Fındığın fiyatı tek haneye düşt

Fındığın fiyatı tek haneye düşt
Ordu Ticaret Borsası'nda 50 randımanlı fındığın fiyatının 9,75 liradan duyuruldu.

Dün 10 liraya kadar düşen fındık fiyatı bugün de 9.75 liraya geriledi. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındık fiyatlarının bu sezon ilk defa tek haneli rakamlara düşerek, üreticisine ikinci şoku yaşattığını söyledi.
 
Soydan, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün Ordu Ticaret Borsası'nda 50 randımanlı fındığın fiyatının 9,75 liradan duyurulduğunu belirtti.
 
Dün 10 liraya kadar düşen fındık fiyatının, burada da kalmayıp 9 lirayı gördüğünü dile getiren Soydan, üreticinin bu rakam karşısında şaşkın ve çaresiz olduğunu savundu.
Soydan, serbest piyasanın üreticilerin çığlıklarına kulaklarını tıkadığını öne sürerek, "Kimse sesimizi duymuyor. Her geçen gün fiyat düşüyor ama kimsenin sesi çıkmıyor. Çaresiz şekilde olup bitenleri takip ediyoruz." dedi.
 
Fındık piyasasında rekabetin olmadığını ve sektörün tekelleşmeye doğru gittiğini iddia eden Soydan, "Bizim en büyük endişemiz ise budur. Serbest piyasada rekabet yok. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyor. En büyük fındık alıcısı fiyatı sabah belirliyor, diğerleri ise buna uymak zorunda kalıyor. Bu düzeninin değişmesi gerekiyor." diye konuştu.
 
"Tonlarca fındık, üreticinin elinde kalmış durumda"
 
Soydan, en büyük üzüntüyü üreticilerin yaşadığını belirterek, "Fındık fiyatları bu sezon ilk defa tek haneli rakamlara düşerek üreticisine ikinci şoku yaşatmıştır. Tonlarca fındık, üreticinin elinde kalmış durumda. Üretici kış bakımı için bahçeye girecek ama giremiyor. Üretici bir çıkış peşinde ama o çıkışı bulamıyor. Maalesef üretici bahçesine küsme noktasına gelmiştir. Lütfen bu üreticiyi küstürmeyelim. Üretici bahçesine küserse bu ülkede kaliteli fındık üretilmez. O nedenle artık fiyatların düşmesini değil, artmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
"Tüccar ve manavlar da mağdur"
 
Sezon başından bu yana ortalama 12-13 liradan fındık satın alan manav ve tüccarın da mağdur olduğunu savunan Soydan, "12-13 liradan fındık alan bir tüccarın kar etmesi için fiyatın satın aldığı rakamların üzerine çıkması lazım ama fiyat çıkacağı yerde düşüyor. Şimdi bu tüccar ne yapsın? Onlar da mağdur. Onlar da bir çıkış yolu arıyor." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.