devasa bir ekonomik katkı." değerlendirmesinde bulundu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.